Trump, TSİ yaklaşık 05:00 sularında şahsi hesabından paylaştığı tweet'te, "Yarının [Çarşamba] ULUSAL GÜVENLİK konusunda büyük bir gün olması planlanıyor. Birçok şeyle birlikte o duvarı öreceğiz!" yazdı.



Beyaz Saray da Amerikan yayın kuruluşu CNN'e, Trump'ın "Meksika sınırına duvar örülmesiyle ilgili federal kaynakların yönlendirilmesi" talimatını içeren bir kararname çıkaracağını doğruladı.

Gizlilik kaydıyla konuşan Beyaz Saray yetkilileri, Trump'ın ayrıca ABD'ye bu yıl içinde yerleşmesi planlanan göçmen sayısını ise 110 binden 50 bine düşürmeyi planladığını da ifade etti.

[old_news_related_template title="Trump'ın ikinci görüşmesi darbeciyle!" desc="ABD'nin 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a çıkan yeni lideri Donald Trump ile Mısır'ın darbeci lideri Abdülfettah el Sisi arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/sisi-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-trumpin-ikinci-gorusmesi-darbeci-sisiyle-1639656/"]

Kararnamenin tam ayrıntıları henüz bilinmiyor, ancak Trump Yönetimi, Bush döneminde çıkarılan ve "Amerikan halkının korunması için sınırların daha güvenli hale getirilmesini" öngören yasayla duvarı hayata geçirebileceğini düşünüyor.

Trump seçim kampanyasını göç politikaları üzerine inşa etmiş; ABD-Meksika sınırına 'çok büyük bir duvar' örmeyi ve Müslümanların ülkeye girişini engellemeyi vaat etmişti.

Fakat zaman geçtikçe, Trump'ın göç konusundaki retoriği değişmeye başlamış ve kısmen yumuşamıştı.

REUTERS: 7 ÜLKE VATANDAŞLARININ ABD'YE GİRİŞİ...


İngiliz Reuters haber ajansı ise Trump'ın Çarşamba gününden itibaren çıkaracağı kararnamelerle ilgili bir haber yayınladı. Haberde Trump'ın, ABD'ye göçmen girişlerini sınırlayan ve sınır denetimlerini artıran bir dizi idari kararnameye imza atacağını duyurdu.

Reuters'ın konuyla ilgili bilgi sahibi olan Kongre danışmanları ve göç uzmanlarına dayandırdığı habere göre; bu kararnameler arasında mültecilerin kabulünün geçici olarak durdurulması ve yedi Ortadoğu ve Afrika ülkesinin vatandaşlarına verilen vizelerin geçerliliğinin askıya alınması da yer alıyor.

[old_news_related_template title="Obama-Trump arasındaki fark! Sadece birkaç saniyede anlaşılıyor..." desc="İngiliz The Independent gazetesinin kurduğu indy100 sitesi, ABD Başkanı Donald Trump ile selefi Barack Obama arasındaki nezaket farkını sadece birkaç saniyelik videoyla ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/obama-trump.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/obama-trump-arasindaki-fark-sadece-birkac-saniyede-anlasiliyor-1637155/"]

Haberde Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarına verilen vizelerin askıya alınacağı belirtildi.

Ajansa konuşan kaynaklar, Trump'ın Çarşamba günü imzalaması beklenen ilk kararnamede sınır güvenliğini artırıcı bir dizi önlem olacağını söyledi. Kaynaklara göre, Trump'ın mültecilerin girişini sınırlayan düzenlemelere ise haftasonuna kadar imza atması bekleniyor.