Bireysel silahlanmaya karşı mücadele amacıyla faaliyet gösteren Umut Vakfı verilerine göre, Türkiye'de yüzde 85'i ruhsatsız en az 20 milyon dolayında hususi silah var. Poligon işletmeleri hakkında silahla atış yapmayı seven kişiler dışında bilgi sahibi olan insan sayısı çok fazla değil. Poligonlar bir çok bakanlık tarafından denetleniyor. Müşterileri arasında ünlü iş adamları ve dizi oyuncularının da olduğunu söyleyen işletmecilerin 'acilen değişmeli' dedikleri şey ise, silah ruhsatı alırken herhangi bir eğitim zorunluluğu aranmaması. Umut Vakfı da insanların silah bilinci kazanmasında poligonların önemli olduğu görüşünde.

[statistics_releated title="TÜRKİYE'DEKİ BİREYSEL SİLAH SAYISI" value="20 MİLYON" sub_title="" sub_text="">

"POLİGON AÇMAK ZOR BİR ŞEY"


Poligon Club Kurucu Ortağı Mustafa Nemli sektör hakkında sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamalarına böyle bir işletme açmanın son derece zor bir şey olduğunu söyleyerek başladı.

Söz konusu sürece birden fazla bakanlığın dahil olduğu söyleyen Mustafa Nemli, en son İçişleri Bakanlığı’ndan izin aldıklarını belirtti. Oraya gelene kadar Çalışma ve Sağlık Bakanlıklarının da işin içinde olduğunu söyleyen Mustafa Nemli, “Bakanlıklara bağlı müdürlüklerden gelen insanlar var. Poligonun yapılış aşamasında üniversitelerden bilirkişiler geliyor. Yapım aşamasının her anında üniversitelerden profesörler gelip denetliyorlar. Kimyacılar gelip bakıyorlar. Çünkü içeride barut gazı var. Patlayıcı madde. Elektriğe bakıyorlar. Yanıcı, patlayıcı olan her şey kontrol ediliyor. İnşaat statiğine bakıyorlar.” dedi.

Poligon Clup Kurucu Ortağı Mustafa Nemli Poligon Club Kurucu Ortağı Mustafa Nemli

POLİGON AÇMAK İSTEYEN DE ARAŞTIRILIYOR


Poligon açmak için müracaat eden kişinin de bir takım güvenlik soruşturmasından geçtiğini söyleyen Mustafa Nemli, “Sabıka kaydınıza bakıyorlar. Mali yönden inceliyorlar. İstihbarat, asayiş, terör şube inceliyor. Sizin bu işi yapabileceğinize ikna olurlarsa ön izin veriyorlar. Sonra yapıyorsunuz, inşaatı denetliyorlar. Düzgün yapıp yapmadığınıza bakıyorlar. Ve en sonunda işletme izniniz İçişleri Bakanlığı’ndan geliyor. Poligon işletmesi açmak için eski asker veya polis olmak gibi bir şart yok.” açıklamasında bulunuyor.

Atış eğitmeni Metin Genç Atış eğitmeni Metin Genç

POLİGON AÇMANIN MALİYETİ NE KADAR?


Poligon kurmanın nasıl bir yer açmak istediğinizle doğru orantılı olduğunu söyleyen Mustafa Nemli, “Burası Türkiye’nin en büyük poligonu. Normal bir poligon açmak minimum 500-600 bin TL’ye mal olur. Yapacağınız teknik donanıma göre değişir. Bir milyona kadar gidebilir.” dedi.

İSTANBUL’DA KAÇ TANE POLİGON VAR?


“Biz burasını açtığımızda İstanbul’da beş ya da altı tane poligon vardı.” diyen Mustafa Nemli,  “Geçtiğimiz sekiz aylık süreçte sanıyorum bir ya da iki tane daha açıldı. Yani toplamı iki elin parmaklarını geçmez. Poligon sayısı az olduğu için poligon işletmeleri federasyonu ya da odası gibi bir topluluk yok.” ifadelerini kullandı.

Poligonda atış yapmadan önce eğitmenler size çok detaylı bir eğitim veriyor. Poligonda atış yapmadan önce eğitmenler size çok detaylı bir eğitim veriyor.

