CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, kamu ve özel sektör işbirliği ile ülkemizde yürütülen projelere ilişkin rakamları paylaştı. Elvan, sözleşme dönemi itibarıyla 3 yap-işlet-devret projesinin 7.2 milyar TL, yap-işlet-kirala modelli olan 10 projenin tutarının ise 8.3 milyar TL olduğunu açıkladı.

Bakan Elvan, işletme hakkı devri tamamlanan proje sayısının ise 14 olduğunu ve bunların mali değerinin ise 5 milyar dolara ulaştığını belirtti. “Yap-işlet” modeli ile başlatılan proje olmadığını kaydeden Elvan, “Yap-işlet-devret” ve “Yap-kirala-devret” modeli ile başlatılan projelerin toplam değerinin 15.5 milyar TL’ye ulaştığını ifade etti.

KAMUYA KÜLFET OLUYOR


Önerge sahibi CHP’li Ömer Fethi Gürer ise, projelerin kamuya ek külfet yüklediğini söyledi. Gürer, “Gelecek için ipotek altına alınan projelerden fayda değil zarar doğmaktadır. Kamu olanakları ile borca girmeden yapılabilecek uygulamalar yerine, uzun vadeli anlaşmalarla geleceğe dönük sorunları artırabilecek düzenlemeler yapılmaktadır. Adı farklı tanımlanıp temeli borçlanmaya dayalı her projede oluşabilecek risklere alternatif uygulamalar mutlaka geliştirilmelidir’’ dedi.