Körfez İşbirliği Konseyi'ni (KİK) oluşturan altı Arap ülkesi, mali dengelerinin düşük petrol fiyatlarıyla baskı altına kalmasının ardından vergi politikasındaki uzun bir dönemin en büyük değişikliklerden biri üzerinde uzlaşıya vararak gelecek yıl yüzde 5 oranında KDV koyma kararı aldılar.

[old_news_related_template title="Araplar papaz olmuş!" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/emin-colasan-4.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/emin-colasan/araplar-papaz-olmus-1883969/"]
Ancak bu karar, altı Arap ülkesinin ayrıntılı mevzuat hazırlamasını ve vergi ödeyecek şirketleri kayıt altına alıp izleyecek bir sistem kurmasını gerektirerek bu ülkeler için idari ve teknik zorluklar yaratacak.

Bu durum bazı ülkelerin başlangıçta planlandığı gibi 2018 yılının başında vergiyi uygulamaya koyamayacağı yönündeki spekülasyonları artırdı. BAE Federal Vergi Kurumu Genel Müdürü Halid Ali el-Bustani bu durumu doğruladı.

Bustani, "BAE ve Suudi Arabistan Ocak 2018'den itibaren KDV'yi uygulamaya koyacak ve diğer ülkeler de 2018 sonuna kadar devreye alacak" dedi.

[old_news_related_template title="Eyy Araplar!" desc="" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/06/murat-muratoglu-3.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/murat-muratoglu/eyy-araplar-1882655/"]

Bustani diğer KİK ülkelerinin KDV'yi neden daha yavaş uygulamaya koyacağı konusunda ayrıntılı bilgi vermedi ancak bölgedeki vergi uzmanları, özellikle Kuveyt'in kısmen yavaş işleyen kamu hizmetlerinden ve kısmen bağımsız parlamentosunun süreçte söz sahibi olmak istemesinden dolayı uygulamanın gecikebileceğini belirtti.

Kuveyt Maliye Bakanlığı geçen hafta parlamentonun, KDV hakkında taslak yasa tasarısını onaylama veya reddetme konusunda nihai karara sahip olacağını söyledi.

[old_news_related_template title="Son dakika... Araplar dev Türk şirketinin bir kısmını satın aldı" desc="Türkiye'de pek çok yatırımı bulunan Abraaj Capital lojistik devi Netlog'un hisselerinin bir kısımını satın alacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/07/netlogg.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/abraaj-netlogun-bir-kismini-satin-aliyor-1941154/"]

Ummanlı yetkililer KDV'yi uygulamaya koyma konusunda kesin bir tarih açıklamadı. Bahreyn de KDV uygulamasının 2018 ortasına kadar devreye alınmasının beklendiğini belirtti.

KDV anlaşmasına varılmasından bu yana Körfez Arap ülkeleri arasında bir de kriz çıktı. Suudi Arabistan, Arap Emirlikleri ve Bahreyn, terörizmi desteklemekle suçlayadıkları Katar ile ilişkileri kesti. Katarlı yetkililer bunun KDV takvimini etkileyip etkilemediğini söylemedi.

[old_news_related_template title="Araplara kentsel dönüşüm piyangosu" desc="Suudi Arabistanlı Al Qemam Grubu’nun 250 milyon dolara satın aldığı arazi “riskli” ilan edildi. Böylece bölgeye yapılacak konutlar vergi ve harçlardan muaf olacak" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/02/08zeytinburnu.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/araplara-kentsel-donusum-piyangosu-1672912/"]
Bustani'nin verdiği bilgiye göre BAE, KDV alınacak işletmeleri Eylül ortasında belirleyecek. KDV yasalarının üçüncü çeyrekte, uygulama esaslarının dördüncü çeyrekte belirlenmesi bekleniyor. Buna göre yıllık geliri en az 100,000 dolar olan şirketler KDV ödeyecek, yoksa ceza verecek.

Bustani, BAE'nin 300,000 ila 350,000 şirketten KDV alınmasının öngörüldüğünü ve verginin genel tüketici fiyatlarını yaklaşık yüzde 1.4 artırmasını beklendiğini söyledi.

REUTERS