Irak güvenlik güçleri, Kerkük kent merkezinin çevresini kontrol altına almaya yönelik operasyon başlattı. Operasyon kapsamında, Kerkük'ün güneyindeki Tuzhurmatu kentinde çatışmalar yoğunlaştı. Irak devlet televizyonu, Irak silahlı kuvvetlerinin, Peşmerge ve Şii Türkmenlerle çatışmalar sonrası Tuzhurmatu kentini ele geçirdiğini duyurdu. Kuzey Irak'ta görev yapan üst düzey bir yetkili Reuters'a konuştu. Yetkili, Bağdat yönetiminin operasyon yapma sebebinin KYB içerisinde yaşanan ayrım olduğunu iddia etti.

iraa

SON DAKİKA: HAVALİMANI DA IRAK ORDUSUNUN ELİNDE GEÇTİ


Irak güçleri, ayrıca Kerkük’te petrol istasyonlarını, endüstriyel bölge ve petrol rafinerinin kontrolünü ve Kerkük Havalimanı'nı da ele geçirdiklerini de duyurdu. Öte yandan Barzani yönetimi, Irak ordusu ve milislerinin hedefini "Erbil-Kerkük ve Süleymaniye-Kerkük karayolunu geri alarak bağlantıyı koparmaya çalışmak olarak" açıkladı.

harita-ortaTUZHURMATU'DAKİ Şİİ TÜRKMENLER BARZANİ'NİN SAFINDA


Irak ordusuna, operasyonda aralarında Şii Türkmenlerin de bulunduğu Haşdi Şabi milisleri de destek veriyor. Tuzhurmatu kentindeki Şii Türkmenler ise Barzani yönetiminin safında yer alıyor. Yani Şii Türkmenler şu an birbiriyle çatışıyorlar.

FOTO:Reuters - Irak ordusuna Şii milisler de destek veriyor. FOTO:Reuters - Irak ordusuna Şii milisler de destek veriyor.

"BU BİR SAVAŞ İLANIDIR"


Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı da Kerkük’e yönelik saldırının, Kuzey Irak halkına yönelik açık savaş ilanı olduğunu bildirdi. Peşmerge Güçleri Genel Komutanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada,  “İkbalpur  komutasındaki İran Pasdaran Ordusu’na bağlı Heşdi Şabi güçleri, Iraklı güçlerin yardımıyla Kerkük ve çevresine yönelik geniş çaplı bir saldırı başlatmıştır.  Bu saldırı, Kürdistan halkına karşı açık bir savaş ilanıdır” denildi.