Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan ve ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararı alan ABD Başkanı Donald Trump, yarın New York'ta gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılacak oylama hakkında ortalığı alevlendirecek bir açıklama yaptı.

Trump'ın açıklamasının ilk sinyali sabah saatlerinde Foreign Policy’den gelmişti. Dergide yer alan habere göre, Haley’in diğer BM üyelerine uyarıda bulunduğu iddia edilmişti. Foreign Policy'nin ele geçirdiği e-postada yer alan ifadelerde Haley’nin, “Oyunu verirken ABD Başkanı’nın ve ABD’nin bu oyu kişisel olarak algıladığını bilmeni isterim. Başkan bu oylamayı çok yakından takip edecek ve benden, aleyhimizde oy kullanan tüm ülkelerin raporunu istedi. Oylamayla ilgili her türlü notu alacağım” ifadelerini kullanmıştı.

[old_news_related_template title="ABD'den Kudüs oylaması öncesi üstü kapalı tehdit: Trump yakından takip ediyor" desc="Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda yapılacak Kudüs oylaması öncesi ABD'nin BM temsilcisi Nikki Haley'nin oylamaya katılacak diplomatları üstü kapalı olarak tehdit ettiği ileri sürüldü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/nikki.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/abdden-kudus-oylamasi-oncesi-ustu-kapali-tehdit-trump-yakindan-takip-ediyor-2139313/"]

Trump bu açıklamaların ardından konuştu. Trump, yarın yapılacak oylamada ABD'nin aleyhine oy verecek ülkelere finansal yardımı keseceğini duyurdu. Trump Beyaz Saray'da gazetecilere konuştu ve, "Bizden milyonlarca ve hatta milyarlarca dolar para alıyorlar ve buna rağmen bize karşı oy kullanıyorlar. Bunların kimlere oy verdiğini izleyeceğiz. Bırakalım bize karşı oy kullansınlar. Çok para biriktiririz, umrumuzda değil" dedi.

Yarın 193 üyeli Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplanacak ve ABD'nin tartışmalı kararını oylayacak.

ABD her yıl birçok ülkeye farklı kalemlerde para yardımı yapıyor.