DATALAB Veri Görselleştirme Proje Geliştirme Eğitim ve Araştırma Şirketinin Kurucusu ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi, İşletme Matematiği Kürsüsü ilk Doçenti Kutlu Merih, kalp krizi sonucu Şişli Etfal Hastanesi Kardioloji/Koroner yoğun bakım ünitesinde tedavi görmekte iken dün sabah hayata veda etti.

DOÇ. DR. KUTLU MERİH KİMDİR?

Doç. Dr. Kutlu Merih 1945 yılında İzmir’de doğmuştur. İlk ve orta öğrenimini İstanbulda Özel Işık Lisesinde tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Matematik bölümünü kazanmıştır. 1968 yılında Fen Fakültesi Matematik-Astronomi dalından mezun olmuştur. Üniversite yıllarında İstanbul Kandilli Rasathanesinde astronomi üzerine bilimsel çalışmalarına başlamış, astronomik zaman tayini ve güneş tutulmaları üzerine yapılan çeşitli araştırma ve çalışmalara katılmıştır. 31 Mart 1969 tarihinde İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesisinin Matematik Kürsüsüne Akademik Uzman olarak naklen tayin olmuş ve Ocak 1970’te İşletme Fakültesinde Asistan kadrosuna atanmıştır.

Matematik kürsüsünün eğitim ve öğretim faaliyetlerine yardımcı olurken bir yandan doktora çalışmalarını tamamlamış ve Ağustos 1972’de girdiği doktora sınavında “Stokastik Yapılı İşletme Olayları için Kantitatif Modeller Geliştirilmesi ve Arıza-Bakım Planlanmasına Uygulanması” adlı tezi ile İşletme Doktoru unvanı almıştır. 21 Eylül 1972 tarihli Prrofesörler Kurulu Kararı ile kendisinin Doçentlik Çalışmalarına başlaması uygun görülmüştür. Nato Bilimsel Araştırmalar Bölümünün sağladığı bursla iki yıl süre ile Harekat Araştırması dalında bilimsel çalışmalar yapmak için 1973 yılında Londra’ya gitmiş ve program çerçevesinde İngiliz Kömür Kurumunun bilimsel çalışmalarına ve projelerine destek olmuştur.

Londrada bulunduğu süre içerisinde ekonomi alanındaki bilgi ve yeteneklerini arttırmak amacı ile “Polytechnical Center of London” da bir yıl süre ile ekonometri ve zaman serileri analizleri kurslarına katılmış, bunun dışında London School of Ekonomics, Imperial College ve Brunel Üniversitesi kitaplıklarından yararlanarak Sistemlerin Matematik Teorisi, Optimum Kontrol, Matematik Planlama ve bunların ekonomi Planlamaya uygulanması, Sanayileşmemiş ülkelerin modernleşmeleri konularında yoğun araştırmalar yapmıştır.

Yine aynı yıllarda Fortran ve PL 1 programlama dillerini etkin bir şekilde kullanıır hale gelmiştir. Yaptığı bilgisayar yazılımları ile İngiltere Enerji Ekonomisini makro açıdan inceleyen stratejik optimizasyon modelinin geliştirilmesine destek olmuştur.

Yaptığı bilimsel araştırma ve çalışmalarını “Sistemlerin Matematik Teorisine Giriş ve Bir Firma Uygulaması” adlı doçentlik tezinde toparlamış ve 12 Nisan 1976 tarihinde Üniversite Doçentliğine yükseltilmiştir.

