ABD'li bir yetkiliye dayandırılan haberde, geçici yasak kapsamına giren ülke ve şehirler şöyle: Türkiye, İstanbul; Mısır, Kahire; Ürdün, Amman; Kuveyt, Kuveyt; Fas, Kazablanka; Katar, Doha; Suudi Arabistan, Riyad ve Cidde; Birleşik Arap Emirlikleri, Abu Dabi ve Dubai.

resimid_3228716

Güvenlik tehdidi sonucu verildiği öne sürülen talimatın, bugün yürürlüğe konacağı ve ne kadar süre yürürlükte kalacağı bilinmiyor.

NBC News'ün haberine göre; yasakla ilgili ayrıntılar bugün netleşecek. Haberde, alınan istihbaratlara yönelik düzenli olarak güvenlik kurallarında böylesi değişikliklerin yapıldığı öne sürüldü.

Dizüstü bilgisayarlar ise uzun bir süredir endişe kaynağı. Türkiye'deki havalimanlarında da dizüstü bilgisayarlar aranıyor. Fakat uçuş güvenliği prosedürlerini bilen eski bir yetkili, söz konusu tehdidin ABD için yeni olmadığını söyledi.

[old_news_related_template title="ABD yasağına Ankara'dan flaş toplantı" desc="ABD yönüne yapılacak uçuşlarda elektronik eşya yasağı iddiasının ardından bugün Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), Türk Hava Yolları, özel güvenlik şirketleri ve havalimanı güvenlik yetkililerini Ankara’da toplantıya çağırdı. Toplantıda, güvenlik konusundaki son gelişmeler ele alınacağı öğrenildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/ucak-yolcu-487.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/gundem/ankarada-elektronik-cihaz-yasagi-toplantisi-1746567/"]

ABD'NİN MÜTTEFİKİ OLAN ÜLKELER


Yasak, Ortadoğu merkezli iki hava yolu şirketinin yolcularına söz konusu kısıtlamaya ilişkin uyarıda bulunmasıyla ortaya çıktı.

New York'ta bulunan JFK Uluslararası Havalimanı'nda bulunan Suudi Arabistan Havayolları'ndan bir yetkili, Buzzfeed'e yaptığı açıklamada, yasağın hemen başlayacağını ve cep telefonu hariç tüm elektronik eşyaların bu kapsamda bulunduğunu söyledi.

Buzzfeed'in haberinde yasak kapsamına giren ülkelerin ABD'nin müttefiki olduğu vurgulandı. Türkiye'nin NATO üyesi, Mısır'ın Amerika'dan en çok askeri yardım alan ülkelerden olduğu, Katar'ın ise ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın İleri Harekât Üssü'ne evsahipliği yaptığı belirtildi.

THY YASAĞI DOĞRULADI


THY de az önce ABD yasağını doğruladı. Yapılan açıklamada, "ABD varışlı seferlerimizde geçerli olmak üzere, cep telefonu veya akıllı telefondan daha büyük elektronik cihazların kabin içinde taşınmaması konusunda ilgili otoritelerce karar alınmıştır. Medikal cihazların hariç tutulduğu uygulama kapsamında elektronik eşyalar uçak altı kargo bölümünde taşınabilmektedir" ifadesi yer aldı.

İNGİLTERE DE YASAKLADI


ABD'ye direkt uçuşları kapsayan yasağın bir benzerinin İngiltere'de de dahil olacağı öne sürüldü. İngiliz The Telegraph gazetesi bu iddiayı güvenlik kaynaklarına dayandırdı. Bu iddia Başbakanlık'tan gelen açıklamayla teyit edildi.

Yasak kapsamındaki diğer ülkeler ise Lübnan, Ürdün, Mısır, Tunus ve Suudi Arabistan.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada; uzunluğu 16, genişliği 9,3 ve derinliği de 1,5 santimetreden fazla olan her türlü elektronik cihazın yasak kapsamında olduğunu ve kabin içine alınmayacağı belirtildi. Bu cihazların uçağın bagajına verilen bavul veya çantalara konulması gerekiyor.

Başbakanlık Sözcüsü, hükümetin bu önlemleri "gerekli ve uygun" olarak nitelendirdiğini söyledi.

İngiltere'nin koyduğu yasak kapsamındaki İngiliz havayolu şirketleri şunlar: British Airways, EasyJet, Jet2.com, Monarch, Thomas Cook ve Thomson.

İngiltere'nin koyduğu yasak kapsamındaki diğer ülke havayolu şirketleri şunlar: Türk Hava Yolları, Pegasus, Atlas-Global, Middle East Airlines, Egyptair, Royal Jordanian, Tunis Air, Saudia.

[old_news_related_template title="ABD Başkanı Trump'a bir darbe daha!" desc="Popülizme çifte darbe... ABD Başkanı Donald Trump'ın Müslümanlara yönelik ikinci seyahat yasağı da yargı engeline takılırken, aynı gün Hollandalı ırkçı lider Geert Wilders, seçimlerden beklediğini alamadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/2017-03-16t024332z_2080964211_rc1224508550_rtrmadp_3_usa-trump.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-trumpa-bir-darbe-daha-1737389/"]

BRİTANYA DAHA ÖNCE DE DENEDİ, HIRSIZLIK ARTTI


Associated Press'in haberinde, ABD'nin Denver kentinde bulunan Metropolitan State University'den uçuş güvenliği uzmanı Jeffrey Price'ın söz konusu yasağın dezavantajlarına ilişkin görüşleri yer aldı. Benzer bir yasağın 2006'da Britanya tarafından denendiğini hatırlatan Price, bagajlardan yapılan hırsızlıkların fazlasıyla arttığını söyledi. Price'a göre; bataryası patlayan bir dizüstü bilgisayarın kabinde fark edilmesi, kargo bölümünde fark edilmesinden çok daha kolay.

[old_news_related_template title="ABD'nin yasağı Atatürk Havalimanı'nı vuracak" desc="ABD'nin Türkiye'den yapılacak uçuşlarda elektronik cihazların bagaja konması yönündeki uygulaması Atatürk Havalimanı'ndaki transit yolcu trafiğini ciddi biçimde etkileyecek. Geçen yıl 690 bin yolcu İstanbul üzerinden ABD'ye aktarmalı uçuş yaptı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/atat21.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/abdnin-yasagi-ataturk-havalimanini-vuracak-1747367/"]

ABD'nin Türkiye'den yapılacak uçuşlarda elektronik cihazların bagaja konması yönündeki uygulaması Atatürk Havalimanı'ndaki transit yolcu trafiğini ciddi biçimde etkileyecek. Geçen yıl 690 bin yolcu İstanbul üzerinden ABD'ye aktarmalı uçuş yaptı. Şimdi bu yolcuların aktarma merkezlerini bu yasak nedeniyle Avrupa ülkelerine kaydırabilecekleri belirtiliyor.

ULAŞTIRMA BAKANI'NDAN YASAK HAKKINDA AÇIKLAMA


Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, ABC yasağına ilişkin sorulara şu yanıtları verdi:

-- ABD uçuşlarına sınırlama yolculuk konforu ve sayısını da düşürebilir.

-- Bu uygulamadan geri adım atılmasını veya uygulamanın hafifletilmesini konuşuyoruz.

-- ABD uçuşlarına sınırlama doğru bir uygulama değil, İstanbul’u başka yerlerle karıştırmasınlar.

-- Bu uygulama ülkemiz açısından da ABD açısından da doğru değil, ABD’nin ilgili otoriteleriyle de görüşüyoruz.