New York Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın, görevden aldığı eski FBI Direktörü James Comey'den, eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in Rusya'yla bağlantılarına ilişkin yürütülen soruşturmayı kapatmasını istediğini iddia etti.

Gazete, Trump'ın bu talebini, Şubat ayında Beyaz Saray'da gerçekleştirilen bir toplantı ardından Comey'ye ilettiğini yazdı. New York Times bu bilginin, Comey'nin toplantı ardından yazdığı tutanakta yer aldığını belirtti.

Tutanağa yansıyan ifadelere göre; Comey bu talebe yanıt vermedi, sadece Trump'ın "Flynn iyi bir adam" sözüne cevaben, "Katılıyorum, iyi bir adam" dedi.

Beyaz Saray, New York Times'ın haberini yalanlarken, "Trump ne Comey'den ne de başka birinden General Flynn'le ilgili soruşturma da dahil olmak üzere herhangi bir soruşturmayı kapatmayı istedi" dendi.

Comey'nin görevden alınması Washington'da büyük yankı uyandırmıştı. Muhalifler, Trump'ı Moskova Yönetimi'nin ABD seçimlerine olası müdahalesine ve Trump'ın ekibi ile Rusya arasındaki ilişkilere yönelik FBI soruşturmasını örtbas etmeye çalışmakla suçluyor.

[old_news_related_template title="Trump'a Erdoğan görüşmesi öncesi şok suçlama!" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la bugün Washington'da ilk kez yüz yüze görüşecek olan ABD Başkanı Donald Trump'a şok suçlama... Amerikan medyası, Trump'ın IŞİD'le ilgili çok gizli bilgileri Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a verdiğini öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-16t012415z_2058852331_rc1b8fd2da00_rtrmadp_3_usa-trump-russia.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-trumpa-erdogan-gorusmesi-oncesi-sok-suclama-1851806/"]

ABD lideri uzun süredir Amerikan medyasının kıskacı altında. Dün de Washinton Post gazetesi Trump'ın IŞİD'le ilgili çok gizli bilgileri Rusya'ya verdiğini öne sürdü. Başkan Trump'ın söz konusu "çok gizli bilgileri" Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak'ı geçen hafta Oval Ofis'te ağırladığı sırada verdiği iddia ediliyor.

Trump'ın görüşmede muhtemel tehditler konusunda içeriden bilgi almakla övündüğü ve "Müthiş istihbarat alıyorum. Her gün müthiş istihbarat veriyorlar" dediği öne sürüldü. Oval Ofis'te geçen sohbet hakkında bilgi sahibi olan yetkili, Trump'ın müttefik bir ülkenin casusluk yetenekleri üzerinden ABD'nin haberdar olduğu tehditlerin boyutunu tartışmaya devam ettiğini ifade etti.

ABD Başkanı Trump ise dün Erdoğan'la görüşmeden önce konuya ilişkin Twitter hesabından açıklamalar yaptı. Trump, "Başkan olarak; mutlak bir şekilde yapmaya hakkım olduğu şekilde (planlı bir Beyaz Saray buluşmasında) Rusya ile terörizm ve uçuş güvenliğiyle ilgili gerçekleri paylaşmak istedim" yazdı.

[old_news_related_template title="Trump'ın eski danışmanı Flynn, Gülen'in gerçek yüzünü anlatmaya çalışmış" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı ancak kısa süre önce Rusya ile ilişkileri nedeniyle görevi bırakmak zorunda kalan Michael Flynn'in Türkiye lehine lobi faaliyetleri yürüttüğü kesinleşti. Türkiye FETÖ elebaşı Fethullah Gülen'in iadesi için tüm yasal yolları zorlarken, Flynn'in Gülen'in gerçek yüzünü Amerikalılara anlatmak için çalıştığı anlaşıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/2017-02-21t122824z_686415841_rc175d8c3210_rtrmadp_3_europe-trump.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/trumpin-eski-danismani-flynn-gulenin-gercek-yuzunu-anlatmaya-calismis-1723391/"]

MICHAEL FLYNN TÜRKİYE'DE DE GÜNDEM


Başkan Trump'ın hakkındaki soruşturmanın kapatılmasını istediği öne sürülen Michael Flynn Türk kamuoyu tarafından da yakından tanınıyor.

Flynn ABD seçimlerinin yapıldığı 8 Kasım günü The Hill sitesine yazdığı makalede Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesini savunmuştu.

Flynn'ın daha sonra şirketi Flynn Intel Group üzerinden Türkiye lehine lobi faaliyetleri yürüttüğü ortaya çıkmıştı.

Geçen aylarda ABD Adalet Bakanlığı'na ibraz edilen şirket belgelerinde, Flynn Intel Group'un Fethullah Gülen'in iadesi için çalıştığı anlaşılmıştı.

Belgelere göre; Flynn’in şirketi, FETÖ elebaşı Gülen hakkında bilgi toplayıp ABD’li yetkililere Gülen’e karşı harekete geçmeleri için baskı yaptı.

Flynn Intel şirketinin icraatları hakkında bilgi sahibi olan ABD’li bir yetkili, gizlilik kaydıyla şu bilgileri vermişti:

“Flynn Intel, başka bir müşterileri tarafından geliştirilen teknoloji hakkında Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komitesi üyeleriyle yaptığı bir toplantıda, konuyu Gülen’e getirdi. Şirket yetkilileri, Gülen hakkında araştırma yapılması konusunda baskı yaptı fakat bu talep geri çevrildi. Flynn Intel, görüşme sırasında kimi temsil ettiğini hiç açıklamadı.”