Geçen hafta İstanbul Büyükada'da gözaltına alınan ve altısı tutuklanan aktivistlerden birinin Alman olması, Türkiye Almanya ilişkilerinde gerilime neden olmuş, Alman yetkililer işleme sert tepki göstermiş, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de, "Alman şirketlerinin tehditler mevcutken Türkiye'deki yatırımlarını nasıl garanti altına alabileceğimizi bilmiyoruz" açıklamasını yapmıştı. Başbakanlık kaynakları, Başbakan Binali Yıldırım'ın Türkiye'de büyük yatırımları olan Alman şirketlerin yöneticisiyle bugün sabah Çankaya Köşkü'nde bir araya geldiğini duyurdular.

Türkiye 2016 yılında en çok malı Almanya'ya sattı. TABLO: TİM Türkiye 2016 yılında en çok malı Almanya'ya sattı. TABLO: TİM


Kaynaklar Yıldırım'ın davetinde temsil edilen şirket ve kurumlar arasında, Bosch, Siemens, Mercedes, Metro Grup, Thyssen Krupp, Frankfurt Messe, Statkraft, Krone, BASF, PWC, Media Markt ve EBRD'nin bulunduğunu da bildirdiler. Yıldırım ile Alman şirket yöneticilerinin toplantısına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ve Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik de katıldı.

'İLİŞKİLERİN KALICI OLARAK OLUMSUZ OLMASI AKLA ZİYAN'


Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'de yatırımı bulunan Alman firmaların yöneticileriyle yaptığı toplantıda, Almanya gerilimine ilişkin, "Yatırımcılarımızın haksız bir şekilde burada eleştiriye tabi tutulması bu ilişkilerden bedel ödemesi asla düşüneceğimiz bir şey değil. Başından beri biz şunu söylüyoruz; Almanya ile ilişkilerimizin çok kökü bir geçmişi var. Orada yaşayan 3 buçuk milyon vatandaşımız aynı zamanda bir kısmı da  Alman olan vatandaşlarımızı düşündüğümüzde Almanya ile ilişkilerin kalıcı olarak olumsuz bir şekilde seyretmesi akla ziyan bir iştir hem Almanya hem Türkiye açısından. Ülkelerimize kazandıracağı hiçbir şey yoktur. Kesinlikle resmi kurumlarımız nezdinde böyle bir soruşturma yok. Bizim Almanya'dan beklentimiz, PKK ve FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içerisine girmesi onlara alan açılmaması. İlişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz" dedi.

1) Mercedes Benz Türkiye CEO'su Süer Sülün 2) BASF Türkiye CEO'su Buğra Kavuncu 3) Siemens Türkiye CEO'su Hüseyin Geliş 4) Bosch Türkiye CEO'su Steven Young 5) PWC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın 6) Media Markt Türkiye CEO Yenal Gökyıldırım 1) Mercedes Benz Türkiye CEO'su Süer Sülün
2) BASF Türkiye CEO'su Buğra Kavuncu
3) Siemens Türkiye CEO'su Hüseyin Geliş
4) Bosch Türkiye CEO'su Steven Young
5) PWC Türkiye Başkanı Haluk Yalçın
6) Media Markt Türkiye CEO Yenal Gökyıldırım


Alman şirketlerine yönelik kesinlikle bir resmi soruşturma olmadığını anlatan Yıldırım, "İkincisi de birkaç gündür konuşulan bir konu var. Türkiye'de iş yapan Alman şirketlerine soruşturma başlatıldığı yönünde. Kesinlikle resmi kurumlarımız nezdinde böyle bir soruşturma yok. Bizim Almanya'dan beklentimiz, PKK ve FETÖ terör örgütü ile doğrudan ilişkili veya onlara destek veren yapılara karşı daha kararlı bir tutum içerisine girmesi onlara alan açılmaması. Onlar bu ülkenin düşmanları bu ülkenin hayrına bir  faaliyet yapmıyorlar. Dolayısıyla örgütlere alan açılması bizi rahatsız ediyor ikili ilişkilerimizi zehirliyor. Ülkeler arasında husumet olmaz. Ülkeler arasında dostluk da husumet de gelip geçicidir. Bunun hasar bırakmadan yönetilmesi de siyasetçilerin en önemli sorumluluğundadır. Bu konuda biz, ilişkilerde gerginliği tırmandırmaktan yana değiliz" dedi.

1p2h2hp121hp

SİZİ BU ÜLKENİN ŞİRKETİ OLARAK GÖRÜYORUZ


Yıldırım sözlerine şöyle devam etti: Sizin bu yaşanan gelişmelerden dolayı herhangi bir zarar görmemeniz, bu gerilimin bir parçası olmamanız bizim açımızdan çok önemli.  Açık söylüyoruz biz sizi Alman şirketi olarak görmüyor bu ülkenin şirketi olarak görüyoruz. Bu ülkenin kanununa göre çalışıyorsunuz. Bazılarınız 60 yıldan beri bu ülkede faaliyet gösteriyor. "

Yıldırım geçen hafta yaptığı açıklamada, "Almanya Türkiye ilişkilerinin zarar görmesinin iki ülkeye de yararı yok. Yatırımcıları tedirginliğe itecek açıklamalar yapılmamalı" demişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Salı günü yaptığı açıklamada, "İş dünyasından gelen sinyaller Alman firmaların yeni yatırımlarının sürdüğünü gösteriyor. Bizi bunlarla tehdide kalkarsanız yanılır ve siz kaybedersiniz" diyerek Alman yetkililere tepki göstermişti.

sahin222

'ALMANYA'DA TOPLANABİLİRLER'


Toplantı çıkışında konuşan turizm alanında faaliyet gösteren Şahinler Holding Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin, Çankaya Köşkü'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Gelecekte Türkiye'ye yatırım gelmesi için Avrupa ile iyi ilişkiler kurulması konuşuldu. Büyük şirketler ile Ekonomi Bakanı'nın da katılacağı toplantılar düzenlenmesi kararı alındı" dedi.