Bitcoin kripto para biriminini düşüşü ile kripto para birimleri piyasasının hacmi de daraldı. Bitcoin 20 bin dolar seviyelerinden 11 bin dolar seviyelerine geriledi. Peki Bitcoin neden düşüyor? Temel bir sebebi var mı? İşte tüm merak edilenler...

BITCOIN NEDEN DÜŞÜYOR?

Kripto para birimleri arasında en çok yatırım alan para birimi olan Bitcoin oldukça hassas bir yapıya sahip. Bitcoin piyasasından ani bir büyük satış veya alım işlemi değerine hemen etki edebilir. Bir çok ekonuomist,n yaptığı açıklamalar, hukuki ve resmi kararlar ile de Bitcoin değeri artıp azalabiliyor.

Bitcoin'de yaşanan bu düşüşün sebepleri neler? Bir çok ne deni olmak ile birlikte iki temel sebebi olduğu düşünülüyor. Birincisi Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis, yaptığı açıklamalar. Dombrovskis, Bitcoin'in gerçek bir para birimi olmadığını, yatırım açısından riskli olduğunu dile getirmişti.

İkinci sebebinin ise Bitcoin kurucularından Roger Ver'in CNBC'de yaptığı konuşma. Bitcoin'den ayrılıp Bitcoin Cash geliştiricisi olan Ver, Bitcoin'in altyapı sorunlarına değinmişti. Konuşma ile aynı anda Coinbase borsası nakit ile Bitcoin Cash ticaretine başladı. Bu iki olay yatırımcıların korkmalarına sebep oldu.

BITCOIN NEDİR?

Avustralyalı iş adamı Craig Wright, sanal parayı bulan kişi olduğunu ve uzun süredir Nakamoto lakabını kullandığını duyurdu. Bitcoin’in önde gelen kullanıcıları ve sanal parayı geliştiren yazılımcılar da Craig Wright’ın Bitcoin’i bulan kişi olduğunu teyit ediyor. BBC’nin haberine göre Craig Wright kimliğini açıklarken, Bitcoin’in yaratıcısına ait olduğu bilinen Bitcoinlere dair teknik verileri de paylaştı ve böylece sanal paranın yaratıcısı olduğunu da kanıtlamış oldu. Kimliğini BBC, Economist ve GQ yayın kuruluşlarına eş zamanlı olarak açıklayan Wright, BBC’ye tarihte gerçekleşen ilk Bitcoin para transferine dair dijital belgeleri de gösterdi. Craig Wright, kimliğini açıklayarak Bitcoin’in mucidinin kim olduğu tartışmalarına bir son vermek istediğini ifade etti.

Bitcoin’in yüzü olmak istemediğini ifade eden Craig Wright, “Kimliğimi açıkladım çünkü son zamanlarda üstümde giderek artan bir baskı vardı. Sevdiğim insanların da aslı olmayan dedikodulardan olumsuz etkilenmesini istemedim” diyor. Yetkililer Wright’in kimliğini devam eden bir vergi soruşturması yüzünden açıkladığını belirtti.
bitcoin-nedir


Bu sanal para biriminin bağlı olduğu bir güç veya merkez bulunmadığı için fiyatını tamamen arz ve talep koşulları belirliyor. Normal ekonomi şartlarında olduğu gibi talep artınca fiyat yükselirken, talep azalınca fiyat düşüyor.

Ancak, bu sana para birimi son yıllarda ciddi bir düşüş yaşamış olsa da, tekrar yükselişe geçtiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

BITCOIN NASIL ÜRETİLİYOR?

Teknoloji nerelere geldi dememize sebep olacak gelişmelerden olan dijital para birimleri son dönemlerde yaptıkları yükselişle sürekli gündemde kalıyor. Özellikle Bitcoin'in son dönemdeki yükselişi diper para birimlerinden Ethereum'u da göz önüne çıkardı. Dijital madencilik işi yüksek performanslı bilgisayarlar gerektiriyor. Tahminlerin ötesinde güçlü bilgisayarlar oluşturan dijital madenciler bilgisayar bilişenleri fiyatlarını da etkiliyor.

ÜLKELERDEN FAZLA ELEKTRİK TÜKETİYORLAR

Shiftdelete'de yer alan habere göre dijital madencilik işlemlerinin tükettiği elektrik inanılmaz boyutlara ulaştı. En çok kullanınan dijital para birimi olan Bitcoin ve Ethereum, 14.54 TWh ve 4.69 TWh güç tüketimine sebep oluyor. Ethereum üretmek için tüketilen elektrik, Moldova'nın tükettiği elektrikle eşit seviyeye geldi. Bitcoin için tüketilen elektrik ise Türkmenistan ile aynı seviyelerde. Toplamda ise 17 milyonluk ülkelere eşit elektrik tüketimi yaşanıyor.