Trump'ın bu hamlesi, Beyaz Saray'ın bazı yayın kuruluşlarını basın toplantısına almamasıyla başlayan krizin hemen ardından geldi. Ünlülerin, gazetecilerin ve siyasetçilerin katıldığı organizasyonda ABD başkanları da yer alıyordu.

Fakat ABD medyası ile Trump arasındaki ilişki, başından beri gergindi. Trump 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a çıktıktan sonra yaptığı açıklamalarda gazetecilere, "şerefsiz" demiş ve hakkında olumsuz haber yapan medya kuruluşlarını ise "yalan haber yapmakla" suçlamıştı.

Trump'ın medyaya yönelik söylemi bu seviyede seyrederken, ABD'nin yeni yönetimi ile bazı medya kuruluşları arasındaki ilişkiler Cuma günü kopma noktasına geldi.

BBC, CNN, Buzzfeed ve New York Times'ın da aralarında bulunduğu bazı medya grupları, Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer'ın düzenlediği gayriresmi basın toplantısına alınmadı.

Basına yönelik bu uygulamadan saatler önce ise Trump, "yalan haber yapmakla" itham ettiği medyaya yüklenmiş, "yalan haberin" halk düşmanı olduğunu belirtmişti.

Trump, Beyaz Saray Muhabirleri'nin düzenlediği akşam yemeğine katılamayacağını da Twitter'dan yaptığı şu açıklamayla duyurdu: "Bu yıl Beyaz Saray Muhabirleri Derneği Yemeği'ne katılmayacak. Herkese güzel, harika bir akşam yemeği dilerim!"

New York Times'ın haberine göre; 1924'ten bu yana her ABD Başkanı en az bir kez muhabirlerin yemeğine katıldı. Trump'ın selefi Barack Obama, bu geceye 8 kez katılmıştı.

Bloomberg News ve New Yorker dergisi, dernek yemeğinden sonra düzenledikleri davet sonrası partileri yapmayacaklarını açıkladı.