Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Türkuyi Futbol Federasyonu (TFF) tarafından görevinden alındı. TFF ile yollarını olaylı bir şekilde ayıran Terim’e ise tamı tamına 3.5 milyon Euro tazminat ödenecek. Bu para 14 milyon 660 bin 450 lira anlamına geliyor. Bu parayla da 18 binin üzerinde kişiye işsizlik maaşı verilebileceği ortaya çıktı.

3 BİN 98 KAT FAZLA TAZMİNAT

2017 yılının ikinci yarısında uygulanacak Kıdem Tazminatı Tavanı 4 bin 732 lira olarak belirlendi. Terim, bu tutarın 3 bin 98 katı daha fazla tazminat alıyor. Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) verilerine göre, haziran ayında 409 bin 926 kişiye, 325 milyon 649 bin 381 lira işsizlik maaşı ödendi. İşsizlere ortalama 794 lira aylık ödemesi yapılıyor. Böylece Terim’e ödenecek tazminat ile tamı tamına 18 bin 454 kişiye işsizlik maaşı vermek mümkün. Yaklaşık 6.5 milyon kişi asgari ücret alıyor ve aylık 1.404 lira ile geçinmeye çalışıyor. Terim’in tazminatı ile 10 bin 404 kişiye de asgari ücret ödenebilir.

AÇLIK SINIRI 1508 LİRA

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, bugün Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin açlık sınırının 1.508 lira, yoksulluk sınırının ise 4 bin 913 lira olduğunu söyledi. Bayır, “Avrupa şampiyonasında aldığımız sonuçlar da göz önüne alınırsa, kendisine ve ekibine bugüne kadar verilen pirim bedeli nedir? Bugün devlet yetkilileri dahi böylesine yüksek maaş ve tazminat almıyorlar. Sözleşmeye yazılan rakamlar neye göre belirlenmekte ve hangi kriterler göz önüne alınmaktadır? Bu rakamların Milli Takımın başarı performansına göre belirlenmesi gerekmez mi?’’ diye sordu.

BU NASIL MİLLİ DURUŞ?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, her fırsatta yerli ve milli vurgusu yapıldığını ancak Fatih Terim’e tazminatının Euro ile ödendiğini söyledi. Özel, “Bu nasıl yerli ve milli duruş. Dünyada efsaneleşmiş isimler bu ödenen paraların onda birini alıyor. Yoksullukla mücadele edeceğini söyleyerek iktidara gelenlerin adaleti her konuda olduğu gibi gelir konusunda da unuttuğunun ispatıdır bu tazminat. Asıl bu sözleşme kimlerin talimatıyla, kimler tarafından hazırlanmıştır. Bu kişiler hakkında bir işlem yapılmış mıdır? Asgari ücretli, emekli açlık ve yoksullukla mücadele ederken, işsizlik maaşı almak bile lüks görülürken bu paranın ödenmesi toplumsal vicdanı kanatır’’ diye konuştu. Özel ayrıca, Fatih Terim’in alacağı tazminat tartışması
sonrası bir kanun teklifi vererek, spor camiasında ödenen maaşlara, tazminata ve primlere makuliyet ölçüsünde bir standart getirilmesini istedi. CHP’li Özel, Türkiye Futbol Federasyonu kuruluş ve görevlerinde değişiklik yapılmasını istediği yasa teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.