İsrail ordusu tarafından 4 Kasım günü yapılan açıklama tüm dünyanın dikkatini çekmişti.

İsrail, Suriye sınırında bulunan Golan Tepeleri'nin diğer tarafında kalan Dürzilerin yaşadığı Hadar köyüne, gerektiği takdirde askeri destek vereceğini duyurmuştu. Bu, Suriye üzerinde hava operasyonları düzenleyen İsrail'in karadan da askeri olarak sınırı geçmesi anlamına geliyordu. Kritik açıklama, El Nusra'nın Hadar köyüne düzenlediği saldırıda 9 kişinin hayatını yitirip 23 kişinin de yaralanmasının ardından geldi.

durzi

SINIRDA TOPLANDILAR

Bu gelişmelerin ardından Golan Tepeleri'nin İsrail tarafında bulunan çok sayıda Dürzi, sınıra gelerek ellerindeki bayraklarla Suriye tarafında bulunan akrabalarına ulaşmaya çalıştı. Hadar köyünde bulunan Dürziler de sınıra gelerek İsrail'deki yakınlarına karşılık verdi.

[old_news_related_template title="İsrail o köyü koruyacakmış!" desc="İsrail ordusundan kritik bir son dakika açıklaması geldi. Ordu, Suriye'deki çatışmaların şiddetlenmesini sebep göstererek, Suriye sınırlarında bulunan bir Dürzi köyünü koruyabileceğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/israil.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-israil-o-koyu-koruyacakmis-2075852/"]
İSRAİL NE DEMİŞTİ?Ordudan yapılan açıklamada Suriye'de çatışmaların şiddetlendiğine vurgusunda bulunularak "gerektirdiği takdirde köye zarar gelmemesi adına müdahalede bulunabiliriz" ifadeleri kullanıldı.
GOLAN TEPELERİ NEDEN ÖNEMLİ?
Suriye'nin güneybatı, İsrail'in kuzeydoğu sınırında bulunan tepelik bölge olan Golan Tepeleri, sahip olduğu zengin su kaynakları nedeniyle kritik bir öneme sahip. Suriye ve İsrail arasında 1967 yılında yaşanan "6 gün savaşları" sonrasında İsrail tarafından işgal edildi. İsrail, 1981 yılında Golan Tepeleri'nın ele geçirdiği bölümlerini tek yanlı olarak ilhak etti.