ABC televizyonuna konuşan Donald Trump, Avrupa Birliği'nin Suriye'den ve Orta Doğu'nun krizin sürdüğü bölgelerinden milyonlarca göçmen kabul ederek büyük bir hata yaptığını belirtti.

Trump, "Aynı şeyin burada da yaşanmasını istemiyorum" dedi. "Suriye'de mutlaka güvenli bölgeler oluşturacağım" diye konuşan Trump, konuyla ilgili detay vermedi.

Trump'a görevini Cuma günü gerçekleşen yemin töreni ile devreden ABD eski Başkanı Barack Obama, kanlı savaşın içine çekilme ve Rus savaş uçaklarıyla çatışma riskinden endişe ederek Suriye'ye bu yönde bir müdahaleyi reddetmişti.

[old_news_related_template title="Trump'tan ilk röportajında skandal 'Afganistan' benzetmesi" desc="ABD Başkanı Donald Trump, 20 Ocak'ta görevine başladıktan sonra ilk röportajını verdi. Pek çok konunun masaya yatırıldığı röportaja Trump'ın yaptığı 'Afganistan' benzetmesi damgasını vurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/7238yuwqye32948trumo2134.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-trumptan-ilk-roportajinda-skandal-afganistan-benzetmesi-1643318/"]

Trump'ın bu adımının, ABD'nin Suriye krizine askeri müdahalesini tırmandıracağı endişelerine neden olduğu belirtiliyor.

RUSYA: SONUÇLARINI HESAPLAMASI LAZIM


Trump'ın bu açıklamalarına hem Türkiye'den hem de Rusya'dan yanıt gecikmedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Trump'ın, böyle bir adımın tüm olası sonuçlarını hesaplaması gerektiğini belirtti.

Peskov düzenlediği basın toplantısında, Trump'ın Suriye'de oluşturacağını söylediği güvenli bölgeler konusunda Rusya'ya danışıp danışmadığı yönündeki bir soruya, "Hayır, Amerikalı partnerlerimiz bize danışmadı. Bu planın, göçmenlerle ilgili durumu daha kötü hâle getirmemesi önemli. Fakat muhtemelen tüm olası sonuçların hesaplanması gerekiyor" diye yanıtladı.

[old_news_related_template title="Obama-Trump arasındaki fark! Sadece birkaç saniyede anlaşılıyor..." desc="İngiliz The Independent gazetesinin kurduğu indy100 sitesi, ABD Başkanı Donald Trump ile selefi Barack Obama arasındaki nezaket farkını sadece birkaç saniyelik videoyla ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/obama-trump.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/obama-trump-arasindaki-fark-sadece-birkac-saniyede-anlasiliyor-1637155/"]

TÜRKİYE: NETİCESİNİ GÖRMEK LAZIM


Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu ise, Bakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında Trump'ın güvenli bölge çıkışını yorumladı. Sözcü, "Türkiye başından beri Suriye'de güvenli bölge oluşturulmasını savundu; Trump'ın bu konudaki çalışmasının neticelerini görmek lazım" dedi.

HAREKETE GEÇME EMRİ


Reuters'ın ulaştığı ve Trump'ın imzasını bekleyen taslak kararnamede, Pentagon ve Dışişleri Bakanlığı'na "güvenli bölge" oluşturulması için harekete geçmeleri emri veriliyor.

Taslak kararnamede, "Savunma Bakanlığı ile birlikte Dışişleri Bakanlığı'na, bu kararnamenin çıkarıldığı tarihten itibaren 90 gün içinde, Suriye'nin içinde ve bölgedeki diğer ülkelerde evlerinden edilen Suriyelilerin, ülkelerine iadelerini ya da üçüncü dünya ülkeleri gibi sabit bir yerleşim alanına geçmelerini bekleyebileceği güvenli bölgeler oluşturulması için bir plan hazırlanması yönünde direktif verilmektedir" denildi.

[old_news_related_template title="Trump'ı koruyan gizli servis ajanıyla ilgili flaş iddia!" desc="ABD'nin 45'inci Başkanı olarak geçen Cuma Beyaz Saray'a çıkan Donald Trump'ın yemin töreninin yankıları sürüyor. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/asd-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-trumpi-koruyan-gizli-servis-ajaniyla-ilgili-flas-iddia-1639369/"]