Handelsblatt gazetesinin organize ettiği bir forumda konuşan Gabriel, "Aslında NATO müttefikimize silah sevk etme yükümlülüğümüz bulunuyor. Ancak Türkiye'ye silah sevkiyatını neredeyse tamamen durdurduk" dedi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gabriel açıklamasında, "Türkiye'nin şu sıralar bize silah satışına yönelik yaptığı başvuruları, ki bunların sayısı hiç az değil, beklemeye aldık" şeklinde konuştu.

DW Türkçe'nin haberine göre; Gabriel bu başvurulara yönelik bir sorumluluk taşınmadığını ifade etti. Bakan, uluslararası sözleşmeler uyarınca bağlı kalınması gereken ancak içeriğini silahların oluşturmadığı bazı ihracatların ise bekletilemediğine dikkat çekti.

DÖRT AYDA 5.6 MİLYON AVROLUK SİLAH SATIŞI

Almanya Ekonomi Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, ülke bu yılın ilk dört ayında Türkiye'ye 5 milyon 600 bin euro tutarında silah ve mühimmat sattı. Almanya 2010-2016 yılları arasında kimi savunma malzemelerinin Türkiye'ye ihracatını "söz konusu silahların halka karşı kullanılabileceği endişesiyle" engellediğini açıklamıştı.

"YAPABİLECEKLERİMİZ SINIRLI"

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Almanya'nın Türkiye'de tutuklu bulunan Alman vatandaşları konusunda yapabileceklerinin sınırlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Bakan, Türkiye'nin NATO'dan çıkarılması veya diplomatik ilişkilerin tamamen kesilmesi gibi önerilere sıcak yaklaşmadığını ifade ederek, "Bu durumda tutuklu olanlar daha hızlı bir şekilde serbest kalmaz. Konsolosluk desteği de alamazlar" dedi.