ABD Büyükelçiliğinden yapılan Türkiye bize güvence verdi açıklamasına Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nden yalanlama geldi. Elçilik "Yargı süreci ile ilgilii güvence vermedik" dedi.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ABD'nin vize açıklamasına ilişkin, "Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.

[old_news_related_template title="Son dakika… Vize krizinde ABD'den yumuşama sinyali" desc="ABD Büyükelçiği'nden vize kriziyle ilgili son dakika açıklaması geldi. 8 Ekim'den beri ABD ile Türkiye arasında yaşanan vize gerilimi ABD'nin adımıyla yumuşadı. Ankara'daki ABD Büyükelçiliği, sınırlı olarak vize vermeye başladığını duyururken, Türkiye'deki vize şirketleri de vize için tarih alabildiklerini açıkladı. ABD Büyükelçiliği açıklamasında 'Türk hükümetinden güvence aldık. Gözaltı-tutuklama öncesi haber verilecek' ifadeleri kullanıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/07/pasaport-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-vize-krizinde-abdden-yumusama-sinyali-2079520/"]
Türkiye’nin Washington Büyükelçiliğinden yapılan ikinci açıklamada, şöyle denildi:“Türkiye bir hukuk devletidir ve yargı süreci devam eden dosyalarla ilgili olarak Hükümetimizin herhangi bir güvence vermesi sözkonusu değildir. Türkiye’de hiçbir temsilcilik görevlisi kendi resmi görevinin icrası sebebiyle adli soruşturmaya tabi tutulmamıştır. ABD tarafından istihdam edilen sözkonusu personel de keza resmi görevi çerçevesinde değil, hakkında çok ciddi suçlamalar olduğu için adli sürece tabi tutulmuştur. Bundan sonraki süreçte de Türkiye’de konsolosluk görevleri dışına çıkarak suç işleyen kişilerle ilgili yargı süreci başlatılması bağımsız yargının gereğidir.

GERÇEĞİ YANSITMIYOR


Öte yandan, 18 Ekim 2017 tarihinde Ankara’da Türk ve ABD yetkililerinin katıldığı toplantıda adli konularda ve konsolosluk işbirliğiyle ilgili olarak karşılıklı daha iyi bilgilendirme yapılması konusunda mutabık kalınmıştır. Türkiye’deki tüm diplomatik ve konsüler temsilcilikler için olduğu gibi ABD’nin temsilciliklerinin güvenliğiyle ilgili de gereken tüm tedbirler alınmışken ve bu hususta her vesileyle ABD tarafından ilave ihtiyaç olmadığı bildirilmişken, sözkonusu açıklamada güvenlik durumuna atıfta bulunulması yadırganmıştır ve gerçeği yansıtmamaktadır. ABD’de Türk vatandaşlarıyla ilgili süren davalara ilişkin de Türkiye’nin çok ciddi endişeleri bulunmaktadır. Türk yetkililer, bu davaların tatmin edici bir şekilde çözüme ulaştırılması için Amerikalı muhataplarıyla görüşmeyi sürdüreceklerdir.”

İşte o açıklama: