Dünya dün gece Suudi Arabistan’da aralarında prenslerin ve bakanların da bulunduğu çok sayıda kişi büyük yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına alınması ve bazı üst düzey devlet yöneticilerinin de görevlerine son verilmesi sonrasında bölgeye odaklandı.


Geçtiğimiz yaz tatilini Bodrum'da geçirerek gündeme gelen dünyanın en zengin isimlerinden biri olan Prens El Velid bin Talal'in de aralarında olduğu 11 prens, 4 bakan ve onlarca eski bakanların yer aldığı isimler gözaltına alınmıştı.

rsztac

Reuters'a konuşan kaynaklar, bu isimlerin arasında eski maliye bakanı, Aramco petrol şirketi yönetim kurulu üyesi İbrahim el-Assaf, Ekonomi Bakanı Adel Fakieh, Eski Riyad Valisi Presn Türki bin Abdullah, Kraliyet Mahkemesi eski başkanı Halid el-Tuvaiciti, Binladin inşaat şirketi başkanı Bakr bin Ladin'in olduğunu açıklamıştı.

[old_news_related_template title="Bodrum aşığı Prens'i Trump mı gözaltına aldırdı" desc="Dün gece Suudi Arabistan'da dengeleri değiştirecek bir gelişme yaşandı. Ülkede aralarında prenslerin ve bakanların da bulunduğu çok sayıda kişi büyük yolsuzluk operasyonu kapsamında gözaltına alındı. Bunlara arasında geçtiğimiz yaz Bodrum'a gelen Prens El Vlid bin Talal da var." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/hp21hp21hp21hp12.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/bodrum-asigi-prensi-trump-mi-gozaltina-aldirdi-2077994/"]

Bugün Suudi Arabistan'da hareketli saatler yaşandı ve konuyla ilgili önemli açıklamalar yapıldı. Bu açıklamaların ilki Citigroup ve Twitter gibi firmalara yatırım yapan Kingdom Holding'den geldi. Prens El Velid bin Talal'in şirketi, Riyad yönetiminden güvenoyu aldıklarını ve aynı şekilde çalışmaya devam edeceklerini borsaya bildirirken gözaltıların yolsuzluk suçlamaları dolayısıyla gerçekleştirildiği kaydedildi.


AL RAJHİ DE GÖZALTINA ALINDI


Suudi Arabistan'da yürütülen yolsuzlukla mücadele operasyonu kapsamında 11 prens ve 4 bakanın gözaltına alınmasının ardından ülkedeki Al Rajhi Bankasının sahibi Sulaiman Bin Abdul Al Rajhi de gözaltına alındı. 5.7 milyar dolar bağış ile tanınan Al Rajhi, dünyanın en zengin kişileri listesinde 37. sırada yer alıyordu.


Yolsuzluk karşıtı komitenin yönettiği operasyona yön veren isim ise 32 yaşındaki veliaht prens Muhammed bin Salman. Yolsuzluk karşıtı komiteye verilen haklar arasında soruşturma açma, gözaltına alma kararı ve seyahat yasağı çıkarma bulunuyor. Öte yandan uzmanlar soruşturmanın yolsuzlukla savaşmanın yanı sıra Prens Muhammed'in gücünü artırmak ve muhalefeti tasfiye etme amacı da taşıdığını öne sürdü.

[old_news_related_template title="Suudi Arabistan'a balistik füze saldırısı!" desc="Yemen, Suudi Arabistan'ın Başkenti Riyad'a, balistik füzeli bir saldırı gerçekleştirdi. Füze havada etkisiz hale getirildi. Füzenin imhası sırasında meydana gelen ve Riyad'ın büyük bölümünden duyulan patlama nedeniyle halk panik yaşadı. Saldırının hemen ardından Suudi Arabistan'da 2 bakan ile Deniz Kuvvetleri Komutanı görevlerinden alındı. Suudi Arabistan'da tutuklamalar sürüyor... Al Arabiyye televizyon kanalı 11 prensin ve şu an görevde bulunan 4 bakanın da yolsuzluk ve rüşvet olaylarına karıştığı iddiası ile göz altına alındığını duyurdu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/11/f.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/suudi-arabistana-balistik-fuze-saldirisi-2077331/"]

Son dönemde Suudi Arabistan'ı ılımlı İslam ülkesi yapacağını söyleyen Prens Muhammed, son iki yıldır Yemen ile savaşın içinde. Riyad yönetimi, ayrıca geçtiğimiz aylarda Katar'ın terörü desteklediğini söyleyerek diplomatik krizin baş aktörlerinden biri olmuştu.


Öte yandan Suudi Arabistan'da yaşananların ardından Twitter'da birçok kullanıcı, bu kişilerin gözaltına alınmasından duyduğu memnuniyeti aktardı.

Reuters'ın aktardığı habere göre ise gözaltına alınan bazı isimlerin Riyad'daki Ritz-Carlton'da tutulduğu öne sürüldü. Otelin dış kapısının kapatıldığını söyleyen Rueters muhabiri, muhafızların da otele girişleri engellediği ve güvenlik sebebiyle otelin kapatıldığının kendisine söylendiğini aktardı. Otelin arka girişinde ambulans ve otomobillerin olduğu aktarılmıştı.