Yapılan açıklamada 650.000 nüfusa sahip bölgede meydana gelen depremin Türkiye'nin doğusundaki birçok ilde ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildiği belirtildi.

USGC tarafından yapılan ilk açıklamalarda depremin büyüklüğünün 7.3 olduğu açıklandı. Depremin merkez üssünün Süleymaniye'nin 103 kilometre uzağında olduğu kaydedildi.

USGC'nin verilerinde depremin Halepçe'nin 32 kilometre uzağında meydana geldiği de belirtiliyor. Kandilli Rasathanesi'nin internet sitesinde yer alan verilerde ise depremin merkez üssünün İran olduğu belirtilirken depremin yerin 11 kilometre derinliğinde olduğu ve şiddetinin 7.3 olduğu vurgulandı.

Öte yandan Irak Meteoroloji Kurumu bir açıklama yaptı. Başta Irak'ın başkenti Bağdat olmak üzere ülkenin büyük bir bölümünde hissedilen depremin 6.5 büyüklüğünde olduğu kaydedildi.

deprem

BİLANÇO YÜKSELİYOR

Yetkililer tarafından yapılan açıklamada depremde şu ana kadar en az 155 kişinin hayatını kaybettiği 800'den fazla kişinin ise yaralandığı duyuruldu. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediliyor.

İRAN'DA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

İran devlet televizyonuysa yetkililere dayandırarak verdiği haberde, en az 61 kişinin hayatını kaybettiğini yüzlerce insanın da yaralandığını belirtti. Can kaybının en çok Kirmanşah'ın Kasr-ı Şirin ve Serpol Zehap ilçelerinde yaşandığı bildirildi.  Kirmanşah ve İlam illerinde ve ülkenin batısındaki bazı diğer ilçelerde olası tahribat nedeniyle okullar tatil edildi.

DEPREME CANLI YAYINDA YAKALANDILAR

Deprem anı bir Irak televizyonuna da yansıdı. Görüntülerde sunucu ve yorumcunun sarsıntı sırasında ayağa kalktığı görülüyor.


HALEPÇE'DE 8-9 KÖY YIKILDI


Türk Kızılay'ının başkanı Dr. Kerem Kınık, "Halepçe'de 8-9 köyün yıkım bilgisi geldi" dedi.

kinik

Türk Kızılay'ının başkanı Dr. Kerem Kınık ise Twitter'dan takipçilerine gelişmeleri duyurdu. Kınık, "Ekiplerimizi bölgeye sevk ediyoruz, Irak Kızılayı ile irtibat halindeyiz" mesajını verdi. Kınık'ın bu açıklaması çok sayıda beğeni ve yorum aldı.

ONLARCA HELİKOPTER HAZIR BEKLİYOR

Yetkililer, deprem nedeniyle bazı binaların yıkıldığını, enkaz altında insanların olabileceğini belirtti. Arama kurtarma ekiplerinin deprem bölgelerine sevk edildiği belirtilirken, elektrik kesintileri nedeniyle bazı bölgelerde kurtarma harekâtının yavaş ilerlediği bildirildi. Yetkililer, onlarca helikopterin hazırda bekletildiğini ve havadan yapılacak kurtarma arama kurtarma çalışmalarının sabah saatlerinde yapılacağı kaydedildi.

DİYARBAKIR, MARDİN VE BATMAN'DA PANİK YAŞANDI

Irak'ta meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman'da korkuya neden oldu. Deprem, hissedildiği Diyarbakır, Mardin ve Batman'da korkuya neden oldu. Yaklaşık 40 saniye süren deprem nedeniyle panik yaşayan vatandaşlar, kendilerini sokağa attı. Mardin'de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, "Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum" dedi.

urfa

ŞANLIURFA VE İLÇELERİ DE SALLANDI

Deprem Şanlıurfa merkez ve ilçelerinde de hissedildi. Hafif şekilde hissedilen deprem en çok yüksek binalarda ve Viranşehir ile Ceylanpınar ilçelerinde hissedildi. Deprem nedeniyle büyük bir panik yaşanmazken evlerdeki avizelerin sallandığı görüldü.

depremmmm

HAKKARİ'DE KORKU YARATTI

7.3 büyüklüğündeki deprem Hakkari ve ilçelerinde korku ve paniğe neden oldu.  Hakkari’nin Çukurca, Yüksekova ve Şemdinli ilçesindeki vatandaşlar ise depremin şiddeti ile birlikte evlerini terk ederek dışarı çıktılar. Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, depremde can ve mal kaybının olmadığını belirtti.

