Mutabakat, üç ülkenin ortak bir mekanizma kurarak, sahadaki ateşkes ortamını izleme ve uygulanmasını sağlamasını öngörüyor.

Rusya, Türkiye ve İran'ın garantörlüğünde yürütülen görüşmelerde, Suriyeli muhalifler adına görüşmeleri yürüten delegasyonun sözcüsü Yahya El Aridi ise, gazetecilere yaptığı açıklamada muhalif gruplar olarak herhangi bir bildiriye imza atmayacaklarını açıkladı.

'Suriye rejimiyle yüz yüze görüşeceğimizi sanmıyorum'


Suriye barış görüşmelerinin ikinci gününde, AFP'ye konuşan Yahya El Aridi, "Her şey iyi gidirse, bugünün nihai gün olacağını tahmin ediyoruz" dedi.

Aridi bugünkü görüşmelerde delegasyonunun Suriye rejiminden temsilcilerle yüz yüze görüşecekleri yönünde bir beklentisi olmadığını ifade etti.

Staffan de Mistura, Astana görüşmelerinde tarafların "düşmanlıkların bitirilmesine" yönelik çalışmaları sürdürdüğünü, ancak siyasi bir çözüm arayışında olmadıklarını ifade etti.

Mistura, "Burada çok yoğun tartışmalar yürütülüyor çünkü bu, bir kağıt parçasından ibaret değil. Düşmanlıkların sona erdirilmesiyle yani Suriyelilerin yaşamlarıyla ilgili bir konu."

Muhaliflerin askeri liderleri ve Esad yönetimi, Astana görüşmelerinin ilk gününde aynı masada oturmayı kabul etmemiş, farklı odalarda yer alan heyetler garantör ülkeler aracılığıyla görüşmelere başlanmıştı.

Aridi, BBC'nin konuyla ilgili sorusu üzerine, "Eğer kalıcı bir çözüm olacaksa formaliteler o kadar önemli değil" diyerek karşılıklı görüşmelerin ihtimal dışı olmadığı mesajını vermişti.