Beyaz Saray'a geldiği günden beri her adımı olay yaratan ve adeta krizden ve çatışmadan beslenen ABD Başkanı Donald Trump, dün yine sert bir açıklama yaptı. Trump, İran Devrim Muhafızları'nı yaptırım listesine almaya karar verdi. ABD Hazine Bakanlığı'na Devrim Muhafızları'na yaptırım uygulama talimatı verirken, "Müttefiklerimize İran’ın bölgeyi istikrarsızlaştırma adımlarına karşı bize katılma çağrısı yapıyorum” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın “fanatik bir rejimin yönetimi” altında olduğunu, dünyaya ölüm, yıkım ve kaos yaydığını ile sürdü ve “İran Devrim Muhafızları’na sert yaptırımlar uygulayacağız” derken 2015'te İran'la P5+1 ülkelerinin yaptığı nükleer anlaşmayı onaylamayacağını da duyurdu. Bu karar ise başta Fransa olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çekti.

Trump, “Müttefiklerimizi İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırma girişimlerine karşı bize katılma çağrısı yapıyorum” dedi ve İran ile yapılan nükleer anlaşmayı “sürdürülemez” diye nitelendirirken, “İran rejimi, 11 Eylül saldırılarının üst düzey teröristlerini sakladı, buna Usame Bin Ladin'in oğlu da dahil. El Kaide'ye, Hizbullah'a destek vermeyi sürdürüyor. ABD'yi ve müttefiklerimizi tehdit eden füzeler geliştirmeyi sürdürüyor. Bugün ilan ediyorum. Biz artık bu anlaşmayı sürdürmeyeceğiz ve sürdüremeyiz. Emir veriyorum, bu anlaşmadaki eksikleri kapatalım ki bir daha İran rejimi dünyayı nükleer silahlarda tehdit edemesin" ifadesini kullandı.

Bu açıklamaların ardından WAM haber ajansı Birleşik Arap Emirlikleri'nin bu kararı desteklediğini duyurdu. Resmi devlet ajansının yetkililere dayandırdığı haberde, "Birleşik Arap Emirlikleri, ABD'nin güvenlik ve istikrar konusunda İran politikasına tam destek veriyoruz" ifadesi yer aldı.

Suudi Arabistan da Trump'ı destekleyeceğinin sinyalini verdi. Riyad yönetimi, "Nükleer anlaşmayı destekledik fakat İran, yaptırımların kaldırılmasının ekonomik avantajını ve bunu bölgeyi istikrarsızlaştırmak için kullandı" ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="İran'dan Trump'a çok sert mesaj" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'la yapılan nükleer anlaşmadan ayrılacağının ve son dönemde İran'ın Devrim Muhafızları'nı terör örgütü ilan edeceğinin sinyalini vermesi sonrasında Tahran'dan çok sert bir açıklama geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/devri.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/irandan-trumpa-cok-sert-mesaj-2047964/"]
Öte yandan Bahreyn de ABD'nin İran'ın nükleer programına ve Ortadoğu'daki aşırı gruplara desteğinin kesilmesi için destek olacaklarını söyledi.Trump'ın Ortadoğu'daki en büyük destekçilerinden olan İsrail yönetimi de karardan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, "Başkan Trump, bu kötü anlaşmadan bir fırsat yarattı ve İran'ın saldırganlığını ve teröre verdiği yasadışı desteği ortadan kaldırdı" dedi.

MACRON, TRUMP'A KARŞI İRAN'A GİDİYOR


Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Genel Direktörü Yukija Amano, "İran'la yapılan anlaşma kapsamında İran bütün yükümlülüklerini getiriyor" ifadesini yaparak adeta Trump'ı haksız çıkardı. UAEA tarafından yapılan yazılı açıklamada, kurumun Ocak 2016'dan itibaren, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) isteği üzerine oluşturduğu Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) çerçevesinde İran'ın nükleer ile ilgili taahhütlerini yerine getirmesini gözlemlediği ve onayladığı belirtildi.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Ruhani'den Trump'a sert tepki" desc="ABD Başkanı Trump, yeni İran stratejisini açıklarkencanlı yayında, İran'ın teröre destek verdiğini ve fanatik bir rejimin kontrolü altında olduğunu da ifade etmişti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'nin bu sözlere cevapı geçikmedi ve 'Trump'ın sözleri İran'a resmen lanet okumaktır' dedi" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2016/04/23/ruhani-880.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-haberi-ruhaniden-trumpa-sert-tepki-2048327/"]

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Trump'ın anlaşmadan çekileceğini duyurmasının ardından açıklama yaptı. Macron, Ruhani'ye ABD'nin çekilmek istemesine rağmen Fransa ve Avrupalı müttefiklerin bu anlaşmada sorumluluklarını yerine getireceğini söylerken, "ABD'nin bu anlaşmadan çekilme kararı anlaşmanın bittiğini göstermez" ifadesini kullandı. Öte yandan Macron'un yakında İran'a ziyaret gerçekleştireceği de belirtildi.

ABD'nin Avrupa'daki müttefiklerive Rusya, 2015 yılında imzalanan anlaşmayı desteklediklerini söyledi. Anlaşma kapsamında İran'ın nükleer programını sınırlandırması sonrasında Tahran'a yapılan yaptırımların kaldırılması gündemdeydi. Brüksel'de AB'nin dış siyasetten sorumlu ismi Federica Mohherini, "Washinton tek taraflı olarak anlaşmadan ayrılamaz. Uluslararası kamuoyunun çabalarını böyle görmezden gelemezsiniz. Bu anlaşma tek taraflı bir anlaşma değildir ve biz AB olarak buna devam ediyoruz" dedi.

"ABD İZOLE OLMUŞ BİR ÜLKE"


İngiltere, Fransa ve Almanya'nın ortak açıklamasında da Trump'ın açıklamasından duyulan rahatsızlık dikkat çekti. Birleşmiş Milletler'in eski genel sekreteri Ban Ki-moon, "Yapılan anlaşma uygulanmalıdır. Bu çok önemli bir anlaşma ve ben bu hale gelmesinden dolayı çok üzgünüm" dedi.

En sert açıklama ise İran'dan geldi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Donald Trump’ın açıklamalarına sert cevap verdi. Ruhani, ‘Trump’ın sözleri İran’a resmen lanet okumaktır, İran Ulusuna yönelik temelsiz suçlamalardır. Nükleer anlaşmayı tek bir ülke iptal edemez. Çok uluslu nükleer anlaşma , bir ülkenin kararıyla iptal edilemez.İran terörle savaşmaya devam edecektir. ABD her zamankinden daha fazla izole olmuş durumda. Nükleer anlaşmayı tek taraflı olarak değiştiremeyecek” ifadelerini kullandı.