Dışişleri Bakanı Tillerson, "Haydi sadece bir araya gelelim ve isterseniz hava durumundan konuşalım. Ve eğer isteğiniz buysa, bir kare masa ya da bir yuvarlak masada oturmak üzerine konuşalım" dedi. Tillerson'ın bu açıklaması, ABD'nin müzakerelere yaklaşımındaki değişime işaret ediyor.

[old_news_related_template title="Guardian: Çin, Kuzey Kore sınırında mülteci kampları inşa ediyor" desc="İngiliz Guardian gazetesi Çin'in olası bir çatışma ya da Kim Jong-un rejiminin çökmesinin ardından doğacak toplu göç olasılığına karşı Kuzey Kore ile 1,416 kilometrelik sınırında mülteci kampları inşa etmeye başladığını yazdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/2017-05-05t103416z_659959938_rc15bb4d8d20_rtrmadp_3_northkorea-usa.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/guardian-cin-kuzey-kore-sinirinda-multeci-kamplari-insa-ediyor-2129193/"]

Washington bugüne kadar, müzakereler için öncelikle Kuzey Kore'nin silahsızlanmasını şart koşuyordu. Pyongyang'ın nükleer programı ABD'nin öncülüğünde birçok ülkenin ve uluslararası örgütlerin yaptırımlarına neden oluyor.

"YAPTIRIMLAR DEVAM EDECEK"

Tillerson açıklamasında, ekonomik ve diplomatik yaptırımların "ilk bomba düşünceye kadar" süreceğini belirtti.
ABD Dışişleri Bakanı, "çok açık olarak Kuzey Kore'nin nükleer silahlanmasını kabul etmediklerini" yineledi.
Washington, Kuzey Kore'nin Kasım ayında gerçekleştirdiği son kıtalararası balistik füze denemesinin ardından tüm ülkeleri Pyogyang ile ilişkileri kesmeye çağırmıştı.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, özellikle Çin'in Kuzey Kore'ye yönelik somut adımlar atması gerektiğini belirtmişti.

Olay üzerinde ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'ı "hasta köpek yavrusu" ve "roket adam" sözleriyle eleştirmişti.

Kim Jong-un da bundan kısa süre önce Trump' için "akıl hastası" ifadesini kullanmıştı.