Birleşmiş Milletler'de bugün ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı sonrasında ABD'nin BM Güvenlik Konseyi'nde bu açıklamaya karşı olan tasarıyı veto etmesi sonrasında New York'ta tansiyon yüksek.

Bugün BM Genel Kurulu'nda bir araya gelecek diplomatlar ABD'nin kararını oylayacak. Oylama öncesinde ABD Başkanı Donald Trump, "Oylamayı yakından takip edeceğiz. Bize karşı oy verenlere para yardımını keseceğiz" açıklamasının ardından bugün flaş bir istifa yaşandı.

[old_news_related_template title="Trump o ülkeleri yardımları kesmekle tehdit etti!" desc=" Trump dün Beyaz Saray'da gazetecilere, 'Yüz milyonlarca, hatta milyarlarca dolar alıyorlar, sonra bize karşı oy kullanıyorlar. Biz bu oyları izliyoruz. Bize karşı oy versinler. Biz de büyük tasarruf yapmış oluruz. Umurumuzda değil' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/basliksiz-1-151.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/trump-o-ulkeleri-yardimi-kesmekle-tehdit-etti-2140761/"]
BM'nin İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Başkanı Zeid Ra'ad el Hüseyin istifa ettiğini açıkladı. Hüseyin, Birleşmiş Milletler'in bağımsızlık ve birliğine olan inancının kaybolduğunu söyledi. Hüseyin, ABD Başkanı Trump'ı sert bir dille eleştirmiş ve kendisinin tehlikeli olduğunu söylemişti.Ürdünlü diplomat çalışma arkadaşlarına bir açıklama yaptı.[old_news_related_template title="Veto edilen Kudüs karar taslağı yarın BM Genel Kurulu'nda oylanacak" desc="Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararının ardından Arap ve Müslüman devletlerin talebi olağanüstü toplanacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/kudus-5-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/veto-edilen-kudus-karar-taslagi-yarin-bm-genel-kurulunda-oylanacak-2139279/"]

Hüseyin, ikinci bir 4 yıllık dönem için aday olmayacağını söylerken, "Diz çökmeyeceğim" dedi. Hüseyin, geçtiğimiz dönemde Trump'a tehlikeli demiş ve Trump'ın ayrımcılık ve etnik-dini azınlıklara karşı şiddetin artmasına sebep olduğunu dile getirmişti.

Bu hafta, Hüseyin, ABD'nin Kudüs kararının, "Tehlikeli bir provokatif" olduğunu söylerken, Filistin lideri Mahmud Abbas'ın şiddeti ona vermesini de eleştirmişti. Foreign Policy'de yer alan habere göre Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hüseyin'in Trump hakkındaki açıklamalarını eleştirmiş ve Trump'ı açıkça eleştirmemesini istedi.