ATIŞ YAPMANIN MALİYETİ NE KADAR?


Poligonda atış yapmanın maliyetinin kullanılan silaha göre değiştiğini söyleyen Mustafa Nemli, “Şimdi ithal silahlar var, yurt dışından gelen pahalı olan silahlar var. Bir de yerli silahlar var. Aynı mermiyi kullanmalarına rağmen yerli silahlarla bir atış ortalama 3-3.5TL civarında. Bu fiyata eğitmenlerin başınızda durması da dahil. Yabancı silahlarla atış yapmak ise 4.5- 5 TL arası. Fiyatlar illere göre değişiklik gösteriyor. Mesela Ankara’da iki tane poligon var. Orada fiyatlar biraz daha pahalı.” açıklamasında bulundu.


‘ÖNDE GELEN İŞ ADAMLARI ATIŞ YAPMAYA GELİYOR’


Poligona atış yapmaya gelenler arasında birçok tanıdık sima olduğunu belirten Mustafa Nemli, “Türkiye’nin en büyük iş adamları atış yapmaya geliyorlar ancak isim veremem. Aklınıza gelen birçok insan geliyor. Çünkü silah taşıyabiliyorlar.” dedi.

POLİGONLAR KİMLER TARAFINDAN DENETLENİYOR?


En çok merak edilen konuların başında poligonların denetlenmesi geliyor. Çok sayıda silahın bulunduğu poligonlar birçok kurum tarafından denetleniyor. Mustafa Nemli konu hakkında yaptığı açıklamada, “İçişleri Bakanlığı kontrolünde müsteşarlık, Ankara’da emniyet ayağında daire başkanlığı, onun altında İstanbul’da valilik, valiliğe bağlı olarak da emniyet müdürlükleri yani şube müdürlükleri var. Onlar denetliyorlar bizi. Denetlemenin belirli bir zamanı yok. Her an sürpriz bir şekilde denetlenebilirsiniz. Elinizde kaç tane merminiz var? Kaç tane silahınız var? Bu silahlar düzgün bir şekilde saklanıyor mu? İşletmenizdeki görevliler düzgün bir şekilde çalışıyorlar mı?  Mali kısma kadar her şeyi denetliyorlar geldikleri zaman.” dedi.

POLİGONA KİMLER GELEBİLİR?


Poligona 18 yaşını doldurmuş olmak şartıyla isteyen herkesin gelebileceğini söyleyen Mustafa Nemli,  “18 yaşını doldurmayanların da velileri yanında olmak kaydıyla atış yapabilme hakkı var. Bizim temel müşterilerimiz arasında özel güvenlik şirketleri var. O şirketler personellerine atış eğitimi vermek için buraya getiriyorlar. Onların her sene mecburi atışları var.  Sözleşme yapıyoruz. ‘Biz bu sene personelimizi size getireceğiz’ diyorlar ve gelip atışlarını burada yapıyorlar.” açıklamasında bulundu.

Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta poligonda atış yapan tanınmış isimlerden Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta poligonda atış yapan tanınmış isimlerden

‘EĞİTMEN KONUSUNDA SIKINTI VAR’


Eğitmen konusunda çok büyük sıkıntı yaşadıklarını söyleyen Mustafa Nemli, “Çünkü devlet silah eğitmenliği gibi bir kurs açmıyor. Açsa insanlar bu kursa gidip diploma yahut belge alacaklar. Devlet böyle bir kurs açmadığı için emekli asker, polis bulmak mecburiyetindesiniz eğitmen olarak çalıştırmak için.  Ne yazık ki böyle bir sıkıntımız var. Bizim kurumumuzda çalışan eğitmen sayısı zaman zaman değişiyor. Ama böyle bir poligonda 3 ya da 4 tane eğitmen ihtiyaç oluyor. “ dedi.

YÜZDE 48’İ KADIN


Poligona atış yapmaya gelenler arasında kadınların çok fazla olduğunu söyleyen Mustafa Nemli, “Sivil vatandaştan çok fazla talep var. Kadınlar mesela. Müşterilerimizin yüzde 48’i kadın. Kadınlar atış yapmaya çok meraklılar. Atış yapmak için üye olmanıza gerek yok. Eğer ruhsatlıysa kendi silahınızı getirebilirsiniz. Bulundurma ruhsatınız varsa emniyete o gün buraya geleceğinize dair bir yol belgesi alıyorsunuz. Ve o yol belgesi ile buraya geliyorsunuz. Eğer silahınız yoksa bizim silahlarımızı kullanıyorsunuz. “ ifadelerini kullandı.

