Meclis’e sunulan 2018 yılı bütçesi, hükümetin FETÖ soruşturması kapsamında memuriyetten attığı 94 bin personelin yerine açıktan atama yoluyla memur ve sözleşmeli personel aldığını ortaya koydu. Resmi veriler hükümetin en az 56 bin yeni devlet memurunu açıktan atama yoluyla kamuya aldığını, 65 bin kişiyi de sözleşmeli personel olarak işe başlattığını gösteriyor. 190 sayılı KHK gereği kamuya personel alımı her yıl Meclis’e sunulan bütçe yasalarına göre yapılıyor. Bütçelerin (İ) cetvellerinde o yıl kamuya kaç personel alınacağı açıkça yazılıyor. Bunların dışında hakim, savcı, polis, asker, sağlık personeli gibi kadrolara ise bütçe sınırlamasına tabi olmaksızın açıktan atama yapılabiliyor.

KHK İLE ALINDILAR

Hükümet bütçe yasalarıyla 2016 yılında 56 bin, 2017 yılında da 9 bin yeni memur atamak üzere yetki aldı. Bunların dışında ihtiyaçlar göz önüne alınarak öğretmen, sağlık elemanı, polis gibi kadrolara açıktan alınacak personel sayısı da belirlendi. Ancak 15 Temmuz 2016’da yaşanan FETÖ darbe girişimi, memur alımına ilişkin hesapları alt üst etti. Dönemin Çalışma Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, FETÖ soruşturması kapsamında 94 bin 867 memurun kamudan ihraç edildiğini açıkladı.
Hükümet kamuda oluşan memur açığını kapatmak için OHAL kapsamında 23 Temmuz 2016 tarihinde yayımladığı KHK ile kamu görevi sona erdirilen personel kadar atama yapılması konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verdi. Maliye Bakanlığı’nın resmi verilerine göre, 30 Haziran 2016 tarihi itibarıyla, yani 15 Temmuz’dan hemen önce bütün kamu kurum ve kuruluşlarında tam 3 milyon 160 bin 253 memur çalışıyordu. FETÖ’den yaklaşık 95 bin kişi atılınca memur sayısı 3 milyon 65 bin 388’e düştü.
Maliye Bakanlığı, Meclis’e gönderdiği yeni bütçe tasarısında Haziran 2017 sonu itibarıyla kamuda çalışan memur sayısının 3 milyon 187 bin 24 kişiye yükseldiğini açıkladı. Bu veri, son bir yılda memur sayısının sadece 26 bin 771 kişi arttığını gösteriyor. Ancak FETÖ’den ihraç edilenler dikkate alındığında, son bir yılda hükümetin kamuya 121 bin 638 yeni memur aldığını ortaya koyuyor. 2016 ve 2017 yılında bütçeyle alımı kararlaştırılan toplam 65 bin memurun tamamının geçen yılın haziranı ile bu yılın haziranı arasında kadroya alındığı varsayıldığında dahi, son bir yılda yapılan açıktan atamanın 56 bin 638’i epeyce aştığı görülüyor. Hükümet memur kadrosunun dışında son bir yılda yaklaşık 65 bin kişiyi de sözleşmeli personel kadrosuyla kamuda işe başlattı.

27szt07a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

Atama yetkisini kullandılar


Maliye Bakanlığı yetkilileri, FETÖ kapsamında kamudan atılan personel sayısına rağmen memur sayısındaki artışın açıktan atama yetkisinin kullanılmasından kaynaklandığını bildirdiler. Hakim, savcı, doktor, hemşire, asker ve polis gibi personelin bütçedeki atama sınırına tabi olmadığına işaret eden yetkililer, ihtiyaç duyulan memur kadrolarına atama yapıldığını söylediler.