Guardian'da yer alan habere göre, "Antroposen denklemi" adı verilen denklem, Avustralya Ulusal Üniversitesi'nde iklim değişikliği uzmanı ve araştırmacı olan Prof. Will Steffen ile birlikte geliştirildi ve The Anthropocene Review dergisinde yayımlandı.

Araştırmanın yazarları, geçtiğimiz 45 milyar yıl boyunca, Dünya sisteminde astronomik ve jeofizik faktörlerin egemen etkileri olduğunu belirtiyor. Dünya sistemi, araştırmacılar tarafından, atmosfer, hidrosfer, kriyosfer ve üst litosfer ile olan etkileşimleri ve geri bildirimleri de dahil olmak üzere biyosfer olarak tanımlanmaktadır.

[old_news_related_template title="Goril Koko'dan iklim değişikliği çağrısı: “İnsanlar Aptal, Dünyayı Kurtarın”" desc="İnsanlarla işaret dilini kullanarak iletişime geçen Goril Koko'nun son mesajı düşündürücü 'İnsanlar aptal, dünyayı kurtarın!'." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2015/12/12/goril-koko-670.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2015/dunya/goril-koko-insanlar-aptal-dunyayi-kurtarin-1007074/"]

Araştırmacılar, son altmış yılda , insanın dünya sisteminde son derece hizlı değişim oranlara sahip bir etkisi olduğunu belirtiyor ve "Antroposen" olarak bir döneme girildiğini söylüyorlar. Prof. Steffen ve Stockholm Resilience Center'ından araştırmanın diğer yazarı Owen Gaffney, bu yoğun insan faaliyetinin dünyadaki etkisini belirlemek için "Antroposent Denklemi" geliştirdi.

iklim-degisikligi-2

New Scientist'ta denklemi açıklayan Gaffney, "Dünya'nın yaşam destek sisteminin değişme oranı: atmosfer, okyanuslar, ormanlar ve sulak alanlar, su yolları ve buz tabakaları ve muhteşem yaşam çeşitliliği arasındaki orana" baktıklarını belirtiyor.

"Dört milyar yıldır dünya sisteminin değişme hızı astronomik ve jeofiziksel kuvetlerin yanı sıra iç dinamiklerin de etkili olduğu karmaşık bir fonksiyona sahiptir. Güneşin yörüngesindeki dünyanın diğer gezegenlerle kütleçekimsel etkileşimi, güneşin ısı çıkışı, çarpışan kıtalar, volaknlar ve evin ve diğerleri... Denklemde , astronomik ve jeofiziksel kuvvetler, şimdiki iç dinamiklerin yaptığı gibi yavaş tabiatları veya nadirlikleri nedeniyle sıfıra iniyor. Bütun bu kuvvetler yine de bir etkiye sahip fakan şu an da insan etkisinden çok daha az büyüklüğe sahipler."

Steffen'e göre, bu kuvvetler yüzyılda 0.01C'lik bir değişim hızı yarattı. Geçtiğimiz 45 yıl boyunca insanlar tarafından sera gazı emisyonları, diğer yandan 1.7 derecelik sıcaklık artışına sebep oldu. Bu, iklim değişikliğinin doğal kuvvetlere göre 170 kat fazla bır hız oranı anlamına geliyor.

[old_news_related_template title="Bilim insanları, iklim değişikliğinin 10 bin yıllık korkunç sonuçlarını hesapladı" desc="Nature'de yayımlanan araştırma, Fosil yakıtların insan tarafından tüketiminden kaynaklı seragazı emisyonu, etkileri kalıcı korkunç sonuçları ortaya çıkardı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/02/10/senerya.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/bilim-insanlari-iklim-degisikligin-10-bin-yillik-korkunc-sonuclarini-hesaplandi-1085082/"]

Steffen, " Güneş sistemimizin ya da jeolojik süreçlerimizin astronomik kuvvetlerinin ortadan kalktığını söylemiyoruz, ancak kısa süredeki etkileri açısından artık kendi etki alanımızla karşılaştırıldığında önemsizdir" diyor.

Araştırmanın sonucunda ise antropolojik iklim değişikliğini azaltmada yaşanacak başarısızlık "toplumsal çöküşü tetikleyebilir" diye belirtiyorlar.

Çeviri: Reha BAŞOĞUL

 

[old_news_related_template title="'İklim değişikliği yarım milyon can alacak'" desc="İngiliz uzmanlarca yapılan bir araştırmaya göre, iklim değişikliği sebebiyle yarım milyon insanın hayatını kaybedeceği ifade edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/03/03/manset-670-kurtarildi9.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2016/dunya/iklim-degisikligi-yarim-milyon-can-alacak-1120060/"]