Asgari ücret ne kadar oldu? 2018 asgari ücret 1603 lira oldu. Günlerdir çalışanların merakla beklediği sorunun cevabı belli oldu. Başta muhalefet olmak üzere pek çok kişi ve kurum asgari maaş rakamlarına tepki gösterdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, ”1 Ocak 2018 itibariyle asgari ücret 2018’de brüt olarak 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olacak. Artış yüzde 14,2 olacak. 2016’dan itibaren başlattığımız asgari ücret desteği 2018’de de sürecek” şeklinde konuştu. İşte ayrıntılar...

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2018 yılı asgari ücret rakamını belirlemek üzere dördüncü kez toplandı. Komisyon toplantısının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu açıklama yaptı. İşçi ve işveren kesimlerin de yer aldığı masada TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Nazmi Irgat, “Komisyon kararına katılmıyor, muhalefet ediyoruz” dedi.

asgari maas

UZUN ZAMANDIR BEKLENEN ASGARİ ÜCRET 1603 LİRA OLDU

Mevcut asgari ücret 1404 TL’den 1603 TL’ye yükselerek %14.2 artış gösterdi.

Çalışma Bakanı Sarıeroğlu’nun basın toplantısında öne çıkan detaylar şu şekildeydi:

– Asgari ücret tespit komisyonunun çalışmaları tamamlandı. Bir ay boyunca yoğun bir biçimde sürdü. İlk toplantı 1 Aralık’ta gerçekleştirmiştik. İşçi ve işveren temsilcilerinin taleplerini dinledik ve bir ay boyunca yaptığımız görüşmelerde uzun süren bir müzakerelerin sonucunda süreci tamamladık.

– Basın mensuplarını beklettiğimiz için sabırları için teşekkür ediyorum. Görüşmelerimizi hassasiyetle yaptık ve tüm komisyon üyelerine teşekkür ediyorum.

– Çoğunlukla karar verdiğimiz 1 Ocak 2018 tarihi itibariyle asgari ücret seviyelerini paylaşıyorum. Hükümet adına 5 işçi kesimi 5 temsilci ve işveren kesiminden 5 temsilci.

– 1 Ocak 2018 itibariyle brüt 2029 TL, net 1603 TL ve artış %14.2 oldu. 2016 yılından itibaren başlayan ve devam eden asgari ücret desteğini de 2018’de sürdüreceğiz.

TÜRK-İŞ 1893 LİRA İSTEMİŞTİ

Komisyonda işçileri temsil eden Türk-İş’in Genel Başkanı Ergün Atalay, 2018 yılı taleplerini “Bizim resmi talebimiz, net 1893 lira 90 kuruş. Bu rakamı bize versinler, biz hemen yarın buna imza atalım” diyerek anlatmıştı. Atalay önceki gün de, 1893 liranın 1 kuruş altına dahi imza atmayacaklarını deklare ederek, işçilerin taleplerinde değişiklik olmadığını vurguladı.

CHP’NİN TEPKİSİNİ AYKUT ERDOĞDU DİLE GETİRDİ

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, asgari ücretin Türkiye’de ücretler genel seviyesini belirleyen temel bir ücret olduğunu belirterek, “Asgari ücret yükseldiğinde bütün ücretler yükselir. Çalışanı açlığa mahkum eden bin 603 TL asgari ücret tüm ücretliler için zulümdür. Bu zulmü kabul etmiyoruz” dedi.

Erdoğdu, bugün açıklanan asgari ücrete ilişkin yaptığı açıklamada, asgari ücretin temel bir ücret olmasından dolayı emekliler dahil maaşla geçinen milyonlarca insanı ilgilendirdiğine işaret ederek şunları söyledi: “AKP bir sermaye partisidir. Özellikle de yabancı sermaye partisidir. İktidara geldiği günden bu yana ücretler genel seviyesini baskılamış ekonominin bütün yükünü çalışanların sırtına yüklemiştir. Bununla da kalmamış temel kamu hizmetlerini özelleştirerek hayatı çalışanlar için daha pahalı ve kalitesiz hale getirmiştir. Bunun sonucunda gelir ve servet dağılımı bozulmuş servet yüzde 1’in elinde yığılırken borç yüzde 99’un yani ücretli çalışanların, esnafın ve çiftçinin üzerine yıkılmıştır. Serveti eline geçiren yüzde 1, yüksek teknolojili yeni yatırım yapacağına devleti soyan, ücretli çalışanları sömüren ve çevreyi kirleten ilkel sanayiye Türkiye’yi mahkum etmiştir.”

İSMAİL SAYMAZ'DA TEPKİ GÖSTERDİ

Dün açıklanan asgari ücreti örneklerle anlatan Saymaz, “Verilen asgari ücret zammı aşağı yukarı bir karton sigara parasını karşılamaktadır. Buna karşılık bütünüyle zamlanmış olan tüketim malzemelerinin karşılanması bekleniyor. Türkiye’de 30 yıldır yerleşik iktidarların tüm felsefesi aynıdır. Sermaye millidir, işçi üvey evlattır. Milli sermayenin yanında milli emeği telaffuz etmek kimsenin aklına gelmiyor” dedi.