ABD’li ünlü şarkıcı Lady Gaga, geçtiğimiz günlerde müzik kariyerine ara verdiğini açıklamasının ardından şimdi de sosyal medyadan yıllardır fibromiyalji (kronik ağrı sendromu hastası) olduğunu duyurdu.


2a

Fibromiyalji (kronik ağrı sendromu hastası) olduğunu belirten Gaga, Instagram hesabından hastanede koluna serum bağlanmış bir fotoğrafını paylaşıp altına "Brazilya, Rio'da konser veremeyeceğim izin üzgünüm ancak şuanda sağlığıma dikkat etmek zorundayım. Beni anlayışla karşılayacağınıza inanıyorum. En kısa sürede buluşacağız.'' yazdı.

1a

Gaga,  hastanede çekilen bir diğer fotoğrafının altına da; ''Çok acım var fakat En iyi doktorların kontrolündeyim, lütfen sizi sevdiğimi unutmayın! Kalbimde yeriniz farklı, sizi seviyorum" yazdı.

Ünlü şarkıcının hayatını anlatan "Gaga: Five Foot Two" adlı belgeselin, geçen hafta Toronto Film Festivali'ndeki öngösterimiyle tüm dünya Lady Gaga'nın o ana kadar sır gibi saklanan kronik ağrılarından haberdar olmuştu.

Filmin ABD'de online film ve dizi platformu Netflix üzerinden vizyona girmesinin ardından 31 yaşındaki şarkıcı, "Belgeselde fibromiyalji (kronik ağrı sendromu) hastalığıyla savaşıyorum. Farkındalığı artırmaya ve bu hastalığa sahip insanları birleştirmeye yardım etmek isterim" ifadelerini sosyal medya platformu Twitter'da paylaştı.

Grammy ödüllü Lady Gaga, hayat hikâyesinin anlatan belgeselin öngösteriminin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında da kronik ağrılarından bahsetmişti. Gözyaşlarına hâkim olamayan ünlü sanatçı hastalığının belgeselde yer almasını "Zor ama aynı zamanda özgür kılıyor" ifadeleriyle yorumlamıştı.

Fibromiyalji hastalığı nedir?

Fibromiyalji hastalığı son yıllarda adını daha sık duymaya başladığımız hastalıklardan biri. Kronik ağrı ve yorgunluk sendromu olarak bilinen ve farklı isimlerle de anılan bu hastalık konusunda araştırmalar devam ediyor. Fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi nasıl yapılır gibi sorulara yanıt aranıyor. İşte merak edilenler...

NEDEN OLUŞUR?

Bu hastalığın nedenleri günümüzde tam olarak bilinmemektedir. Ancak geçmiş vakalara göre daha çok hasas yapıda olan ve her şeyden çabuk etkilenen kişilerde görülmektedir. Özellikle sürekli ofis ortamında ve yoğun baskı ve stres altında çalışanlar bu hastalığa tutulmaktadır. Yine önemli olarak kadınlarda ve genç erişkinlerde daha fazla görüldüğü gözlemlenmektedir. Kadınlarda fibromiyalji hastalığı özellikle menopoz döneminde artış göstermektedir. Fibromiyalji için risk faktörleri arasında aile öyküsü olanlar da yer almaktadır. Bu gruptakilerde hastalık daha sık görülmektedir. Ayrıca uyku düzeni bozuk olanlar ve romatizmal hastalıkları bulunanlar risk grubunda yer almaktadır.

Fibromiyaljinin daha fazla kadınlarda görülmesinin nedenleri arasında hormonal değişimlerin daha fazla yaşanması olarak görülmektedir. Adet dönemlerinde ve menopoz dönemlerinde hormonal değişimler yaşayan kadınlarda bu durumlar stres, kaygı gibi durumlara neden olabilmektedir. Bu durumlar hastalığın yaşanmasına uygun zemin ortaya çıkarmaktadır.

FİBROMİYALJİ BELİRTİLERİ

Fibromiyalji belirtilerine bakıldığında tespiti iyi yapmak gerekmektedir. Genellikle bu hastalığa yakalananlar ağrılarının vücudun bir yerinden başlayıp yayıldığını söylemektedir. Bu ağrılar genellikle yanıcı, sızlayıcı ağrılardır. Uyku bozukluğu da hastalığın belirtilerinden biridir. Düzensiz uykudan dolayı bireyin duygu durumunda değişimler yaşanabilmektedir. Bunların yanı sıra dengesizlik hissi, karın ağrısı ve tuvalete çıkma alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtiler de hastalarda görülebilmektedir.

Hastalarda bu belirtilerin tamamı bir anda görülmeyebilir ya da belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Ancak büyük çoğunlukta ana belirti ağrıdır.

NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Fibromiyalji teşhisi zor olan bir hastalıktır çünkü bu hastalığa özgü bir test bulunmamaktadır. Ancak bu hastalıkta belirtilerin uzun süredir devam ediyor olması gerekmektedir. En az 12 noktada (ensede baş-boyun geçiş noktası, önde iman tahtasının yanı, omuz başları, dirsek dış yüzü, kürek kemiğinin iç yüzleri, bel kalça geçiş noktası, kalçada dış yan dış, diz iç kısımları vb.) ağrıya hassas olunması temel şarttır. Hastanın şikayetlerinin yanı sıra yapılacak tetkikler de hastalığın belirlenmesinde önemlidir.

Hastalığın teşhisinde birden çok branştan destek almak gerekmektedir. Romatoloji ve fizik tedavi başvurulması gereken branşların başında gelmektedir. Devamında doktor yönlendirmesiyle çeşitli branşlardan yararlanılabilir.

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALI?

Fibromiyaljiden korunmak için hava koşullarına uygun giyinmek, havasız ortamlardan kaçınmak, hava akımlarından uzak durmak, sigara içilen ortamlardan uzak durmak, stresten kaçınmak ve mücadele etmeyi öğrenmek, sağlıklı beslenmek, dinlenme saatlerinden verim almak, çalışılan ortamın düzenlenmesi, spor yapmak çok önemli