Tribe, Trump'ın Comey'yi kovmasını "ulusal güvenliği ilgilendiren bir soruşturmayı engelleme yönünde açık bir çaba" olarak nitelendirdi.

Washington Post gazetesine konuya ilişkin fikirlerini yazan Tribe, makalesinde "Yürütülmekte olan birçok soruşturmanın sonuçlarını beklemek, milletimizin kaderini otoriter bir liderin heveslerine bağlama riski taşıyacaktır" ifadesine yer verdi. Tribe, "Trump'ın tavrı nedeniyle siteme yönelik ciddi bir tehdit teşkil ettiğini de" sözlerine ekledi.

Tribe, Trump'ın Comey'yi görevden almadan önce azledilmesi için çok neden olduğunu vurguladığı yazısında, durumun ABD eski başkanlarından Richard Nixon'ın Watergate skandalı sonrası azledilmesinden çok daha kötü olduğunu öne sürdü.

[old_news_related_template title="ABD'de flaş gelişme: Trump onu kovdu!" desc="ABD Başkanı Donald Trump, FBI Direktörü James Comey'i kovdu. Bu gelişme için Amerikan gazetelerinin tercih ettiği başlıklar, Trump'ın yıllar önce sunduğu bir reality şovda kullandığı 'Kovuldun' ifadesini anımsattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/05/1028334548.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/abdde-flas-gelisme-2-1840887/"]

ABD liderinin FBI Direktörü'nün görevine son vermesinin ardından "Impeach Trump Now" (Trump'ı Şimdi Azlet) adlı bir kampanya başlatıldı. Tribe da Trump'ın görevden alınması için başlatılan söz konusu kampanyanın hukuk danışmanları arasında yer alıyor.

Cuma günü söz konusu kampanyanın yönetim kuruluna katılırken yaptığı açıklamada, "Azil işlemlerini başlatarak Anayasa'yı koruma görevi şimdi Kongre'ye düşüyor. Trump Temsilciler Meclisi'ne 'kovuldunuz' diyemez" şeklinde konuşmuştu.

Yine Harvard Üniversitesi'nden hukuk profesörü Noah Feldman da paylaştığı tweet’te, “Trump’ın Comey’yi soruşturulmaktan kaçındığı için azlettiği ispat edilirse? Evet suçlanabilir: görevi suistimal, yolsuzluk hukukun üstünlüğüne zarar verir” dedi.

trump

NEDEN BU DENLİ YANKI YAPTI


Trump'ın FBI Direktörü'nü görevden alması, ABD'de büyük bir tepki yarattı. Zira Comey, Trump'ın başkanlık kampanyasından bazı kişilerin seçim kampanyası sırasında Moskova Yönetimi'yle kurduğu ilişkileri soruşturuyordu.

[old_news_related_template title="FBI: Rusya ile Trump'ın ilişkisini inceliyoruz" desc="Federal Soruşturma Bürosu (FBI) direktörü James Comey, Trump'ın kampanyası ile Rusya arasındaki bağ ve Rusya'nın 2016 ABD seçimlerine müdahalesi olduğu iddiaları hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/03/ss-2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/fbi-rusya-ile-trumpin-iliskisini-inceliyoruz-1745714/"]

Öte yandan Trump, önceki gün Comey'yi görevden almasıyla ilgili Twitter’dan paylaştığı “Comey, basına bilgi sızdırmaya başlamadan önce kendisiyle yaptığımız görüşmelerin kaydı olmadığını umut etsin bence” mesajı da bu tepkilerin katmerlenmesine yol açtı. Çünkü bu ifadeler Trump'ın Beyaz Saray'daki görüşmeleri kaydettiği şüphesini doğurdu.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 16 Mayıs'ta Başkan Trump'la Washington'da yapacağı ilk yüz yüze görüşme bu siyasi atmosferde gerçekleşecek.