 

'İNSANLARIN BAKIŞ AÇISINDA SIKINTI VAR'


Öncelikle silah denildiği zaman, hiç bilmeyen, bu işle hiç alakası olmayan insanlar hemen ‘Ne kadar saçma sapan bir şey. Neden insanlar silah kullanıyor? Neden insanlar silah taşıyor?’ diye düşünüyorlar. Böyle bir algı var maalesef. Oysa silahı kolluk kuvvetleri polis ve asker de kullanıyor. Demek ki silah kötü değil, insanlar kötü. Bunu bir hobi olarak görenler de var. Bilardo oynamak gibi düşünün. Kişi poligona gidip haftanın iki günü duran bir hedefe atış yapıyor. Bakıldığı zaman bunun bilardo oynamaktan bir farkı yok. Siz gidip de bu oyunu oynayan birine ‘ne kadar saçma kardeşim niye bu toplara vuruyorsun?’ diyor musunuz? İnsanların bakış açısında böyle bir sıkıntı var maalesef. ‘Hayatta atış yapmam’ diyen insanları biz, buraya gelip atış yaptıktan sonra zorla dışarıya çıkarıyoruz.

‘BÖYLE BİR ŞEY OLABİLİR Mİ?’


Silah taşıma ruhsatlarında devletin alması gereken önlemlerin olduğunu söyleyen Mustafa Nemli, “Bu en önemli kısım. Şu anda insanların silah taşıma ruhsatı alabilmesi için cirosunun yeterli olması yetiyor. (kuyumcu, döviz bürosu sahibi, müteahhit gibi meslekler alabiliyor) Cirosu yeterli olan bir tane sağlık belgesi alıp silah taşıyabiliyor. Eğitim mecburiyeti koymamış devlet. Böyle bir şey olabilir mi? Silah taşıyorsunuz ama eğitim mecburiyeti koymamışsınız. Ondan sonra insanlar kazayla birbirlerini vuruyor. Bir hafta on gün eğitime tabi tutacaksınız. Bu yerlerden belge alacaklar. Böyle olması lazım. Silah ruhsatı olup buraya gelen birçok insan, ‘biz ruhsat aldık ama kullanmayı bilmiyoruz. Bize yardımcı olur musunuz? diyorlar. Bu çok büyük sıkıntı ve ivedilikle çözülmesi lazım.” dedi.

musadenlerocnroll

YILLARDIR BUNUN MÜCADELESİNİ VERİYORUZ’


Kontrolsüz silahlanmanın ülkemizin en ciddi problemlerinden bir tanesi olduğunu söyleyen Poligon Club Kurucu Ortak Cem Orçun ise sozcu.com.tr’ye yaptığı açıklamada, “Bulundurma ve taşıma anlamında belirli bir disiplin var güya. Ama kayıt dışı çok fazla silah var. Hatalı uygulamalar var. Düzenleme yetersiz. 6136 sayılı yasada ruhsatı verirken bile silahı tanıma şartını, silahın emniyet kurallarını bilme şartını, muhafaza etme, bakımını yapma usullerini falan öğreten bir ön adım yok. Yani bu işin eğitimi yok. Silahı, nasıl kullanacağını öğretmeden veriyorsunuz. Böyle bir şey olamaz. Bunun mücadelesini yıllardır veriyoruz.” açıklamasında bulundu.

