ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasının ardından özellikle Ortadoğu'da geniş çaplı tepkiler yaşanıyor. Konuyla ilgili olarak Reuters'ın elde ettiği Dışişleri Bakanlığı belgesine göre, ABD, İsrail'den Kudüs için "sükunet" çağrısında bulundu. Son dakika haberine göre; bölgede bulunan ABD'li yetkililerin ve vatandaşların tehlike altına girme riskinin bulunduğunu belirten ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'den "yumuşak" açıklamalarda bulunmasını istedi.

[old_news_related_template title="Son dakika... Beyaz Saray'dan Trump'a: İşler raydan çıkacak" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü, İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasına Beyaz Saray'dan da tepki geldi. ABD basınına konuşan yetkililer 'işlerin raydan çıkmasını bekliyoruz' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/trumpkudus.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-beyaz-saraydan-da-trumpin-kudus-kararina-tepki-2121542/"]

6 Aralık tarihli belgede şu ifadeler yer alıyor;

"Gelişmelerden memnun olduğunuzu bilsek de resmi açıklamalarınız için beklemenizi rica ediyoruz. Bu gelişme karşısında Ortadoğu'da ciddi bir direniş olacağını tahmin ediyoruz ve durumun ABD makamları ve vatandaşlarına nasıl bir etkisi olacağı üzerinde halen tartışmalarımız sürüyor."

Reuters'ın elde ettiği bir başka belgede ise ABD Dışişleri Bakanlığı'ının dünyadaki gelişmeleri takip etmek için bir bakanlık bünyesinde bir ekip oluşturduğu bilgisi de veriliyor. Reuters'a konuşan bir yetkili konuyla ilgili olarak, "Denizaşırı görevlerde bulunan ABD hükümet yetkilileri ya da vatandaşları ile ilgili bir tehdit endişesi olduğunda bu ekip rutin bir prosedür olarak kurulur" ifadelerini kullandı.

SON DAKİKA

SON DAKİKA: AVRUPA'DAKİ ABD KONSOLOSLUKLARINA DA MESAJ VAR

Reuters'ın elde ettiği ilk belgede dikkat çeken bir detay daha yer alıyor. Dışişleri Bakanlığı; Londra, Paris, Berlin ve Roma gibi Avrupa'nın önemli başkentlerinde bulunan büyükelçiliklerine ilettiği mesajda, "Uluslararası toplumun Kudüs'le ilgili vereceği tepkileri etkilemek için kritik bir konumda bulunuyorsunuz. Sizden, Kudüs'ün İsrail ve Filistin arasında hala çözülmesi gereken nihai konu olduğu gerçeğini anlatmanızı ve İsrail'in Kudüs'teki konumunu iki tarafın kendi arasında çözmesi gerektiğini belirtmenizi istiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Belgede ayrıca, "Bildiğiniz gibi bu emsalsiz bir hükümet ve cesur kararlar alıyor. Ancak barış görüşmelerinin başarılı olmasını istiyorsak böyle cesur kararlara ihtiyacımız var" ifadeleri de yer aldı.

[old_news_related_template title="Erdoğan Yunanistan'da konuştu: Çipras bana söz vermişti" desc="Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe süreci sonrasında Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Yunanistan’a kaçan darbeci askerlerle ilgili yaptığı konuşmasında “Çipras, bana darbeci askerleri 15-20 günde iade edeceğini söyledi. Ama hala Yunanistan’dalar' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/erdogan.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/erdogan-yunanistanda-konustu-cipras-bana-soz-vermisti-2121524/"]

 

 

[old_news_related_template title="Trump'dan son dakika açıklaması: Kudüs kararı çoktan alınması gereken bir karardı" desc="ABD Başkanı Donald Trump, Kudüs'le ilgili son dakika açıklaması yaptı. Trump, 'Kudüs kararı geç alınmış bir karardı' dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı, diplomatlarına, 'İsrail, Kudüs ve Batı Şeria'ya gitmeyin' uyarısında bulundu. Saatler TSİ 21:00'i gösterdiğinde ise basının karşısına çıkan Trump, İsrail'in başkenti olarak resmen Kudüs'ü gösterdi ve 'Büyükelçiliğimizi Tel Aviv'den Kudüs'e taşımak için talimatı verdim' dedi. Trump'ın açıklamasına ilk açıklamalar İsrail'den geldi. Türkiye, Birleşmiş Milletler, Mısır, İran ve Fransa ise karara çok sert tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/trump-8.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/trump-kudus-karari-coktan-alinmasi-gereken-bir-karardi-2121141/"]