Geçtiğimiz günlerde apar topar kaldırılan TEOG'un ardından üniversite sınavları olan YGS ve LYS'nin de kaldırılacağı açıklanmıştı. Üniversiteye giriş için yeni getirilecek olan sistemin tam olarak nasıl olacağı belli değildi ve bu konuda ikileme düşen üniversite adayları bu konu hakkında araştırmalarını sürdürüyordu. YÖK başkanı Yekta Saraç yeni üniversite sistemi hakkında belirlenen detayları bugün açıkladı ve yeni sistemin adı YKS olarak belirlendi, Yüksek Öğretim Kurumlar sınavı nedir? YKS'ün farkları neler? YKS'de hangi konulardan çıkacak?

YÖK BAŞKANI AÇIKLADI YENİ ÜNİVERSİTEYE GEÇİŞ SİSTEMİNDE NELER OLACAK?

-Yeni sistem ilk sınavda uygulanacak.
-Sınavlar; 5 haftasonundan bir haftasonuna çekildi.
-Sınav puan türleri 18’den 4’e indi.
-Sınav soruları için Milli Eğitim müfredatı esas alındı.
-2018-2019 yılındaki yeni adı Yüksek Öğretim  Kurumları Sınavı (YÖKS ya da YKS) olacak. Adaylar 2 ayrı sınava tabi tutulacaklar.
-Birinci oturum; Temel yeterlilik testi. İkinci oturum ise Türk Dili ve Edebiyatı, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olacak. İkinci oturumda adayların lise müfredatı bilgisi esas alınacak.
-Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunludur.
-Temel yeterlilik testinin etkisi yüzde 40 olacak.
-Türkçe ve temel matematik soruları geçtiğimiz senelerde olduğu gibi müfredattan olacak. 1. oturumda 40 Türkçe, 40 matematik sorusundan oluşan sınav cumartesi sabahı gerçekleştirilecektir.
-Lisan sınavı bir oturumda yapılacak, 80 soru olacak.
-Bu sene baraj puanlarında değişiklik olmayacak. 150 puanın altında alanlar yerleştirilmeyecek.
-Temel yeterlilik testi puanı 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri takdirde bir sonraki yıl da geçerli olacak.
-Yerleştirmede temel yeterlilik puanı esas alınacak.
-Özel yetenekle öğrenci alan programlarda baraj puanı bu sene de var.
-Orta öğretim başarı puanı hesabında değişiklik yok.
-Öğrenciler çalışma sistemini değiştirmesin
-Bu yılki sınav takvimi için ÖSYM ile müzakere edeceğiz.
-Tüm riskleri hesapladık. Mevcut sisteme göre önümüzdeki sınavdan itibaren çok daha az riskli bir sisteme geçiyoruz.
-Sınava giriş saati konusunda ÖSYM ile görüştük. Bu yıl biraz daha esnek olunacak.
-Temel yeterlilikler sınavının iki ana ayağının olması, dünyadaki en yaygın kullanılan sistemle benzenlik gösteriyor.
-Bu yıl geçen yılki önlisans ve lisans programlarının tercih edilmesi için gerekli baraj puanlarında bir değişikliğe gidilmeyecek.

[old_news_related_template title="LYS ve YGS yerine gelen yeni sınav sisteminde çok önemli ayrıntı..." desc="Yenilenen sınav sistemiyle ilgili bilgi veren YÖK Başkanı Yekta Saraç, 'Temel yeterlilik puanı 200 ve üzerinde olan öğrenciler, diledikleri takdirde bir sonraki yılda da aynı puanını kullanabilecekler' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/son-dakika-13.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/yeni-sinav-sisteminde-cok-onemli-ayrinti-son-dakika-haberleri-2046101/"]

ESKİSİYLE AYNI MI?

İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Şimşek, bu soruya “Hiç kendinizi yormayın, sistem aynı sistem. Etüt merkezleri adı altında dershaneler devam eder, lise son sınıfın ikinci dönemi yine kaynar. Bana sorarsanız, çocuklarımızın ve ailelerinin daha fazla yıpranmaması için yapılacak en iyi şey şudur: Bazen yeni yanlışlarla yeni yeni değişiklikler yapmaktansa yerleşmiş bir yanlışı sürdürmek daha iyi olabilir” yanıtını verdi.
Üniversiteye giriş sisteminin tek basamaklı iken 2010 yılında iki basamaklı hale getirenlerin de yine şu an işbaşında olan ekip olduğunu söyleyen Şimşek, “Başa saralım. Türkiye üniversiteye giriş sisteminde son 36 yıldır ‘2-1 artırmalı-eksiltmeli' sistemiyle sürekli yenilik yapıyor. Her yapılan değişikliğin gerekçesi öğrencileri dershane kapılarından kurtarmak, onlara ve velilerine rahat bir nefes aldırmak, lise öğrenimini daha nitelikli hale getirmekti. 2010 yılından beri YGS+LYS olarak iki basamaklı olarak yürütülen seçme sistemini tek basamağa indirirken o zamanki YÖK başkanının gerekçeleri hemen hemen aynı” dedi.

üniversite sınavı-ügs

36 YILDA NELER DEĞİŞTİ?

Şimşek, 1981'den beri yaşanan değişiklikleri şöyle özetledi: “1981’den itibaren üniversite giriş sınavı ilki Nisan’da ikincisi Haziran’da olmak üzere ÖSS ve ÖYS adlarıyla iki basamaklı olarak uygulandı. 1999 yılında o zamanki YÖK yönetimi iki basamaklı sınavı ÖYS’yi kaldırarak tek basamağa düşürdü. Sınav içeriğini ABD’deki SAT sınavı içeriğine benzer ve bizde ana hatları itibariyle genel yetenek sınavı olarak bilinen bir tarza dönüştürdü. 2006 yılında işbaşında olan YÖK yönetimi bu sınav sistemini yeteri kadar zor veya doğru ölçer bulmadığı için genel yetenek tarzı sorulara lise eğitim programlarından ezber sorular ekledi. 2010 yılında tek basamaklı sınav sistemi YGS+LYS adlarıyla tekrar iki basamaklı hale dönüştürüldü. Birinci sınav Nisan’da ikinci sınav Haziran’da yapılmaya başlandı (1981-99 arası da böyleydi!). Yıl 2017 ve iki basamaklı sınav tekrar tek basamaklı hale dönüştürüldü! YÖK başkanının vurgusundan sınav içeriklerinin yine eski tabirle ‘genel yetenek ölçer' tarzı olacağını anlıyoruz (temel matematik ve temel Türkçe vurgusundan bunu anlıyorum). Yenilik olarak getirilen çok sayıda farklı puan türü de 4 puan türüne dönüştürülecek”

[old_news_related_template title="İşte üniversiteye giriş için yeni sistemin detayları..." desc="Bu yıl 2 milyondan fazla adayın gireceği ve aileleriyle birlikte milyonların nasıl bir model olacağını merakla beklediği Üniversiteye Geçiş Sistemi’nin (ÜGS) ayrıntılarını YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç açıkladı. Başkan Saraç'ın açıklamalarına göre; artık iki oturum olacak. Birinci oturum; temel yeterlilik testi olacak. İkinci oturum ise Türk Dili ve Edebiyatı, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri sorularından oluşacak. İkinci oturumda adayların lise müfredatı bilgisi esas alınacak. Ayrıca sınavlar 5 haftasonundan bir haftasonuna çekildi. Orta öğretim başarı puanın hesaplamasında da değişiklik yapılmadı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/10/yekta-sarac-iha.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/egitim/iste-universiteye-giris-icin-yeni-sistem-son-dakika-haberleri-2046030/"]