Kuzeyde Raşt, kuzeydoğuda Meşhed, batıda Kirmanşah, İsfahan ile Hamadan'da halk sokaklara çıktı. İranlı bir yetkili Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, Meşhed kentinde 52 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Yaklaşık 50 kişinin toplandığı başkent Tahran'da da gözaltına alınanlar oldu.

Meşhed Devrim Konseyi'nin başında bulunan Hüseyin Haydari, gözaltıların nedeninin "sert sloganlar atılması" olduğunu söyledi.

[old_news_related_template title="İran'da iyi örtünmeyen kadına zorunlu eğitim verilecek" desc="İran’da İslami kurallara uygun giyinmeyen kadınların artık tutuklanmayacağı açıklandı. Ancak “iyi örtünmeyenler” zorunlu eğitimden geçirilecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/iran-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/iranda-iyi-ortunmeyen-kadina-zorunlu-egitim-verilecek-2151257/"]

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangir, 'ülkedeki bazı olayların ekonomik sorunlardan kaynaklandığını ancak anlaşıldığı kadarıyla arkasında başka şeylerin de olduğunu' söyledi.

Ülkenin çeşitli şehirlerinde düzenlenen gösterileri tetikleyen sebepler yükselen enflasyon, işsizlik ve yolsuzluk. Talepler hükümet politikalarına yönelik öfkeye dönüştü. Gösterilerde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümet aleyhine sloganlar atıldı.

 

Hükümetin Suriye ve Irak'taki gelişmeler dahil, izlediği dış politika da eleştirildi.

[old_news_related_template title="Trump'ın 'transeksüel' yasağına mahkeme engeli" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın, ABD ordusuna transeksüellerin alımını yasaklama kararı, mahkeme tarafından kaldırıldı. Trump'ın kararla ilgili yüksek mahkemeye başvurmayacağı açıklandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/trump1-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/trumpin-transeksuel-yasagina-mahkeme-engeli-2153231/"]

Göstericilerin "Halk yalvarıyor, din adamları Allah gibi davranıyor" sloganları attığı bildiriliyor. Ülkenin güçlü din adamlarının yaşadığı Kum'da da gösteriler olduğu belirtildi.

Hükümetin protesto gösterilerini yasaklamasına rağmen sosyal medyada halkın sokağa çıkması için çağrılar yapılıyor.

Sosyal medyada paylaşılan videolarda Kirmanşah'ta göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandığı görüldü.

Gösteriler Perşembe günü Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin artan fiyatları kontrol edemediği eleştirisiyle başladı. Bir haftada yumurtanın fiyatı iki kat arttı.

Hükümet karşıtı sloganların atıldığı protestolarda siyasi tutukluların serbest bırakılması ve polis şiddetine son verilmesi çağrıları da atıldı.

iranpro

Meşhed'de dış politikaya yönelik öfke "Hayatım Gazze için değil, Lübnan için değil, İran içindir" sloganlarıyla dile getirildi. Göstericiler hükümetin iç politika sorunları yerine dış politikaya ağırlık verdiği eleştirisini yapıyor. (BBC TÜRKÇE)

ABD'DEN TEPKİ: ŞİDDETLE KINIYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı, İran'da yaşanan olayları kınadığını açıkladı. "Tüm ülkeleri İran halkını ve onların temel hak taleplerini açıkça desteklemeye çağırıyoruz" ifadelerinin kullandığı açıklamada, barışçıl protestocuların gözaltına alınmasına da tepki gösterildi.

TRUMP: DÜNYA BU SÜRECİ İZLİYOR


ABD Başkanı Donald Trump, İran'da devam eden protestolara ilişkin, "İran yönetimi, kendini ifade hakkı da dahil olmak üzere, kendi halkının taleplerine saygı göstermelidir" değerlendirmesini yaptı.




Trump, Twitter'dan paylaştığı mesajında, "Rejimin yolsuzluklarından ve ülkenin varlığını yurt dışında terörizme harcamasından bıkmış olan İran vatandaşlarının barışçıl protestolarıyla ilgili bilgiler geliyor. İran yönetimi, kendini ifade hakkı da dahil kendi halkının haklarına saygı göstermelidir. Dünya bu süreci izliyor" ifadelerini kullandı.