Asgari maaşa dair zam konuları her yıl sonunda gündemde oluyor. Geçimlerini sağlamak için tatmin edici bir rakam bekleyen işçi sendikaları, iş verenler ve hükümet Asgari Ücret Komisyonu masasında asgari ücret için orta yolu bulmaya çalışıyor. Bugün Başbakan Binali Yıldırım Bangladeş yolculuğu öncesi asgari ücret konusunda açıklamalarda bulundu. Peki asgari ücretliyi sevindirecek bir gelişme var mı? Asgari maaşa 2018'de gelmesi beklenen zam ne kadar?

ASGARİ ÜCRET İÇİN BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA

Asgari ücrete ilişkin soruya Yıldırım, "Türk-İş teklifini sundu. Taraflar bir araya gelecekler en uygun şekilde, tarafları Bakanlığımız bir araya getirecek. Müzakereler yapılacak. Uygun, en iyi şartlarda ne gerekiyorsa o rakam üzerinden mutabakata varılacak. Hükümetimiz yıllardan beri çalışanımıza asla enflasyonun altında bir ücret vermemiştir. Mağdur olmaması için her türlü tedbiri almıştır. Bu sefer de aynı şekilde, makul olan, ülkenin şartlarını da dikkate alarak en uygun şekilde sonuçlandırılacaktır" ifadelerini kullandı.
Yıldırım, KİT personelinin kadroya alınmayacağı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Taşeronların elbette daimi kadroya alınmaması ile ilgili çalışmalar hemen hemen tamamlanma aşamasına geldi. Biz henüz içeriği nedir, kimler vardır, kimler yoktur, böyle bir açıklama yapmış değiliz. Birkaç gün sonra mesele net olarak ortaya çıkacak. Onun için şu anda söylenenlere itibar etmeyin" dedi.

ASGARİ ÜCRET BEKLENTİLERİ KARŞILAYACAK MI?

Asgari ücret ne kadar olacak? Hükümet ile Sendikalar arasında asgari ücret miktarının belirlenmesi için çalışmalar sürerken Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Jülide Sarıeroğlu asgari ücret ile ilgili "Her kesimin beklentisini karşılayacak." dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, asgari ücretle ilgili olarak, “Net asgari ücrette reel olarak yüzde 111 artış yapmış bir iktidarız. Bu anlamda, asgari ücreti, az önce de söyledim, hiçbir zaman siyasi popülizm malzemesi yapmadık” dedi.

asgari maas ne kadar olacak ucret

CHP'DEN TEKLİF: BÜYÜME ORANLARI ZAMLARA YANSISIN

CHP tarafından yapılan açıklamada ise CHP Genel Başkan Yardımcısı Cankurtaran,”Madem Türkiye büyüyor, bu geçim sıkıntısı çeken çevrelere yansıtılmalıdır. Asgari ücret acilen CHP’nin teklif ettiği doğrultuda en az iki bin lira düzeyine çekilmeli, emekli maaşlarında da düzenleme yapılmalıdır.” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONUNDA KİMLER VAR? ASGARİ MAAŞ NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği beşer işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine Bakanlıkta yapıyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.