ABD Pasifik Komutanlığı'ndan yapılan açıklamada, "orta menzilli füzenin Panghyon hava meydanı yakınlarında karadan fırlatıldığı ve Japon Denizi'ne düşmeden 37 dakika havada kaldığı" belirtildi.

Güney Kore ise yerel saatle 09:40'da (TSİ 02:40) bir füze fırlatıldığını ve yaklaşık 40 dakika boyunca 930 kilometre mesafe kat ettiğini açıkladı. Füzenin yaklaşık 2 bin 800 kilometre irtifaya ulaştığı belirtildi.

Kore Yarımadası'nda yaşanan son gelişmeleri İngiliz Reuters, Amerikan Associated Press ve Fransız AFP gibi uluslararası haber ajansları saniye saniye takip ediyor.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS

KUZEY KORE'DEN FLAŞ AÇIKLAMA


Uluslararası ajansların 'acil' koduyla geçtiği son haberde ise Kuzey Kore'nin flaş açıklaması yer aldı.

Pyongyang Yönetimi, kıtalararası balistik füze (Hwasong-14) denemesi gerçekleştirdiğini ve sonucun başarılı olduğunu savundu.

Kuzey ilk kez uzun menzilli kıtalararası füze denemesinin başarıya ulaştığını açıklıyor. Hwasong-14'ün ABD anakarasını vurma potansiyeli bulunuyor.

Bazı Batılı analistler bu füzenin Alaska'yı vurma kapasitesine sahip olabileceğini ancak ABD'nin diğer 48 eyaletine ulaşamayacağını düşünüyor.

Pyongyang Yönetimi, nükleer ve füze denemeleri sıklığını artırdı. Bu durum bölgede tansiyonun yükselmesine yol açıyor.

AĞZI AÇIK İZLEDİ! Güneyliler Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği kıtalararası füze denemesine ilişkin haberi korkuyla karşıladı. Başkent Seul'deki bir tren istasyonunda gelişmeleri ağzı açık izleyen bir vatandaş, Reuters haber ajansının objektiflerine böyle yansıdı. AĞZI AÇIK İZLEDİ! Güneyliler Kuzey Kore'nin gerçekleştirdiği kıtalararası füze denemesine ilişkin haberi korkuyla karşıladı. Başkent Seul'deki bir tren istasyonunda gelişmeleri ağzı açık izleyen bir vatandaş, Reuters haber ajansının objektiflerine böyle yansıdı.

ABD: ORTA MENZİLLİ FÜZE


Japon yetkililer, füzenin Japonya tarafından münhasır ekonomik bölge olarak görülen sulara düştüğünü açıkladı.

Japonya Kabine Sekreteri Yoshihide Suga, "Kuzey Kore'nin tekrar eden benzer provokasyonları kesinlikle kabul edilemez. Çok sert tepki gösterdik ve kınadık" açıklamasında bulundu.

Güney Kore'nin yeni devlet başkanı Moon Jae-in ise ülkedeki güvenlik konseyini acil toplantıya çağırdı.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


ABD'den gelen açıklamada füzenin orta menzilli olduğu ve Kuzey Amerika için bir tehdit teşkil etmediğini ifade edilmişti.

ABD Başkanı Donald Trump da konuya ilişkin sosyal medyadan açıklama yaptı. Trump paylaşımında, "Kuzey Kore bir füze daha fırlattı. Bu çocuğun hayatıyla ilgili yapacak daha iyi bir şeyi yok mu? Güney Kore'nin ve Japonya'nın daha fazla katlanacağını düşünmek zor. Belki Çin Kuzey Kore'ye baskı yapar ve bu saçmalık kesin olarak sona erer" yazdı.

FOTO: REUTERS FOTO: REUTERS


Rusya Savunma Bakanlığı da konuyla ilgili bir açıklamada bulundu. RIA haber ajansının bakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberde, Kuzey Kore'den fırlatılan füzenin 535 kilometre yüksekliğe çıktığı ve denize düşmeden önce 510 kilometre uzaklığa gittiği açıklandı.

fuze

KITALAR ARASI BALİSTİK FÜZE NEDİR?


• Uzun menzilli füzeler genel olarak nükleer savaş başlığı taşıyor.

• Asgari menzili 5 bin 500 kilometre oluyor. Fakat genelde 10 bin kilometre ve daha fazla havada kalabiliyor.

• Pyongyang kıtalararası iki balistik füze sergiledi: 11 bin 500 kilometre menzilli KN-08 ve 10 bin kilometre menzilli KN-14. Ancak bugüne dek başarılı bir kıtalararası balistik füze denemesi gerçekleştirdiğini açıklamadı.

• Pyongyang'ın ikinci hedefi ise kıtalararası balistik füzeye uygun bir nükleer savaş başlığı takmak.