BATMAN'DA VATANDAŞLAR SOKAĞA DÖKÜLDÜ

Depremin hissedildiği Batman’da ise vatandaşlar sokağa döküldü. Evlerinde depreme yakalanan vatandaşlar çocuklarıyla beraber evlerinden çıkarak parklara akın etti. Soğuk havada sokaklarda bekleyen vatandaşlar battaniyelerle ısınmaya çalıştı. Deprem anında evde oturan Murat Düz, oturduğu sırada sallandığını ama alt katta olduğu için fazla hissetmediğini her ihtimale karşı sokağa çıktıklarını söyledi.

batman-deprem

Veysel Akat, evde misafirlerle oturduğu sırada sallandıklarını ve evde panik yaşandığını belirterek, çoluk çocuk ailecek can havli ile kendilerini sokağa attıklarını söyledi.

FOTO: İHA... DEPREM NEDENİYLE DEVLET HASTANESİ ACİL SERVİSİNDEKİ HASTALAR TEDBİR AMACIYLA TAHLİYE EDİLDİ. FOTO: İHA... DEPREM NEDENİYLE DEVLET HASTANESİ ACİL SERVİSİNDEKİ HASTALAR TEDBİR AMACIYLA TAHLİYE EDİLDİ.


DEPREM CİZRE'DE DE HİSSEDİLDİ, HASTALAR TAHLİYE EDİLDİ

Irak’ın güneydoğusundaki Süleymaniye kentinde meydana gelen 7,3 büyüklüğündeki deprem, Cizre’de de hissedildi. Deprem nedeniyle büyük korku yaşayan vatandaşlar evlerini terk ederek, sokaklara çıktı. Cizre Dr. Selahattin Cizrelioğlu Devlet Hastanesi acil servisindeki hasta ve hasta yakınları da tedbir amacıyla tahliye edildi. Hastanede görevli polisler, deprem sarsıntısının hissedilmesiyle birlikte vatandaşlardan dışarı çıkmalarını istedi. Bazı hastalar kollarına takılı serumlarla birlikte hastaneyi terk etti. Sarsıntının ardından hasta ve hasta yakınları yeniden içeriye alındı.

DEPREM 7 ÜLKEDE HİSSEDİLDİ

Deprem, Irak ve Türkiye'nin yanı sıra İran, Azerbaycan, Suriye, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de hissedildi.

KIZILAY YARDIM GÖNDERİYOR

Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, Irak’taki depremin ardından harekete geçti. Muş’un Hasköy ilçesindeki depolardan Irak’a gönderilmek üzere ilk etapta bin adet çadır tırlara yüklenmeye başlandı.

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, Irak’taki depremin ardından harekete geçtiklerini söyledi. Akar, “Depremin hemen ardından depolarımızı açtık ve çadırları tırlara yüklemeye başladık. İlk etapta bin adet çadır göndereceğiz” dedi.

AFAD'DAN YARDIM AÇIKLAMASI

Irak´ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki deprem sonrası bölgedeki arama kurtarma çalışmalarının hızlandırılması ve depremzedelere yardım amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve UMKE ekipleri Süleymaniye'ye hareket etti. Başbakanlık'a bağlı AFAD'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Irak-İran sınırında 7,2 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem; Hakkari, Şırnak, Mardin, Batman, Siirt ve Van illerimizde de hissedilmiş olup, bu bölgelerde olumsuz bir ihbar alınmamıştır.