1972 yılından emekli oluncaya kadar geçen dönemde İşletme Fakültesinin ve Üniversitenin başka birimlerinde çok sayıda dersin yapılmasına katkı sağlamıştır. 1976-1982 yılları arasında Harp Akademileri ve Harp Okullarında Stratejik Analitik Öğretimi derslerini yürütmüştür. Öğretim üyeliği sırasında Tıbbi Otomasyon Sistemleri üzerine bir çok yazılım geliştirmiş ve üniversite ve özel sektörde büyük hastane otomasyon projelerini ortaya koymuştur. Doç. Dr. Kutlu Merih yaptığı çalışmalarla enformasyon teknolojileri alanında ülkemizin duayen isimlerinin başında yer almaya hak kazanmış, Kompleksite Kuramı, Yapay zeka, SQL Database, Graph Database, veri madenciliği ve İnternet tabanlı otomasyon sistemleri alanlarının en önde gelen isimlerden biri olmuştur.
16/07/1999 tarihinde İşletme Fakültesinden emekli olan sayın hocamız çalışmalarına ara vermeden özel sektörde devam ettirmiş, Java ile CORTEX Complexity Business Balance Card yazılımı geliştirmiştir. 2015 yılında DATALAB Veri Görselleştirme Proje Geliştirme Eğitim ve Araştırma Şirketinin Kurucusudur. Hocamız R Yazılımı ile Makine Öğrenmesi ve Veri Görselleştirme teknikleri kitabını hazırlamıştır.

FATMA ÇINAR'DAN KUTLU MERİH İÇİN VEDA SATIRLARI

Kutlu Merih Hocam; ufku ve vizyonu geniş kocaman yürekli ve cömert, bir o kadar da insancıl ve güleç, daima enerjik ve idealist Hocam bizlere, bilim dünyasına veda etti…

Ünvanlara hiç aldırış etmezdi… İ.Ü. İşletme Matematiği Kürsüsünün ilk Dr. ve Doçentlerindendi ve yasal düzenlemelerdeki haksızlıkları gördüğü için Profesörlüğünü almayan/istemeyen çok sıra dışı bir bilim insanı idi…O nedenle ünvansız paylaşıyorum… Çünkü adı ve kişiliği hiçbir ünvanın sağlayamayacağı kadar sağlam ve dopdoluydu... Hiçbir zaman ne imajı, ne de markayı dışardan kendisine ithal etmeyen daima yeninin peşinde öğrenme açlığı ve merakı olan eşsiz ve ender bir insandı...

Çok fazla uzun uzun konuşmayı da sevmezdi, keskin zekası hızlı ve akıcı konuşması ile kendini ifade eder, gerekli açıklamayı kısa ve net yapardı, hep telaşlı ve heyecanlıydı. Çok konuşup hiçbir şey söylemeyen ve üretmeyen insanlardan daima kendisini izole etmiştir.

2010 yılında birincilikle bitirdiğim Beykent Üniversitesi MBA programında Hocam oldu bitirme tezim olan “Copmlexity Management” alanında fahri danışmanlık ve mentorluk yaparak bana olağanüstü katkılar sağladı ve DataLab ın Kurucusu ve montörü olarak Veri Analitiği ve Küresel Endeks Tuzakları alanında TR’de yine bir ilki gerçekleştirdi ve bu bayrağı bizlere ve DataLab a devretti.
Datalabın bügünlere gelmesindeki tek imza KUTLU MERİH imzasıdır. Adeta bilgisinin ve 50 yıllık deneyiminin zekatını hiç çekinmeden/düşünmeden sınırsız bir şekilde tüm öğrencilerine aktardı.

Bugünden sonra yapılacak çok işiniz ve uzun bir yolunuz var; Datalab ekibi ile birlikte hazırladığımız R Yazılımı ile Makine Öğrenmesi ve Veri Görselleştirmesi kitabını kısa sürede hayata geçirme sözünü aldı ve kendi deyimiyle “başka gezegende yeni bir yolculuğa çıktı...”

Gerçek AYDIN ve TARİHÇİ, yürekten bir ATATÜRKÇÜ, meraklı ve ilgili eşsiz BİLİM İNSANI...

Işıklar içinde uyu, ışığın geride bıraktıklarını burada hep aydınlatacak sevgili HOCAM ve Mentorum KUTLU MERİH

Bilime, enformatiğe, veri analitiğine gönül verenlerin ve tüm sevenlerinin başı olsun…

Son söz; Bilge bir insanın ölümü, bir kütüphanenin yanması gibidir.

İnsandan İnsana İnsanca