EPDK, Akkuyu nükleer güç santrali için Akkuyu Nükleer A.Ş.'ye üretim lisansı verildiğini açıkladı.

EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu'da nükleer güç santrali tesisi ve işletimine dair işbirliği anlaşmasının 2010 yılında imzalanmasının ardından Akkuyu'da dört üniteden oluşacak 4,800 MW kurulu güce sahip nükleer santralin kurulması amacıyla Akkuyu Nükleer A.Ş. şirketinin kurulduğu ve yatırıma başlanabilmesi için şirkete 2015'te önlisans verildiği hatırlatıldı.

Açıklamada şirketin önlisans kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirdiği belirtildi ve "Akkuyu Nükleer Güç Santrali için Şirkete 15/06/2017 tarihinde yürürlüğe girmek üzere 49 yıl süreli üretim lisansı verilmiştir" denildi.

Açıklamada santralin tamamen işletmeye alındıktan sona Türkiye'deki elektrik enerjisi talebinin yaklaşık yüzde 6-7 kadarını karşılamasının öngörüldüğü belirtildi.

EPDK, açıklamada "Akkuyu santralinin ilk ünitesinin işletmeye giriş tarihi; milletler arası anlaşmaya göre 2025 yılı olması planlanırken şirket; Cumhuriyetimizin 100 kuruluş yıldönümü olan 29 Ekim 2023 tarihine yetiştireceğini beyan etmiştir" ifadesine de yer verdi.

REUTERS