Fred Swaniker 18 yaşına basan kadar Gana, Gambiya, Botsvana ve Zimbabve'de yaşmış ve bu süreçte Afrika'daki bazı ülkelerin nasıl paramparça olup çöktüğüne tanık olmuş. Swaniker kurumları zayıf olan ve güçler ayrılığının olmadığı ülkelerde liderlerin nasıl büyük bir risk oluşturduğu görmüş. Gücü elinde tutan ve her şeyi yapmaya yetkisi olan iyi bir lider ülkesi için pek çok iyi bir şey yapabilir ama bu lider kötüyse ülkenin nasıl bir felakete sürüklenebileceğini anlamış.

Swaniker konuşmasına ABD eski başkanı Obama ile Zimbabwe başkanı Robert Mugabe arasında bir karşılaştırma yaparak başlıyor. Obama ABD başkanı olsa da ülkedeki güçler ayrılığı ve güçlü kurumlar Obama'nın ülkenin felakete sürüklenmesine neden olabilecek şeyler yapmasına engel olabilirken Robert Mugabe istediği kuruma istediğini yaptırabildiği için ülkeyi değiştirme adına büyük güç sahibi olsa da gelişmekte olan Zimbabwe'yi tek başına mahverdiyor. Swaniker kurumları zayıf bir ülkede başa geçen kişinin iktidarını nasıl canı istediği kadar uzatabileceğini anlatıyor.

Fred Swaniker Afrika'da geleceğin liderlerinin özellike iki şeyi yapması gerektiğinin altını çiziyor. Biri refah oluşturmak diğeri de bir daha tek bir kişinin rehin alamayacağı devlet kurumları oluşturmak.

FRED SWANIKER KİMDİR?


1976 yılında doğan Ganalı Fred Swaniker bir eğitimci bir girişimci ve liderlik gelişim uzmanı. Özellikle Afrika'da liderleri geliştirmek adına 4 organizasyon başlattı. Güney Afrika'da yer alan Afrika Liderlik Akademisi'nin kurucusu ve başkanı olan Swaniker Afrika için geleceğin liderlerini geliştiriyor. Swaniker bir eğitim alanında yapığı girişimler için ABD eski başkanı Barack Obama ve dünyadaki diğer önde gelen liderlerin övgülerini kazanmış. 2011 yılında Forbes'in Afrika'daki 10 genç güç listesine girmiş.

[old_news_related_template title="Başkanlığı bırakmamak için OHAL ilan eden Gambiya lideri için süre doldu!" desc="Batı Afrika ülkesi Gambiya'da geçen ay seçimleri kaybeden Devlet Başkanı Yahya Jammeh'in görevi devretmesi için belirlenen süre doldu. Jammeh, koltuğu bırakmamak için direnirken, Batı Afrika Ekonomik Topluluğu'nun görevlendirdiği Senegal Ordusu, Gambiya sınırına konuşlandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/01/2017-01-17t165818z_2021967468_rc1e6fbb6a30_rtrmadp_3_gambia-politics-emergency.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/dunya/son-dakika-baskanligi-birakmamak-icin-ohal-ilan-eden-gambiya-lideri-icin-sure-doldu-1630321/"]