Sağlık sorunlarının ve duygusal yakınlık kuramamanın hem kadınların hem de erkeklerin cinsellik arzusunu körelttiği belirtiliyor. Bulgular, 16 ila 74 yaş arasındaki yaklaşık 5 bin erkek ve 6 bin 700 kadın üzerinde yapılan araştırmaya dayanıyor.

İnternet üzerinden yayımlanan sağlık dergisi BMJ Open'a göre, araştırmaya katılan erkeklerin yüzde 15'i ve kadınların yüzde 34'ü, geçen son bir yılda üç ay ya da daha fazla süreliğine sekse olan ilgilerini kaybettiklerini söyledi. Cinsel sağlık terapisti Ammanda Major, cinselliğe olan ilgideki kaybın anormal olmadığını ve arkasında pek çok farklı sebebin olduğunu söylüyor.


Major, "Bazıları için bu doğal ve normal bir durumken, diğerleri için acıya ve mutsuzluğa yol açıyor" derken cinselliğe olan ilgi kaybının daha çok 35-44 yaş arası erkeklerde görülürken, kadınlarda ise 55-66 yaş arasında görüldüğüne dikkat çekiyor.

İngiltere merkezli iki üniversiteden araştırmacılar, menapozun bir etken olduğuna ilişkin bir kanıt bulunmadığını açıkladı. Ancak, evde küçük çocukların olması, kadınlar için cinsellik arzusunu azaltan bir etken olarak değerlendirildi. Fiziksel ve zihinsel sağlıkta sorunlar, seks sırasında iletişim ve duygusal bağ eksikliği erkek ve kadınlar için cinsellik arzusunu azaltan etkenler olarak tanımlandı.

Southampton Üniversitesi'nden cinsellik ve üreme sağlığı profesörü Cynthia Graham, bulguların kadın ve erkeklerin cinselliğe olan ilgilerinin azalmasının arkasındaki nedenleri anlamakta ve bunları ele almakta yardımcı olacağını söyledi. Graham, sorunun çözümü için anti-depresan ilaçlara başvurmanın ötesine geçmek gerektiğini kaydetti.

Amerika Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) yakın zamanda kadınların libidosunu artıracak ilk ilacın satışıını onaylamıştı. Ammanda Major, "Seks çok kişisel bir mesele ve bunun hakkında konuşmak utanç verici olabilir. Ama konuşmak genellikle cinsel hayatınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz en iyi şey" dedi.