Deprem sonrası arama kurtarma faaliyetlerine destek olmak üzere Van ve Diyarbakır İl AFAD Müdürlüklerinden 8 araç ve 42 personel Irak sınırına yönlendirilmiştir. Ayrıca, UMKE´den 1 araç ve 10 personel Irak sınırına doğru hareket etmiştir.

yardim-tiri

Deprem bölgesine hareket etmek üzere Ankara İl AFAD Müdürlüğü Arama ve Kurtarma Birliği teyakkuz haline geçirilmiş, Genelkurmay Başkanlığı tarafından görevlendirilecek hava aracı ile yeterli sayıda personel, ihtiyaç halinde bölgeye sevk edilecektir. Söz konusu personelin Erbil veya Bağdat kentine ulaşımlarının sağlanması için hazırlıklar devam etmektedir.

Deprem bölgesine gönderilmek üzere AFAD ve Türk Kızılayı´ndan 4000 adet çadır, 7000 adet battaniye ve 1 adet yemek TIR'ı Habur sınır kapısına sevk edilmiştir."

MUŞ'TAN 2 BİN ÇADIR

Irak´ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Kızılay malzeme göndermeye başladı. Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi, Irak´taki depremin ardından harekete geçti. Muş´un Hasköy ilçesindeki depolardan Irak´a gönderilmek üzere ilk etapta 2000 adet çadır TIR´lara yüklenmeye başlandı.

mus-yardim

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Kızılayı Doğu Anadolu Bölge Afet Yönetim Merkezi Müdürü Baran Akar, "Depremin hemen ardından depolarımızı açtık ve çadırları TIR´lara yüklemeye başladık. İlk etapta iki bin çadır göndereceğiz" dedi.

ERZİNCAN'DAN DA 3 TIR MALZEME HAZIRLANDI

Irak'ın Süleymaniye kentinde rihter ölçümüne göre 7,3 şiddetinde meydana gelen depremin ardından, depremzedelerin yaralarını sarmak için Türkiye'den yardım TIR'ları hızla bölgeye hareket etmeye başladı. Erzincan Afet ve Lojistik Merkezi'nde bulunan çadır, yatak ve battaniyelerden oluşan 3 TIR yardım malzemesi, Irak'taki depremzedelere ulaştırılmak için hazırlıklar tamamlandı.

erzincan-cadir

Kızılay Erzincan Şube Başkanı Ferit Bayata, Kızılay kriz merkezinin çağrısının ardından hazırlıklara başladıklarını belirterek, "Genel merkezimizden gelen direktif doğrultusunda Erzincan afet ve lojistik depomuzdan, 1 TIR yatak, 1 TIR çadır ve 1 TIR da battaniye olmak üzere 3 TIR yardım malzemesi depremzedelere ulaştırılmak üzere yola çıkacak. Bölgemiz 24 saat bu tür afetlere hazır olarak beklemektedir, ekiplerimizde gelecek emirler doğrultusunda bölgeye intikal edecek" diye konuştu.

BAŞBAKANLIK'TAN AÇIKLAMA

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada Irak'ın Süleymaniye kentinde meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki depremin ardından Türkiye'den gönderilecek insani yardımların bölgeye intikali için Merkezi Irak Yönetimi ile temasların sürdürüldüğü belirtildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"12.11.2017 tarihi TSİ 21.18'de Irak - İran sınırında 7.3 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir.

Deprem sınır illerimiz Hakkari, Şırnak, Mardin, Batman, Siirt ve Van'da hissedilmiş olup herhangi bir can ve mal kaybı yaşanmamıştır. Kızılay bölgede bulunan depoları vasıtasıyla yardıma başlamıştır. İhtiyaç halinde kullanılmak üzere sınırımıza yakın illerimizde bulunan AFAD ve UMKE arama kurtarma ekipleri ile insani yardım malzemeleri Habur sınır kapısına yönlendirilmiştir.

Ayrıca ihtiyaç halinde bölgeye uçak ile sevk edilmek üzere ilave arama ve kurtarma ekiplerimiz hazır bekletilmektedir. Arama Kurtarma ekiplerinin ve Türkiye'den gidecek insani yardımların bölgeye intikali için Merkezi Irak Yönetimi ile temaslar yoğun olarak sürdürülmektedir."

