MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin bugünkü grup toplantısında sık sık değiştiriler sınav sistemine de değindi. MHP lideri “Bir düşünceye, bir fikre, bir ülküye mutlak yöneliş ancak sadakat ve samimiyetle adanmasını bilen yüksek vasıflı insanların harcıdır. Bu vasfı kazanmanın en sağlam yollarından birisi nitelikli eğitim sistemidir. Milli eğitimdeki pürüz ve badireler, sürekli derinleşen çelişki ve çarpıklıklar sadece bugünümüzü değil, geleceğimizi de riske atmaktadır. Geleceği planlamanın mecburiyetine inanıyorsak nesillerin manen bizlere tevdi ve emanet ettiği tarihi görevlerimizi erteleyemeyiz. Geleceğimizden tasarruf edemeyiz, gençlerimizin ümitlerini boşa çıkaramayız. Milli eğitim sistemindeki arayışlara artık geniş bir mutabakatla son verilmelidir. Başka çaremiz yoktur. Artık milli eğitim sistemindeki ağırlaşan meseleleri istikrarlı, kalıcı, kapsayıcı bir şekilde ele alıp, uzlaşmanın imkanlarından faydalanarak gidermek asıldır. Üniversite sınav sistemindeki gelgitler, kafa karışıklıkları, yaşanan tartışmalar maalesef son bulmuş değildir. Öğrenciler huzursuzdur" dedi.

HÜKÜMETE 'SINAVI KALDIRALIM' TEKLİFİ


Hükümete de seslenen Bahçeli "Hükümete bizim teklifimiz şudur: Gelin üniversite sınavını tamamen kaldıralım. Gelin, lisans, yüksek lisans, doktora eğitimleri önündeki bariyerleri birer birer yıkalım. Hükümete çağrıda bulunuyorum, bir el verin, bir ses verin, bir irade gösterin. Soruyorum, üniversite sınavını kaldırmaya var mısınız?” diye çağrıda bulundu.

BAŞBAKAN'DAN YANIT GELDİ


Bahçeli'ye yanıt ise bu açıklamasından dakikalar sonra geldi. Partisinin grup toplantısında konuşan AKP Genel Başkan Vekili ve Başbakan Binali Yıldırım, "MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin üniversite sınavı kaldırılsın önerisine değinen Yıldırım, "Sayın Bahçeli bugün grup toplantısı yaptı. Orada memleket meselelerine, bölgesel meselelerine yönelik fikirlerini paylaştı. Eğitime yönelik üniversitelerde yeni bir sınav düzenlemesi yapılacak. Sınavlar aynı günde başlayıp bitecek. Bahçeli bir adım daha ileri gitti, bu yetmez üniversiteye giriş sınavlarını kaldıralım. Bahçeli akademisyendir bu işlerden anlar. Değerlendirmeleri için teşekkür ediyorum. Üniversite sayısı 76'dan 185'e yükseldi. Üniversiten mezun olan gençlerin sayısı 900 bin. Liselerden mezun olup da üniversiteye gitmek isteyenlerin sayısı da 1 milyon 100 bin. Eskiden 10 kat fark vardı. Şimdi birbirine yaklaştı. Sorun ne 100 kişi mezun oluyor ve hepsini üniversiteler alıyorsa sorun yok denilebilir. Birinci meselemiz gençlerimizi üniversiteli yapmak. Sayın Bahçeli'nin dediği öneri üzerinde çalışılabilir. Yıllar itibariyle üniversite sınavına girmek için biriken 2 buçuk milyon öğrencimiz var. Bu öğrencileri yeni sistemle alacağız. Bu 2 buçuk milyonu erittikten sonra, bu konuda akademisyen olması üzerinde gündeme getirdiği konuyu dikkate alıyoruz ama zamanını bütün sorunları çözmek suretiyle dikkate alınabilir" diye konuştu.