İbadi, devlet televizyonundan yaptığı açıklamada, "Tel Afar şehri kurtarılmaya doğru gidiyor. Irak askerleri, anti terör timleri, federal polis güçleri ve Haşdi Şabi operasyonda yer alıyor. Tel Afar şehrindeki IŞİD'lilerin  teslim olma veya öldürülmekten başka seçenekleri yok." ifadeleri kullanıldı.

Tel Afar semaları üzerinden şehir merkezinde mahsur kalan sivillere atılan broşürde, "IŞİD, köşeye sıkıştı! Musul'da ortadan kaldırıldı. Zaferi elde eden Iraklı güvenlik güçleri oldu. Gelecek operasyon, Tel Afar'ın kurtarılması için yapılacaktır. Kendinizi şimdiden operasyon ve zaferler için hazırlayın." denildi.

Irak Meclisi Göç ve Göçmenler Komisyonu Başkanı Raad ed-Dehleki, başkent Bağdat'ta yaptığı açıklamada, Türkmen şehri Tel Afar'a düzenlenmesi planlanan askeri operasyonda 5 bin sivilin kaçabileceğini belirtmişti.

Irak Başbakanı Haider al-Abadi'nin Cumartesi gece yarısı yaptığı açıklamada, bir süre önce Tel Afar operasyonu için tüm hazırlıkların tamamlandığını açıklamıştı. Irak ordusundaki yetkililer, başlaması an meselesi olan Tel Afar operasyonuna yaklaşık 40 bin güvenlik görevlisinin katılacağını ifade etmişti.

Musul şehir merkezinin 70 kilometre batısında yer alan, Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Tel Afar, 16 Haziran 2014'ten bu yana terör örgütü IŞİD'in elinde bulunuyor.