İBRAHİM KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Irak'taki deprem nedeniyle yardım için harekete geçildiğini belirtti. Kalın, Twitter’dan duyurduğu mesajında, “Irak'ın kuzeyinde meydana gelen deprem nedeniyle AFAD, Kızılay ve diğer birimlerimiz arama-kurtarma çalışmaları ve ilaç, battaniye vd. insani yardımlar için harekete geçmiş durumda. Büyük geçmiş olsun” dedi.

SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Depremin ardında Sağlık Bakanı Ahmet Demircan bir açıklama yaptı.Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Irak’ta meydana gelen depreme ilişkin, “Kuzey Irak’tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN IRAK'A DESTEK MESAJI

Dışişleri Bakanlığı'ndan Irak'a destek ve yardım mesajı geldi. Dışişleri Bakanlığı'nca yapılan açıklamada, "Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay'la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır" denildi. Dışişleri Bakanlığı'ndan yayınlanan mesajda şu ifadelere yer verildi:

"Dün (12 Kasım) akşam saatlerinde merkez üssü Irak'ın Halepçe kentinin güneybatısı olan ve ilk belirlemelere göre 7.3 şiddetinde bir deprem yaşanmasından büyük üzüntü duyduk.

Özellikle Iraklı Kürt kardeşlerimizin bulunduğu yerlerde yoğun şekilde hissedilen depremde hayatlarını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.

Şu ana kadar, teyide muhtaç olmakla birlikte, az sayıda can kaybı yaşandığı yönündeki bilgiler bu elim hadisedeki tesellimizi oluşturmaktadır.

Türkiye, ulusal kuruluşları AFAD ve Kızılay'la Irak halkının bu acı gününde yardıma hazırdır."

AKDAĞ: TALEP GELİRSE YARDIMA GEÇECEĞİZ

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ da deprem sonrası yaptığı açıklamada; "Irak merkezli meydana gelen deprem bizim ülkemizde de hissedildi. Vatandaşlarımıza şunu belirtmek isterim, bizim ülkemizde herhangi bir yıkım söz konusu değil. Can ve mal kaybı yok. Irak bizimle irtibata geçmeden bir şey yapamıyoruz ancak biz hemen hazırlıklarımıza başladık. Yardım talebi bekliyoruz. Eğer talep gelirse hemen yardıma geçeceğiz. AFAD harekete geçti" şeklinde konuştu.

BOZDAĞ: TÜRKİYE YARDIM İÇİN HAREKETE GEÇMİŞTİR

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da Twitter hesabından açıklama yaptı. Bozdağ; "Irak’ta meydana gelen depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına, Irak halkına başsağlığı, sabır; yaralılara şifa diliyoruz. Türkiye,deprem bölgesinde enkaz altındakilerini kurtarma,enkazı kaldırma,yaralıları tedavi ve insani yardım için derhal harekete geçmiştir. Deprem bölgesine ulaştırılmak üzere Muş’tan 1000 çadır ve Diyarbakır’dan 4000 battaniye Habur Sınır Kapısı'na yönlendirildi. Kızılay’ımız; 3000 çadır, 3000 battaniye ve bir adet yemek TIR'ını acilen bölgeye ulaştırmak üzere göndermiştir. İhtiyaç duyulan araçlar,arama, kurtarma faaliyetlerine katılacak personel hazırlanmış, çalışmalara katılmak üzere bölgeye yönlendirilmiştir. Türkiye,enkaz altındakileri kurtarmak,enkazı kaldırmak,yaralıları tedavi,insani ihtiyaçları gidermek için bölge insanının, Irak'ın yanındadır. Türkiye ve Türk halkı, hem kavli ve hem de fiili duası (yardım ve destekleriyle) ile bölge halkının ve Irak’ın yanında olmayı sürdürecektir.” ifadelerini kullandı. Ajanslar