Türkiye ile ABD arasında yaşanan vize geriliminde bir son dakika gelişmesi daha yaşandı. Washington'da temaslarda bulunacak olan Adalet Bakanlığı yetkililerine de ABD'nin vize vermediği iddia edildi.

Reuters'ın geçtiği ve CNN Türk'e dayandırdığı habere göre; ABD, vize kısıtlaması gerekçesiyle Dışişleri Bakanlığı tarafından vizeleri onaylamadı. Reuters'ın haberinde heyetin bu ayın sonlarına doğru temaslarda bulunmak için Washington'a gitmeyi planladığı belirtildi. Reuters, ABD'nin bu hamlesinin NATO müttefiki iki ülke arasındaki ilişkiyi iyice gereceğini ifade etti.

ANKARA YALANLADI
Bu gelişme üzerine Reuters'ın son dakika şeklinde aktardığı habere göre Adalet Bakanlığı heyetin ABD ziyaretini iptal ettiğini duyurdu. Yapılan açıklamada ziyaretin vize krizi dolayısıyla iptal edildiğini, Washington'ın vize vermediği iddialarının gerçeği yansıtmadığı kaydedildi.

Yapılan açıklamada, "Bakanlığımızdan bir heyet, 29 Ekim – 4 Kasım tarihleri arasında ABD resmi makamlarınca yapılan bir davet üzerine, bu ülkeye bir çalışma ziyareti planlamıştır. Ancak iki ülke arasında son dönemde yaşanan vize krizi nedeniyle adı geçen ziyaret Bakanlığımızca iptal edilmiştir. Doğal olarak Bakanlığımız mensuplarının şahsen veya onlar adına resmi kanallardan yapılmış herhangi bir vize başvurusu da bulunmamaktadır. Dolayısıyla “Adalet Bakanlığı heyetine vize verilmediğine” ilişkin haberler gerçeği yansıtmamaktadır" ifadesi kullanıldı.

Heyette şu isimler yer alıyordu:

-Aytekin Sakarya (Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü)
-Mehmet Ökmen (Kanunlar Genel Müdür Yardımcısı)
-Orhan Cuni (Ceza İşleri Genel Müdürlüğü tetkik hakimi. Alternatif Çözümler Daire Başkanı)
-Merve Özcan (Tetkik Hakimi)
-Prof.Dr. Mustafa Serdar Özbek (Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi)

ABD'DEN HEYET GELMİŞTİ

ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un FETÖ soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından Washington ve Ankara karşılıklı olarak vizeleri askıya aldı. İki ülke arasında başlayan gerilimi çözmek için ABD'den bir heyet Türkiye'ye geldi ve hükümet yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştirdi. Genel olarak olumlu geçtiği belirtilen görüşmelerin devamında bir Türk heyeti de ABD'ye gitmek için hazırlık yapıyordu.