Denizde av yasağının kalkmasının ardından, balıkçılar gecikmeli de olsa denize açıldılar. Yasağın kalktığı 1 Eylül'ün Kurban Bayramı'na denk gelmesi nedeniyle İstanbullu balıkçılar 2 gün sonra 'Vira Bismillah' dedi.

Sarıyer Rumelifeneri'nde demirli teknelerinde son hazırlıklarını yapan balıkçılar, teknelere yerleştirdikleri ağlarını onardıktan sonra denize açıldılar. Balıkçıların bir kısmı avlanmak için Karadeniz ve Marmara Denizi'ni tercih ederken, çoğu balıkçı ise Kuzeybatı Afrika ülkesi olan Moritanya'ya doğru yola çıktı.

ktakil21

'BİRÇOK TEKNE MORİTANYA'YA GİTTİ'


Bu sezonun bereketli geçmesini dileyen Bedevi Reis teknesinin koca reisi Kenan Acartürk, "Bu sene sezonda denizin bereketli olmasını bekliyoruz. Bol kazançlı olmasını bekliyoruz. Denizde bir şey olmadığı zaman Karadeniz Bölgesi parasız kalıyor. Birçok tekne Moritanya'ya gitti. Teknelerin bir kısmı da burada. Daha çok Moritanya'ya gidiliyor. Kayıklar orada ıslah ediyor. Burada durum belli; bilinçsiz avlanmanın yüzünden balıklar kayboluyor. Hayırlısı bakalım ne olacak" dedi.



Kerim Reis teknesinin koca reisi Mehmet Yalçın ise, "Hayırlısıyla, kazasız belasız kazanç, helalinden rızkımızla çıkıyoruz. Allah işimizi rast getirir inşallah. Devletimiz de bize uygun kanunlar çıkartırsa daha güzel olur. Vatandaşlarımıza daha taze, bol balık yedirmek için uğraşıyoruz. Şu anda Marmara Bölgesine gidiyoruz" diye konuştu.

balik21

İstanbul'da manzara böyleyken hamsinin anavatanı Trabzon'da balık tezgahları şenlendi vatandaşlar yaklaşık 4 buçuk aylık sürenin ardından ilk kez tezgahlarda bu kadar balık çeşidini bir arada gördü. Bu sezondan umutlu olduklarını belirten balıkçılar, avlanan palamutun ağırlığı 300-400 gram arasında değiştiğini ifade ederlerken henüz beklenen ölçüde olmadığını söylediler.

Balıkçılardan Alaattin Filiz, şu an itibariyle bekledikleri kadar avlanmanın olmadığını belirterek, “Şu an itibariyle beklediğimiz kadar balık gelmedi. Fazla çıkmasını da istemiyoruz çünkü; palamut fazla olunca hamsi olmuyor. Palamutun şu andaki ağırlığı 300-350 gram arasında değişiyor, henüz beklenen ölçüde olmadı. Biraz daha büyük olacak ki vatandaş alsın yesin. Şu an tanesi 10 TL, vatandaş pahalı buluyor 1 tane alınca da yetmiyor” diye konuştu.

[old_news_related_template title="Balık ekmek Norveç'i zengin etti" desc="Türklerin balık ekmek sevdası Norveç'te işleri artırdı. Balık ekmeğin içine konan uskumrunun dünyadaki en büyük ihracatçılarından olan Norveç'in geçen sene en fazla uskumru sattığı ikinci ülke Türkiye oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/08/no2.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/balik-ekmek-norveci-zengin-etti-1991757/"]

BU SEZON BALIĞA DOYACAKLAR


Alpaslan Örseloğlu isimli balıkçıda bu sezondan umutlu olduklarını ifade ederek “ilk gün beklediğimiz potansiyel olmadı. Sebebi ise henüz tüm tekneler denize açılmadı. Teknelerin tam olarak denize açılmalarıyla özellikle palamudun çok olacağını umut ediyoruz. Görünürde bir şeyler olacağını ümit ediyoruz. Umutluyuz. Palamutun şu an ki fiyatlar normal sayılır. Fiyatlar düne göre düştü diyebiliriz. Kıraça dün 25-30 TL idi bugün 10 TL. Yine dün mezgit 30 TL iken bugün 10 TL kadar düştü. Bu sezon bir ışık var. Bu sene vatandaş balığa doyar diye düşünüyorum” dedi.
Vatandaşlarda yaklaşık 4 buçuk aylık aradan sonra ilk kez bu kadar balık çeşidini bir arada gördüklerini belirtirken hasretin sona erdiğini söylediler.

hp21hp21hp

PALAMUT 25 TL


Balıkesir´in Bandırma ilçesinde denizde avlanma yasağının sona ermesi ardından balıkçılar kasa kasa balıkla Bandırma Balık Haline döndü. Mezat sonucu sardalyanın kasası 40-50 lira, tekirin 70-80 liradan satılırken, palamutun çifti ise 25 liradan verildi.

Denizde av yasağının sona ermesi ardından tekneleriyle Marmara'ya açılan balıkcılar, kasalar dolusu sardalya, istavrit, mezgit, bako, palamut, tekir, uskumr,  kolyoz ile geri döndü. Sezonun ilk balık avına çıkan Recep Karaman´ın 'Karamanlar'  teknesi 250, 'Ekrem Reis' isimli tekne ise 150 kasa sardalye balığı ile Bandırma Su Ürünleri Hali´ne yanaştı. Erdek İlçesi'ne bağlı Karşıyaka'da avlandıklarını söyleyen Recep Karaman, "Cuma günü bayramın ilk gününü kutladık. İkinci gün yasağın sona ermesi ile  'rast gele' diyerek denize açıldık. İlk sefer olmasına rağmen iyi balık aldık. Tercübelerime dayanarak iyi bir balık sezonu geçireceğimizi düşünüyorum" dedi.

BALIKÇI ESNAFI BİRBİRİYLE YARIŞTI


Balık komisyoncusu Emin Gürel de sezona iyi başladıklarını söyleyerek "Çok güzel bir sezona başladık. Harika balık var. Umarım devamı gelir" dedi. Kurban bayramı nedeniyle alıcının fazla olmadığı balık halinde yapılan mezatta renkli görüntüler ortaya çıktı. Balıkçı esnafı sezonun ilk balıklarını alabilmek için birbirleriyle yarıştı. Hale az miktarda gelen 2 kasa Lüfer ve Çinekop ise alıcıların ilgi odağı oldu. Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı, Bandırma Balık Hali personellerinden Özcan Ateş, "bugün halimize 500 kasa sardalya, 320 kasa tekir, 180 kasa uskumru, 250 kasa bako balıkları ile 150 çift palamut geldi. Bayram nedeniyle balıkların tümü alıcı bulamadı. Bu balıkları, çevre illere gönderdik" dedi. Özcan Ateş, ilk gün sardalyanin kasasının 40-50, uskumrunun 250-300, tekirin 70-80 lira, palamutun çiftinin ise 25 liradan satıldığını ekledi.

DHA-İHA