Trump'ın küstah bir şekilde yaptığı Kudüs açıklamasının ardından dün de, "Oylamayı takip edip bize karşı oy verenleri not edeceğiz. Onlara para yardımı yapmacağız" açıklamasının ardından New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bir araya geldi.

BM'de yapılan oylamada ABD'nin kararına karşı tasarı kabul edildi. Oylamada 128 evet, 9 ret ve 35 çekimser oy kullanıldı. ABD ve İsrail haricinde ret oyu veren ülkeler Palau, Guatemala, Togo, Nauru, Honduras, Marshall Adaları ve Mikronezya olurken, çekimser oy kullanan ülkeler arasında ise özellike Bosna Hersek'in yer alması sosyal medyada tepki çekti.

[caption id="attachment_2141849" align="alignnone" width="1177"]Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu mevkidaşı ile birlikte basının sorularını yanıtladı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu mevkidaşı ile birlikte basının sorularını yanıtladı.[/caption]

Oylamada çekimser kalan ülkeler şu şekilde: Çekya, Kanada, Arjantin, Fiji, Güney Sudan, Romanya, Polonya, Uganda, Panama, Filipinler, Meksika, Macaristan, Bosna-Hersek, Haiti, Jamaika, Kiribati, Kamerun, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Benin, Vanuatu, Trinidad Tobago, Malavi, Tualu, Solomon Adaları, Ruvanda, Paraguay, Kiribati, Lesotho, Litvanya, Bhutan, Benin, Avustralya ve Antigua ve Barbuda.

[caption id="attachment_2141790" align="alignnone" width="1219"]Oylamada ülkelerin tercihleri dikkat çekti. Oylamada ülkelerin tercihleri dikkat çekti.[/caption]

Kritik oylamanın ardından Filistin lideri Mahmud Abbas bir açıklama yaptı. Abbas'ın sözcüsü, "BM oylaması Filistin için bir zafer" dedi. Abbas'ın sözcüsü Nebil Ebu Rdainah, "Birleşmiş Milletler ve diğer bütün uluslararası forumlarda bu işgale karşı mücadelemize devam edeceğiz ve Filistin devletini Doğu Kudüs'ü başkentimiz ilan ederek kuracağız" dedi.

Oylamadan önce küstah açıklamalarda bulunan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sözcüsü, "Bu oylamayı reddediyoruz ve ABD Başkanı Trump'ın Kudüs konusundaki tutumundan dolayı minnettarız" açıklamasını yaptı.

[old_news_related_template title="Kudüs kararı sonrası Birleşmiş Milletler'de ilk istifa geldi" desc="Bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda oylanacak ABD'nin Kudüs kararı öncesinde gerilim yüksek. BM'nin İnsan Hakları'ndan sorumlu yöneticisi Zeid Ra'ad el Hüseyin, ABD Başkanı'nı eleştirilerini yumuşatması konusunda baskı altında olduğunu söyledi ve istifa etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/zeid.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/kudus-karari-sonrasi-birlesmis-milletlerde-ilk-istifa-geldi-2141491/"]
ABD'nin hafta başında Güvenlik Konseyi'nde veto ettiği Kudüs tasarısı, Türkiye ve Yemen'in talebiyle bugün Genel Kurul'a geldi. Tasarıda Trump'ın Kudüs açıklamasının yasa dışı kabul edilmesi istenirken Kudüs'ün statüsü için müzakere yapılması gerektiği belirtiliyor.[old_news_related_template title="İsrail'den BM'ye küstah tepki: Yalanlar evi" desc="İsrail'den Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda yapılacak Kudüs oylamasına saatler kala sert bir açıklama geldi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu BM'yi 'yalanlar evi' diye niteledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/basliksiz-1-81-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/israilden-bmye-tepki-yalanlar-evi-2141136/"]

Oturumu takip eden ABD'li gazeteci Steve Herman, Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda Avustralya, Kanada ve Gürcistan'la birlikte Macaristan ve Çekya'nın diplomatlarının oturumda olmadığını duyurdu.

Yemen'in Daimi Birleşmiş Milletler Temsilcisi Halid Hüseyin Muhammed el Yemeni, "ABD'nin Kudüs kararı geçersiz. Bugün Yemen ve Türkiye ile işbirliği halinde Kudüs konusudna taslak bir karar sunuyor" ifadesini kullandı.

cavus

el Yemeni'nin ardından kürsüye Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki çıktı. Maliki'nin açıklamalarının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuşmasına başladı. Çavuşoğlu, ABD'nin Dünya'yı tehdit ettiğini söylerken "Güçlü olmak haklı olmak demek değildir. Dünya 5'ten büyüktür" ifadesini kullanarak konuşmayı tamamladı.

[old_news_related_template title="Putin ve Erdoğan'dan çok sert Kudüs açıklamaları" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de yaptığının bir benzerini Ankara'daki kritik görüşme öncesinde de gerçekleştirdi ve sürpriz bir şekilde Suriye'de Beşar Esad ile görüştü. Putin bu görüşme sonrası Rus askerlerinin Suriye'den çekileceğini açıkladı. Rus lider daha sonra Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. Son bir yıl içerisinde 7 kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki toplantıda Kudüs'te yaşananlar masaya yatırıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/erdogan-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/kritik-aciklama-sona-erdi-2127964/"]

Çavuşoğlu, "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti kabul etme kararı bütün değerlere yönelik bir saldırıdır. İstanbul'da bir Kudüs zirvesi gerçekleştirdik. İslam İşbirliği Teşkilatı, dünyadaki en büyük ikinci hükümetlerarası organdır. İsrail Parlamentosu tarafından 1980 yılında alınan kararı reddetmiş ve Doğu Kudüs'ü Filistin'in başkenti olarak kabul etmiştir. Kudüs, üç semavi din için kutsal bir kenttir ve bu tarihi statüyü muhafaza etmek tüm insanlığın görevidir. ABD'nin kararı da bu çok kimlikli yapısına yönelik bir tehdittir ve iki devletli çözümü tehlikeye atmıştır. Bazı üye devletlerin maddi yardımlarla tehdit edilmesi kabul edilemez, bu zorbalıktır. Üye devletlerin oyu satılık değildir" dedi.

Çavuşoğlu'nun ardından kürsüye çıkan ABD'nin daimi BM Temsilcisi Nikki Haley konuşmasına, "ABD'nin BM'ye en çok para yardımı yapan ülke" olduğunu anlatmasıyla başladı. Haley, BM'nin İsrail'e karşı olan tutumunun kurumun güvenilirliğine zarar verdiğini dile getirerek, "ABD BM'ye çok cömert katkılarda bulunmasının karşılığında saygısızlığa uğruyor" dedi. Haley, "ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyacaktır bunu ABD halkı istiyor ve doğru olan da budur. Hiçbir oylama bunu değiştirmeyecektir. Ama bu oylama Amerikalıların BM’ye nasıl baktığı ve bizim bize BM’de saygısızlık yapan ülkelere nasıl baktığımız konusunda bir fark yaratacaktır" derken, ABD'nin kendisini yalnız bırakan ülkeleri unutmayacağını dile getirdi.

Haley'den sonra sahneye çıkan İsrail'in daimi BM Temsilcisi Danny Danon, oylamada ABD ve İsrail aleyhine karar vereceklere de küstahça "kukla" tanımlamasını yaptı.