Kuzey Irak'ta bağımsız Kürdistan referandumunda oy kullanma işlemi sona ermesi ile birlikte sonuçlar bekleniyordu. Kuzey Irak'ta oy kullanma işlem 18.00'daesona erdi. Alınan son dakika haberine göre Irak TSK’yla sınırda manevralara başladığını açıkladı. Kuzey Irak referandum sonuçları belli oldu. Kürdistan referandumu sonuçları açıklandı. İşte ilk sonuçlar...

KUZEY IRAK REFERANDUM SONUÇLARI

Kuzey Irak'taki bağımsız Kürdistan referandumu yapıldı. Şimdi sıra Kürdistan referandumu sonuçlarına geldi. Merakla beklenen Kuzey Irak referandumu sonuçları Türkiye saati ile 21.00'de açıklanacaktı fakat oy verme işleminin uzamasından dolayı henüz sonuçlar belli olmadı. Referandum donuçları açıklandığı anda haberimizde olacak.  İlk oyun saat 08:00’da atıldığı referandumda, Kuzey Irak ‘bağımsızlığı’ oylanıyor. Oy kullananlara “Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi dışında kalan Kürt yerleşimlerinin bağımsız bir devlet olmasını istiyor musunuz?” sorusu yöneltilecek. Seçmenlerin önünde ise “Evet” ve “Hayır” olmak üzere iki seçenek var.

Kuzey Irak’taki ‘Kürdistan referandumu’na yönelik ilk ‘en sert’ tedbiri alan Bağdat hükümeti oldu. Irak Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrası Irak hükümeti, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) düzenlemek istediği referandumun tek taraflı adım olduğunu belirterek, tüm sınır kapılarını ve havalimanlarını Bağdat’a teslim etmesini istedi. Referandum sonuçları belli oluyor. Aşağıdaki linkten Kuzey Irak refarandumu sonuçlarına ulaşabilirsiniz.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Kuzey Irak'taki referandumun ilk sonuçları belli oldu" desc="Kuzey Irak'taki bağımsızlık referandumunda oy sayım işlemleri sona erdi, ilk sonuçlar belli oldu. Gelen son dakika haberine göre Kuzey Irak'taki referandumdan bağımsızlığa yüzde 97.8 evet oyu verildi. Oyların sayımı sürüyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/sur-sondakika-60.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-haberi-kuzey-iraktaki-referandumun-ilk-sonuclari-belli-oldu-2024875/"]

Irak ve Türkiye’nin karşı çıktığı referandumun ilk sonuçları  belli oldu.

İŞTE İLK SANDIK SONUÇLARI:

Seçmen sayısı: 192.803

Evet: %97.38

Hayır: 2.62

BARZANİLER DE OYUNU KULLANDI

Bölgedeki Erbil, Süleymaniye, Kerkük, Duhok, Zaho başta olmak üzere büyük kentlerde başlayan referandum için yerel peşmerge güçleri sıkı güvenlik önlemi aldı. Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani Türkiye saati ile saat 08.30 sıralarında karargâhının bulunduğu Selahaddin kentinde oy kullandı. Mesut Barzani’den sonra oğlu Güvenlik Konseyi Müsteşarı Mesrur Barzani de aynı sandığa gelerek oy kullandı. Barzani ve oğlu gazetecilere herhangi bir açıklama yapmadan seçim merkezinden ayrıldı.

BAĞDAT'LA ANLAŞMA SAĞLANAMADI


Irak'ın başkenti Bağdat'ı son olarak dün ziyaret eden Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) heyeti, referandumda ısrarcı olduklarını ve bundan sonra da Bağdat ile diyaloğa devam etmek istediğini duyurdu.
Şii Ulusal Koalisyonu ile referandum konusunda anlaşamadıklarını bildirdi.



FOTO:DHA


FOTO:DHA




TSK TEYAKKUZDA


TSK da Habur'da sürdürdüğü tatbikatın seyiyesini yükseltti. Tank, top ve zırhlı araçlar ile personel sayısına takviye yapıldı. Tanklar yoğun şekilde manevra yapıp savaş pozisyonu aldı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, dün akşam yaptığı son açıklamada yine bağımsızlık vurgusu yaptı.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Irak'tan flaş açıklama: TSK'yla sınırda manevralara başladık" desc="Irak Savunma Bakanlığı'ndan son dakika açıklaması... Bakanlık, TSK'yla sınırda ortak manevralara başladıklarını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/sur-sondakika-61.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-haberi-iraktan-flas-aciklama-tskyla-sinirda-manevralara-basladi-2024815/"]

İRAN DA KAPATTI


Bağdat’ın ardından bir açıklama da Tahran’dan geldi. İran, hava sahasını IKBY’den kalkan tüm uçaklara kapattığını duyurdu. İran ayrıca sınır kapılarını da süresiz kapattığı ilan etti.

TÜRKİYE DE KAPATIYOR


Barzani’ye bir şok da Türkiye’den geldi. İstanbul’da konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan “Sınırlardan şu an sadece Irak tarafına geçişe izin var. Bu hafta içinde gereken adımlar atılacak. Giriş çıkışlara kapatacağız.
Bundan sonra Kuzey Irak yönetimi bakalım petrolünü hangi kanallarla satacak. Vana bizde. Kapattığımız an o iş biter.” dedi.

Yani Barzani’nin ‘bağımsız’ yapmaya çalıştığı IKYB bölgesinin üç tarafı da giriş ve çıkışlara kapatılmış oldu.



pyd-siniri


Sınır içerisindeki eflatun renkli bölge IKYB’nin kabul edilen sınırları, sınır dışına taşan eflatun renkli bölge ise Barzani’nin ‘Kürt bölgesi’ olduğunu iddia ettiği tartışmalı bölge. Ok işaretli bölüm ise Suriye’deki PYD-PKK’nın elinde tuttuğu sınır.




BİR TEK PYD/PKK ‘SINIRI’ VAR


Böylece IKYB’nin dünyaya açılan sadece tek komşusu kaldı. O da şuan PYD/PKK’nın elinde bulunan yaklaşık 120 kilometrelik Suriye sınırı.