ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times da Kılıçdaroğlu'nun başlattığı Adalet Yürüyüşü'nü okuyucularına duyurdu. Gazete, yürüyüşün Türkiye'de bir dönüm noktası olduğunu yazarken şu ifadelere yer verildi: "Genellikle çok çekingen olmakla suçlanan Kılıçdaroğlu'nun yürüyüşü, Türkiye'deki parçalanmış muhalefet hareketinden rahatsız olanlar tarafından bir strateji değişikliği olarak memnuniyetle karşılandı".

kilic


Fransız AFP haber ajansı, “Türkiye’nin anamuhalefet partisi destekçileri, Berberoğlu’nun tutuklanmasını protesto etmek için Ankara sokaklarına çıktı” yazdı. AFP Kılıçdaroğlu’nun “Ödenecek bir bedel varsa, bunu ödeyecek ilk kişi ben olacağım” açıklamasına da haberinde yer verdi.

kilic2

İngiliz Reuters haber ajansı ise gelişmeleri “Türkiye’nin iki büyük şehrinde binlerce insan, muhalefet milletvekilinin casusluk suçlamasıyla 25 yıl hapis cezası alıp tutuklanmasını protesto etmek için sokaklara çıktı” yazdı. Reuters, Enis Berberoğlu’nun 15 Temmuz darbe teşebbüsünün ardından başlayan baskılarda tutuklanan ilk CHP milletvekili olduğunu hatırlattı.

kilic3

Haberi “Türkiye’de muhalefet partisi yürüyüşüne başkentten başladı” başlığıyla duyuran ABC News haber portalı, İstanbul’da sonlanacak yürüyüşün detaylarını aktardı.

Katar merkezli Al Jazeera de Adalet Yürüyüşü’ne geniş yer veren yayın organları arasında yer aldı. Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarını sayfalarına taşıyan Al Jazeera, yürüyüşün tutuklanan CHP Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutulduğu İstanbul’daki Maltepe Cezaevi’ne kadar süreceğini duyurdu.

kilic5

Öte yandan, İngiliz BBC, Alman Deutsche Welle, Rus Sputnik gibi yayın kuruluşlarının Türkçe masaları bugün yaşanan gelişmeleri takipçilerine anbean duyuruyor.

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de gelişmeleri dünyaya duyuran isimlerden oldu. Piri dün attığı tweet’lerde şunları ifade etti:

“Türkiye’nin anamuhalefet partisi milletvekili Berberoğlu’nun hapse atılması karşısında şoktayım ve dehşete düştüm. Bu kararın hukukun üstünlüğü ve adil yargılama ile hiçbir alakası yok. Türkiye’nin ana muhalefet partisi CHP tutuklama kararının ardından ‘Adalet Yürüyüşü’ yapacak.”