13 kentte protesto gösterileri düzenlendiği; Kürdistan Demokratik Partisi (KDP), Goran Hareketi, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Kürdistan İslami Birliği binalarının göstericiler tarafından ateşe verildi. Süleymaniye merkezli NRT kanalına göre protesto gösterileri düzenlenen diğer bazı kentler; Kalar, Ranya, Tak Tak, Çemçemal, Koya, Revandiz, Halepçe ve Said Sadık.


ikbyeakar

NRT'ye göre protestocular arasında güvenlik güçlerinin plastik mermi kullanması sonucu "ciddi şekilde yaralananlar" var.

[old_news_related_template title="Kerkük'te çifte saldırı: Ölü ve yaralılar var" desc="Irak’ın Kerkük kentinde düzenlenen çifte intihar saldırısında ilk belirlemelere göre en az altı kişi hayatını kaybetti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/kerkuk.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/kerkukte-cifte-saldiri-olu-ve-yaralilar-var-2078959/"]

BBC İzleme Servisi'nin verdiği bilgiye göre ise Pira Magrun, Sangasar ve Said Sadık kentlerinde protestocular güvenlik güçlerine ait binalara da zorla girdi. AFP haber ajansı, protestocuların "Kahrolsun hırsızlar", "Barzani'ye ölüm" ve "Kahrolsun tartışmalı bölgeleri kaybeden hükümet" sloganları attığını yazdı. IKBY lideri Mesud Barzani, bağımsızlık referandumunu takiben tartışmalı bölgelerin Bağdat yönetimine geçmesinin ardından görevi bırakacağını açıklamıştı.

[old_news_related_template title="Barzani'den Türkiye açıklaması" desc="Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, 'Türkiye kötü yıllarda bize kapılarını açtı. Türkiye dahil bütün ülkelerle sorunların çözümü için görüşmek istiyoruz.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/necirvan.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-barzaniden-turkiye-aciklamasi-2079027/"]

Protestocular, IKBY'den, peşmerge güçleri de dahil olmak üzere güvenlik güçlerinin maaşlarında kesintiye gitme planından vazgeçmesini istiyor. Güvenlik güçleri ise protestoculara biber gazıyla müdahale ediyor. IKBY, 2014'ten beri Bağdat'ın bütçe kesintileri, göçmenler ve yerlerinden olan kişilerin getirdiği yük ve petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ekonomik kriz içerisindeydi. Bölgede yapılan referandumun ardından petrol zengini Kerkük vilayetinin yönetiminin askeri operasyon sonucu Bağdat hükümetine geçmesi de krizi derinleştirmişti.