Reklamsız Sözcü

Soğanın neden göz yaşarttığı bulundu

Bilim insanları, soğanın neden göz yaşarttığına dair yeni bulgular elde etti. ABD'nin Cleveland kentindeki Case Western Reserve Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre mikrop ve böceklere karşı savunma mekanizmasını harekete geçirerek sülfirik asit oluşuyor.

Sozcu.com.tr
android-time 16:47 25 Ağustos 2017
Soğanın neden göz yaşarttığı bulundu
Bilim insanları, soğanın neden göz yaşarttığına dair yeni bulgular elde etti. ABD'nin Cleveland kentindeki Case Western Reserve Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre mikrop ve böceklere karşı savunma mekanizmasını harekete geçirerek sülfirik asit oluşuyor.

ABD’nin Cleveland kentindeki Case Western Reserve Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, soğan, mikroplar ve böceklere karşı biyokimyasal savunma mekanizması harekete geçirerek bir enzim salgılıyor. Bu enzimler, soğandaki sülfidleri parçalayarak sülfür oksite dönüştürüyor.

BBC Türkçe’de de yer alan habere göre sülfür oksit kısa sürede uçucu bir hal alıyor ve havada hızla yayılan bu gaz göze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşüyor. Bunun sonucunda da göz kanalları tıkanıyor.

Ancak uzmanlara göre, soğan doğrarken, gözlerin yaşarmasına doğrudan bu kimyasal bileşim neden olmuyor. Gazın gözyaşıyla tepkimeye girmesi sonucu sülfürik asit oluşuyor. Sülfürik asidin gözü tahriş etmesi sonucunda göz, yabancı maddeleri temizleyebilmek için gözyaşı salgılamaya başlıyor.

Merakla beklenen Yılmaz Özdil'in son kitabı "Mustafa Kemal" Plus abonelerine hediye.

SIRADAKİ HABER
Paylaş Tweet social-whatsapp Whatsapp more