'BU İŞİN DOĞRUSUNU YAPMAK İÇİN POLİGON KURDUK'


“Güvenlik eğitimi konusunda Güvenlik Eğitimcileri Derneği olarak yolumuz, Umut Vakfı ile kesişti.” diyen Cem Orçun,  “Umut Vakfı da silahsızlanma ya da silahlanmanın kontrolsüzlüğünü önleme gibi çok saygı duyulacak bir çalışma içerisinde. Biz de bu çalışmanın bir kenarında, destekleyerek, bilgilerimizi sistemin içerisine dahil ederek bulunmayı arzu ettik ve fırsat verilirse de oluyoruz zaten. Zaman içerisinde bu konudaki eksikliklerden bir tanesi de silah sahibi olup silahını tanımak isteyenlerin yararlanabileceği bir poligon yapmaktı. Şartlar oluştu ve geçtiğimiz yıl biz bunu gerçekleştirdik. Ama gerçekleştirirken hep aklımızda bu bakış açısı vardı. Yapmış olmak için değil, bu işin doğrusu nasılsa onu gerçekleştirmek için bir poligon oluşturduk.” dedikten sonra açıklamalarını şöyle sürdürdü:

 

1 MNE Atış Poligonu işletmecisi Turan Yılmaz

'ÖNCE EĞİTMENLER TARAFINDAN ATIŞ YAPTIRILSIN


İstanbul Anadolu Yakası’nda poligon işletmeciliği yapan MNE Atış Poligonu işletmecisi Turan Yılmaz da sektör hakkında yaptığı açıklamada benzer ifadeleri kullandı. Silah ruhsatı alma konusunda değişiklikler yapılması gerektiğini söyleyen Turan Yılmaz, "Bir insanın silah bulundurma veya taşıma ruhsatı almasında sakınca yoktur diye bir sağlık raporu veriliyor. Benim önerim de hangi il ve ilçede başvuru yapılıyorsa yapılsın, öncelikle gidip bir poligonda eğitmenler tarafından atış yaptırılıp ‘bu kişi silah almaya elverişlidir’ denildikten sonra o kişiye silah verilsin. Adam çok zengindir, parası vardır silah alabiliyordur. Ama işi bilmiyorsa alamasın. Herhangi bir poligona gitsin atış yapsın, eğitimini alsın. O yetkililer tarafından ona bir belge verilsin. Ondan sonra gidip emniyete müracat etsin ve silah alabilsin." ifadelerini kullandı.

88

'TÜRKİYE'DE YÜZDE 5'İ GEÇMİYOR'


Türkiye'de silahsızlanma üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Psikiyatr Doktor Ayhan Akça da poligonlar hakkında sozcu.com. tr'ye açıklamalarda bulundu. Bir çok gelişmiş ülkede ruhsatlandırmanın yanında mutlaka silahla ilgili bir kulube üyelik şartı olduğunu söyleyen Akça, "Bu üyelik poligonları da içeriyor. Kulüp üyeliği olma zorunluluğu Türkiye'de yok. Ondan dolayı insanlar genellikle, atış poligonlarında atış yapabiliyorlar. Bu oran heralde Türkiye'de yüzde 5'i geçmiyor." dedi.

"TABELALARA ATEŞ EDİYORLAR"


"Şehir dışında, köylerde, giriş çıkışlarda yer alan tabelaların atış poligonu gibi kullanılmasından dolayı tahribatına bağlı Kara Yolları Genel Müdürlüğü'nün üzerinde ciddi bir maddi külfet var."  diyen Akça, "Bu Karayolları için ciddi bir oran. Bu bir gelenek gibi. Poligona gitmek yerine şehir dışına çık, karayollarının tabelalarına nişan al, ateş et. Burada da sıkıntı var." açıklamasında bulundu.

'SİLAH BİLİNCİ KONUSUNDA POLİGONLAR ÖNEMLİ'


İnsanların silah bilinci ve eğitimi kazanmasında poligonların olumlu yönde öneme sahip olduğunu söyleyen Ayhan Akça, "Biz onu da teşvik ediyoruz. Yani en azından eğitim kısmında poligonlar da işin içine alınabilir. Bir çok ülkede olmasına rağmen Türkiye'de ruhsat öncesi zorunlu eğitim yok. Tabi atış yapmak da bu eğitimlerden biri. Ama sadece atış yapmak değil, atışla beraber en azından silahsızlanma veya silahla ilgili suçlar hakkında bilgilendirme ya da silahın nasıl saklanması konusunda bilgilendirme yahut silahı kaybettiğiniz zaman neler yapacağınız konusunda, eğitim kısmında rol alabilirler. Ama bizde daha çok gösteriş odaklı kullanılıyor." ifadelerini kullandı.