Türkiye 2017'nin 3. çeyreğinde beklentilerin üzerinde yüzde 11.1 büyüdü. Yaşanan çift haneli büyüme hakkında hükümetten ilk yorum, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den geldi. Bakan Zeybekci sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Nisandan bu yana iki noktayı vurguladık: 1-Uluslararası Kuruluşlar da tahminlerini bir bir artıracak 2-Türkiye 3. Çeyrekte G-20 ülkeleri içinde en hızlı büyüyen ülkesi olacak Türkiye, 3. Çeyrekte yüzde 11,1’lik rekor büyüme performansıyla söylemlerimizdeki haklılığı ortaya koydu"

1

[old_news_related_template title="Son dakika... Büyümede tarihi rekor kırıldı" desc="Türkiye ekonomisi 2017'nin üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde yüzde 11.1 büyüdü. Ekonomi büyümede tarihi rekorunu kırdı. Türkiye 2017'nin üçüncü çeyreğinde yüzde 6.8 büyüyen Çin'i bile geride bıraktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/12/sur-sondakika-23.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/son-dakika-buyume-verisi-aciklandi-2126805/"]

GEDİKLİ: RAKAMALARI KÜÇÜMSEMEYELİM


Cumhurbaşkanı Ekonomi Başdanışmanı Bülent Gedikli de, 11.1 gelen büyüme rakamları üzerine sosyal medya hesabından bir takım açıklamalarda bulundu. İşte Gedikli'nin açıklamaları:

Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde %11.1 büyüdü (Beklenti büyümenin %8.5 idi) tarım sektörü toplam katma değeri %2,8, sanayi sektörü %14,8 ve inşaat sektörü %18,7 arttı.Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise %20,7 arttı. Türkiye tüm oyunları bozdu dememizin nedeni tam olarak buydu;ekonomi sağlam ise tüm oyunları çok rahat bozarız.%11.1 büyüme oranını "KGF den dolayı" diyerek dinamik,müteşebbis,yeni dönüşümlerin eşliğinde ki Türk iş dünyasına haksızlık etmiş olursunuz.Büyümenin kalitesini arttırma ve üreterek büyüme hedefinden tabi ki vazgeçmiş değiliz.Ancak tepemize F16 lardan bomba yağdırılan 15 Temmuz'felaketinden ,not indirimlerinden, terörle mücadelemizden ve küresel ekonomide ki durgunluğa rağmen gelen dünya rekoru büyümeyi lütfen küçümsemeyelim.2018 ilk çeyreğinde de benzer rakamlar göreceğiz asıl işimiz bundan sonra başlıyor.

'2017 GENELİNDE YÜZDE 7 ÜZERİNDE BÜYÜME İHTİMALİ VAR'


Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, üçüncü çeyrekteki çift haneli büyüme ardından yılın dördüncü çeyreğinde, bir ve ikinci çeyreklerdeki büyüme performansına yakın bir büyüme gerçekleştireceğini 2017 yılının genelinde Türkiye ekonomisinin yüzde 7 üzerinde büyüme ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

A Haber'de katıldığı programda konuşan Elvan, "Rekor seviyede büyüme gerçekleştirdik. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduk. Dördüncü çeyrekte de göstergeler iyi gidiyor. Çift haneli olmasa da yüksek büyümeyi sürdürmeyi bekliyoruz" dedi ve şöyle devam etti:

"Dördüncü çeyrekteki öncü göstergeler gayet iyi. Bu çeyrekte birinci ve ikinci çeyreklere yakın bir büyeme performansı gerçekleştireceğiz. 2017 geneline baktığımızda da büyümenin yüzde 7'nin üzerinde olma ihtimali var."

TÜİK'in bugün güncellediği verilere göre bu yıl ilk çeyrek için büyüme yüzde 5.2'den yüzde 5.3'e yükseltildi. İkinci çeyrek büyümesi ise yüzde 5.1'den yüzde 5.4'e revize edildi.