2007 yılından bu yana üretimi sürekli Koç grubuyla birlikte anılan Altay Tankı'nın ihale yoluyla üretileceği geçen hafta gündeme bomba gibi düştü. Peki ya bu tankı kim yapacak...  Tank için prototipe sahip Koç grubunun rakiplerinden önde olduğu düşünülse de savunma sanayii pazarında pek çok oyuncu dikkat çekiyor.

İş adamı Ethem Sancak'ın yönetim kurulu başkanı olduğu BMC'nin proje için istekli olduğu biliniyor. BMC Alman tank üreticisi Rheinmetall ile birlikte proje geliştirmek için bir süredir temas halinde.

Geçen Ocak ayında TOMA'nın üreticisi Katmerciler ve Limak içeriği gizli bir ortaklık anlaşması imzaladı. Onların da tank için potansiyel üreticiler arasında yer alabileceği ifade ediliyor.

İngiliz BAE Systems ile Nurol Makine FNSS isimli bir ortak şirket kurdular. Şirket Endonezya'ya hafif tank satışı yapıyor.

Tankın motoru için ise TÜMOSAN çalışmalar yürütüyordu fakat yabancı şirketlerle anlaşmazlıklar yüzünden proje rafa kaldırılmıştı. Alman MTU'nun da Altay için yaptığı bir motor olduğu biliniyor.

ALTAY TANKI’NIN ÖZELLİKLERİ?
tank12-1

ADINI İZMİR'E İLK GİREN KOMUTANDAN ALIYOR


Altay tankı ismini, Kurtuluş Savaşı'nda Dumlupınar Meydan Muharebesi sonrası Yunan Ordusu'nun geri çekilmesini sağlayarak İzmir'e giren ilk Türk süvarilerini komuta eden Fahrettin Altay Paşa'dan aldı. Fahrettin Altay'a ise soyismi Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildi. Altay isminin kökeni ise Türklerin ana yurdu olarak da bilinen Orta Asya'daki Altay sıra dağlarından geliyor.

fahrettin_altay-1

FAHRETTİN ALTAY KİMDİR?


1880 yılında Arnavutluk'ta doğan Fahrettin Altay, 1900 yılında Harp Okulu'nu, 1902 yılında ise Harp Akademilerini tamamladı. 2. Balkan Savaşı ve 1. Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde görev aldıktan sonra Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün isteği üzerine Kurtuluş Savaşına da katıldı. 1922'de Dumlupınar muharebesi sonrası çekilen Yunan ordusunu kovalayan ve İzmir'e ilk giren süvarileri komuta etti. Kurtuluş Savaşı sırasında TBMM hükümetinde Mersin milletvekili olarak da yer alan Fahrettin Altay, Cumhuriyet'in ilanından sonra Atatürk'ün isteği üzerine milletvekilliğinden ayrılarak orduda kaldı. 1. Ordu komutanlığına kadar yükselen Altay, 1945 yılında yapılan Yüksek Askeri Şûra'da yaş haddinden emekliye ayrıldı. 1946-1950 yılları arasında CHP'den Burdur milletvekilliği yapan Altay, 1974 yılında hayata gözlerini yumdu.