Londra polisi, kentin kuzeyindeki Finsbury Park Camii yakınında yaşanan olayda bir bir kişinin öldüğünü, 10 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Polis yetkilileri 8 yaralının tedavilerinin 3 ayrı hastanede sürdüğünü, yaralılardan ikisinin durumlarının ağır olduğunu bildirdi.

48 yaşındaki sürücü olay yerindekiler tarafından yakalandı ve gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Amber Rudd, saldırının "terör olayı" olarak ele alındığını açıklarken, İngiltere Müslüman Konseyi (MCB) de camiden çıkanların kasıtlı olarak hedef alındığını söyledi.

indir-2

Görgü tanığı: Şoför ‘Müslümanları öldürmek istiyorum’ dedi


Şüpheliyi yakalayan ve polis gelinceye kadar onun yanında bekleyen Abdul Rahman, şüphelinin ‘Müslümanları öldürmek istiyorum’ diye bağırdığını söyledi.

Finsbury Park'taki saldırıda kullanılan kamyonun bir Galler şirketinden kiralandığı açıklandı.

2017-06-19t074838z_1336399136_rc129acd5d00_rtrmadp_3_britain-securityŞirketin yetkilileri konuyla ilgili henüz bir bilgileri olmadığını belirtiyor.

‘Son haftalarda Müslümanlara yönelik nefret olayları arttı’

İngiltere’de Müslümanlara yönelik saldırıların kaydını tutan sivil toplum kuruluşu Tell Mama’nın kurucusu Fiyaz Mughal, Manchester ve Londra saldırılarından sonra, Müslümanlara yönelik nefret olaylarında hızlı bir yükseliş yaşandığını söyledi.

indir-3

BBC’ye konuşan Mughal, ‘bu tür terör saldırılarından sonra Müslümanlara yönelik nefret olaylarının arttığını’ belirtti.

Başbakan Theresa May, 'korkunç bir olay' yorumunda bulunarak, "Düşüncelerim yaralananlar, onların yakınları ve olay yerindeki ekiplerle" ifadelerini kullandı.

Habere göre görgü tanıklarından biri, "Direkt üstümüze sürdü. Çok fazla insan vardı. Şoke oldum. Allah'a şükür kenara çekildim. Herkes yaralandı" dedi.

2017-06-19t015707z_1973741024_up1ed6j05f66g_rtrmadp_3_britain-security

'Küçük Cezayir'


Teravih namazı çıkışı Müslümanların üzerine bir kamyonetin sürülmesi sonucu bir kişinin hayatını kaybettiği Finsbury Park, Londra'da başta Cezayirliler olmak üzere çok sayıda farklı kökenden kişiye ev sahipliği yapan bir semt.

Finsbury Park, 1990'larda radikal din adamı Ebu Hamza nedeniyle kötü bir ün sahibi olmuştu. Ancak daha sonra semtteki caminin yeni yönetim kadrosu, bu durumu değiştirmeye çalıştı.

indir-5Bölge aynı zamanda, Londra'da yaşayan Cezayirlilerin de merkezi. "Küçük Cezayir" diye bilinen Blackstock Caddesi, kaldırımlardaki masalarıyla kafeler ve restoranlarla dolu.

Finsbury Park daha önce, İrlandalı göçmenlerin Londra'da ilk ayak bastıkları yerlerden biriydi. Kendine has karakteri ve semte adını veren Finsbury Parkı'nın yeşil alanlarına karşın, bölge Londra'daki en cazip yerlerden biri değil.

Ancak semt zengin bir geçmişe sahip. Caminin hemen karşısındaki eski bir zamanların efsanevi rock sahnesi olan Rainbow Tiyatrosu; The Who, Pink Floyd, David Bowie ve Bob Marley'e ev sahipliği de yapmıştı.