Ankara ile Berlin arasında yaşanan İncirlik Üssü krizi sonrasında Almanya tarafından gündeme gelen AWACS restinde çözüme kavuşulduğu kaydedildi.

Alman vekillerin İncirlik Üssü'ndeki Alman askerlerini ziyaret etmesine izin verilmemesi sonrasında gerilen ilişkiler sonrasında Alman yetkililer İncirlik Üssü'nün taşınabileceğini ve alternatifler arasında Ürdün olduğunu söylemişti. Bu gelişmeye ek olarak Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel geçtiğimiz hafta Konya'da AWACS misyonunda görev yapan Alman askerlerinin de çekilebileceğinin sinyalini vermişti.

Almanya'nın haftalık Der Spiegel dergisinde yer alan haberde, Alman vekillerin Konya Hava Üssü'nde NATO misyonu çerçevesinde görev yapan Alman askerlerini ziyaret sorununun çözüldüğü aktarıldı.

Ankara'dan yeşil ışık


Habere göre, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'e Konya'ya yapılan tüm uçuşların NATO uçuşu olarak deklare edilmesi önerisinde bulundu. Böylelikle, federal meclis üyelerinin Konya'ya yapacağı ziyaretlerin Türk hükümeti tarafından onaylanması gerekmeyecek. Gabriel'in önerisine göre, NATO'nun Ankara'yı bilgilendirmesi yeterli olacak.

Konya'daki üste NATO misyonu çerçevesinde görev yapan 50 NATO askerinin yüzde 30'unu Alman askerleri oluştururken derginin haberinde Türk hükümetinin Gabriel'in bu önerisine yeşil ışık yaktığı da kaydedildi.

Brüksel'de dün yapılan NATO liderler zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Almanya Başbakanı Angela Merkel, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Alman mevkîdaşı Sigmar Gabriel ile ikili görüşmeler için biraraya gelmişti. NATO misyonu çerçevesinde Konya 3. Ana Jet Üssü'nde konuşlanan Alman askerleri IŞİD'e karşı oluşturulan uluslararası koalisyona AWACS erken uyarı uçaklarıyla destek veriyor.