İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen Reza Zarrab soruşturmasının eski savcısı Preet Bharara ve savcı Joon H. Kim hakkında başlattığı soruşturma kapsamında eski CHP Milletvekili Aykan Erdemir ve Bankalar Yeminli Murakıbı Osman Zeki Canıtez hakkında yakalama kararı verildi.

İstanbul Sulh Ceza Hakimliği tarafından Erdemir ve Canıtez hakkında, “Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, Amacı dışında kullanma, Hile ile alma ve çalma" suçlamasıyla yakalama emri çıkarılmasına karar verdi.  Erdemir ve Canıtez'in Reza Zarrab davasında  tanık listesinde yer aldığı belirtildi.

Eski CHP Milletvekili Aykan Erdemir


SAVCILIK İSTEDİ

İki şüpheli hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilen yakalama talebi yazısında şöyle denildi:

"FETÖ taşeronluğunda Türkiye Cumhuriyeti Devleti Hükümeti ve Anayasal Düzenine yönelik gerçekleştirilmeye çalışılan 17/25 Aralık yargısal darbe teşebbüsünün başarıya ulaşmaması üzerine ABD üzerinden yürürlüğe konulan aynı planın işbirlikçiliğini yürüten ve bu minvalde hazırladığı dosya içerisinde örneği bulunan 28 Ocak 2014 tarihli sözde sahte raporu yurtdışına götürerek New York Bölge Mahkemesine ulaştırmak suretiyle yargılamada delil olarak kullanılmasını sağlayan, bununla birlikte açık kaynaklardan elde edilen bilgiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma yürüten Newyork Bölge Savcısı Joon H.Kim ve savcılık bürosu tarafından terör örgütüne üye olmak suçu yönünden yakalama kararları ile aranmakta olan firari Osman Zeki Canıtez ve aynı tanık listesinde ismi bulunan Aykan Erdemir hakkında ‘Devletin Güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, Amacı dışında kullanma ve Hile ile alma çalma' suçlarından haklarında soruşturma yürütülmektedir. Yürütülen soruşturma kapsamında şüphelilerin hali hazırda firari durumda oldukları gerek açık kaynaklardan elde edilen bulgular gerekse dosya içerisine örneği sunulan rapor içeriğinden de anlaşılacağı üzere atılı suçu işlediklerine dair yeterli bulgulara ulaşılmış olup, şüphelilerin kaçmakta olmaları nedeniyle çağrı yapılamadığı ve kendilerine ulaşılamadığından yakalama kararı verilmesi talep olunur.”

MAHKEME YAKALAMA KARARI VERDİ

Savcılığın talebini değerlendiren İstanbul Sulh Ceza Mahkemesi de ikili hakkında yakalama kararı verdi. Kararda, “Şüphelilerin firari oldukları, elde edilen bulgular ve dosyaya sunulan rapor içeriğinden de anlaşılacağı üzerinde atılı suçları işlediklerine dair yeterli bulgulara ulaşılmış olup haklarında, ‘Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, Amacı dışında kullanma, Hile ile alma ve çalma’ suçlarından yakalama emri çıkarılmasına karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

CANITEZ BYLOCK'ÇU ÇIKTI


Öte yandan Osman Zeki Canıtez'in, Bylock kullanıcısı olduğu ortaya çıktı.

ABD'deki Rıza Zarrab davasına, Türkiye'den yasadışı bir şekilde sahte delil ve belge götürdüğü tespit edilen Canıtez'in, ayrıca takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık soruşturmasına da bilirkişi olarak atandığı belirlendi.

25 Aralık kumpas soruşturmaları sonrasında FETÖ'nün firari savcısı Celal Kara tarafından Canıtez'in bilirkişi olarak atandığına dair tutanak ortaya çıktı. 25 Aralık kumpas soruşturmaları sonrasında FETÖ'nün firari savcısı Celal Kara tarafından Canıtez'in bilirkişi olarak atandığına dair tutanak ortaya çıktı.


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma dosyasına giren bilgiye göre Canıtez, 28 Ocak 2014 tarihinde Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na yazı gönderdi. Yazıda şu ifadeler yer aldı: "25 Aralık soruşturması kapsamında savcılığın Rıza Sarraf liderliğindeki örgütlü yapının Halk Bankası ve diğer özel bankalar nezdinde yapmış olduğu para transferini ve hesap hareketlerinin soruşturmaya konu eylemler açısından anlamlandırılması amacıyla ve bu konuda özel bilgi sahibi olduğumun anlaşıldığından bilirkişi olarak atanmamıza karar verildiği belirtilmektedir.”

FETÖ’CÜ SAVCI GÖREVLENDİRMİŞ


Aynı gün FETÖ’cü savcı Celal Kara ile Osman Zeki Canıtez'in imzalarının bulunduğu bir tutanakta tutuldu. Söz konusu tutanakta Canıtez'in “resen bilirkişi tayin edildiği” belirtildi. Canıtez'in dosya ile tanzim ettiği 1 klasörden ibaret bilirkişi raporunu  28 Ocak 2014 tarihinde savcılığa teslim ettiği bilgisi de bu tutanakta yer aldı.

RAPORU ABD’YE GÖTÜRDÜ


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, söz konusu tutanakta belirtilen "1 klasörden ibaret raporun" Canıtez tarafından ABD'deki davaya götürüldüğünü ve davanın da FETÖ'ten firari murakıbın belgeleri üzerine başlatıldığına ulaştı.